Tampere
17 Jun, Monday
18° C

Proakatemian esseepankki

Kommenttiessee: Sijoittamisen vauvanaskeleetKirjoittanut: Tuomas Saarinen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kommenttiessee
Tuomas Saarinen / 10.5.2021

 

 

Kommenttiessee: Sijoittamisen vauvanaskeleet

 

TALOUS PINNALLA

Luin muutaman esseen taloudesta ja sijoittamisesta. Sijoittamisen aloittaminen ns. ”kunnolla” on ollut jo pidempään mielessä ilman suurta pääomaa. Valaistuin kuitenkin seuraavista esseistä!

Annamari Aalto, Jenni Peräinen, Mona Räsänen / Tarkastelussa eri omaisuuslajit

”Ei tarvitse olla sijoitusguru, että voi aloittaa ja saada tuloksia. Kuka vaan voi ryhtyä sijoittamaan. Kyllä, sijoittamalla voi hävitä, mutta niin voi myös voittaakin. Kenenkään ei kannata sijoittaa kaikkea omaisuuttaan yhteen koriin, eikä varsinkaan sellaiseen, mitä ei ymmärrä. Aina kannattaa opetella perussäännöt, ennen kuin ryhtyy toimeen ihan missä vaan muussakin asiassa.”

Olen itse sijoittanut vain rahastoihin pariin otteeseen, ja olen perillä vain yksinkertaisista perusasioista. Väliotsikon henkilöiden soluessee valaisee asiaa helposti, silti informatiivisesti. Toisistaan valtavasti eroavat omaisuuslajitkin avataan yksitellen selkeästi. Itseäni jäivät kiinnostamaan eniten arvometallit ja asuntosijoittaminen. Arvometallien vaihtoarvo säilyy ja ne toimisivat vankkumattomana puskurisijoituksena. Asuntosijoittaminen voi olla puolestaan hidasta aloittaa ilman lainaa, mutta on kuitenkin todella varmaa. Asuntosijoittamisesta myös sanottua:

“Myöskään hyvin todennäköisesti yön yli nukuttuasi ei juuri ostamasi asunnon kohdalla ole monttua ja näin ollen asuntosi arvo hävinnyt kuin tuhka tuuleen, kuten voisi jossakin muussa sijoitusmuodossa kuvainnollisesti olla.” (Mikko Sjögren, Varapuu)

Teksti oli mukavaa luettavaa, ja kirjoittajat selkeästi osaavat asiansa. Esimerkkejä ja vaihtoehtoja asioiden toteuttamiseen löytyi rutkasti, ja ne toivat ammattimaista lisää sisältöön. Aallon, Peräisen ja Räsäsen essee käsittelee kattavasti sijoittamista, ja suosittelen sitä kaikille, joita aihe kiehtoo.

Konsta Linkola / Ensikosketus sijoittamiseen

Konsta avasi esseessä seikkaperäisesti oman tarinansa sijoittajana, ja pureutui haasteisiin, joita sijoittamisen alkuvaiheessa kohtaa. Tässäkin esseessä avattiin eri omaisuuslajeja, ja lopuksi vielä sijoittajalle neljä perussääntöä: Älä menetä rahaa, Nousu- ja laskusuhdanteet ovat luonnollisia, Säännöllisyys sekä Hajauta.

”Tärkeää miettiessä ostoa on aina katsoa ostettavan kohteen arvoa ja siitä maksettavaa hintaa. Sijoittajalla tulisi aina olla syy ostaa kohde, oli se osake tai kultaharkko. Onko kohde tällä hetkellä hyvä ostokohde, ja saatko sen hyvällä hinnalla?” (Linkola 2019)

Linkolan essee sisältää hyvää pohdintaa sekä paljon kaavioita ja lähteitä. Teksti oli helppolukuista ja miellyttävän konstamaista. Hän oli ottanut asioista selvää kirjojen ja kokeilun kautta, ja jakoi oppejaan ammattimaisesti.

MITÄ OPIN?

Kaikki lukemani esseet toivat tietooni jotain uutta sijoittamisesta. Aion lähteä liikkeelle arvometalleista, ehkä 50 g kultalaatalla puskuriksi. Seuraavaksi katse suuntautuu ETF-rahastoihin ja globaaliin kauppaan, joiden jälkeen mahdollisesti jopa asuntosijoittamiseen Uudellamaalla. Aika näyttääpi!

Sijoittamisesta kiinnostuneille vinkki: myös maksuton ja monipuolinen sijoittamisalusta Nordnet tarjoaa ilmaisia kursseja paremmaksi sijoittajaksi opiskeluun, ja tarkasti myös eri omaisuuslajien ominaisuuksista. Nordnetissä itse sijoittamaan pääsee vasta suoritettuaan pari aloittamiskurssia. Vastuullista toimintaa siis!

LÄHTEET

Aalto, A., Peräinen, J., Räsänen M.: Soluessee: Tarkastelussa eri omaisuuslajit (julkaistu esseepankissa 23.7.2018)

https://esseepankki.proakatemia.fi/soluessee-tarkastelussa-eri-omaisuuslajit/

Linkola, K.: Akateeminen essee: Ensikosketus sijoittamiseen (julkaistu esseepankissa 30.11.2019)

https://esseepankki.proakatemia.fi/ensikosketus-sijoittamiseen/

Kommentoi