Tampere
24 May, Friday
18° C

Proakatemian esseepankki

Kommenttiessee: Mitä on menestyminen?Kirjoittanut: Tuomas Saarinen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kommenttiessee
Tuomas Saarinen / 14.5.2021

 

Kommenttiessee: Mitä on menestyminen?

 

MENESTYMISEN MÄÄRITELMÄÄ METSÄSTÄMÄSSÄ

Luin esseitä menestymisestä. Kuten myös termi luovuus, myös menestyminen voidaan määritellä yhtä monella tavalla kuin on ihmisiä sitä määrittelemässä. Oli mielenkiintoista oppia, miten menestys nähdään erilaisten linssien läpi.

Heidi Hydén / Menestys on matka

”Menestys ei tule vasta silloin, kun olet saavuttanut tavoitteesi, vaan itseasiassa menestys on jo se matka kohti tavoitetta.” (Hydén 2019)

Heidin essee osui hyvin omaan nykytilanteeseeni. Hän käsittelee ihmisiä, jotka seuraavat unelmiaan, sekä niitä, ketkä vain lipuvat elämän virrassa. Koen itse kuuluvani tällä hetkellä jälkimmäiseen, koska omat unelmani ovat melko ympäripyöreitä, eivätkä ne toimi pääasiallisena motivaattorina omassa arjessani.

”Elämän virta kuljettaa, kunnes se sekoittuu kuoleman virtaan.” (Radio Sodoma 2017)

Vaikka yllä oleva lainaus ei olekaan kovin vakavamielisestä podcastista, se osuu hyvin tähän. En itse haluaisi päätyä ajelehtimaan koko elämääni läpi ja katumaan kuolinvuoteella kaikkea sitä, mitä en tehnyt tai kokeillut. Aion tehdä omasta menestyksestäni myös matkan. Tämä alkaa unelmien veistämisellä konkreettisemmiksi.

Jani Bieck / Kohti menestystä

Jani peilaa esseessään omia ajatuksiaan Kimi Räikkösen elämäkertaan ja siihen, kuinka täältä Suomestakin on mahdollista nousta koko maailman tuntemaksi nimeksi. Hän puhuu tavoitteiden ja välietappien asettamisesta ja omasta matkastaan Proakatemialla. Esseen kirjotushetkellä Jani opiskeli kolmatta lukuvuotta, ja oli siinä vaiheessa jo selkeästi oppinut valtavasti.

”Mielestäni nämä [menestyminen ja voittaminen] ovat aiheita, joista jokaisen muunkin olisi hyvä lukea, koska se on oikeasti inspiroivaa, kun kuulee näitä menestystarinoita luoneiden ihmisten sanottavaa.” (Bieck 2018)

Janin tuntien hän on jo omalla alallaan menestynyt sekä valmentanut monia ihmisiä esimerkiksi LinkedIn-myynnissä. Menestyvän ihmisen tunnistaa muun muassa siitä, kuinka paljon hän auttaa muita ihmisiä menestymään. Jani on tästä malliesimerkki.

MITÄ OPIN?

Olen aina nauttinut enemmän matkasta kuin määränpäästä, mutta tämän takia en ole osannut asettaa itselleni mitään, mitä kohti mennä. Jos nimittäin ei ole määränpäätä, onko edes matkaa? Heidin essee opetti minua kirkastamaan unelmani tavoitteiksi.

Janin essee loi minuun uskoa ja rohkeutta, ja kirkastamisen jälkeen uskon osaavani asettaa askeleeni oikein ja myös nauttia matkastani. En stressaa sitä, että tässä vaiheessa elämää 25-vuotiaan Tuomaksen tulisi jo tietää, mikä on se oikea suunta. Se kyllä löytyy, kun nuuskii oikeista paikoista ja luo itselleen mahdollisuuksia.

Minulle menestyminen tarkoittaa seuraavia asioita:

  • fyysistä terveyttä ja hyvää kuntoa,
  • henkistä tasapainoa ja mielekkyyttä,
  • inspiroivia sosiaalisia kontakteja, sekä
  • taloudellista huolettomuutta.

Kaikki nämä ovat elämän osa-alueita, joilla on valtava vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kaikkia näitä voi myös kehittää jatkuvasti läpi elämän, sillä mikään näistä ei ole itsestään selvää. Nuorena kunto on automaattisesti hyvä, mutta itsestään täytyy pitää huolta ja ennaltaehkäistä mahdollisia vaivoja. Sosiaaliset verkostot voivat olla elämän kriisitilanteissa elintärkeitä, samoin taloudellinen turva. Henkisen puolen kunnossapito auttaa jaksamaan läpi haasteiden ja lopulta vie kohti tavoitetta – mikä se sitten tulee olemaankaan.

LÄHTEET

Hydén, H.: Menestys on matka (julkaistu esseepankissa 5.12.2019)

https://esseepankki.proakatemia.fi/menestys-on-matka/

Radio Sodoma: ”Niksiminuutti ja urheilua rotkon reunalta” (YLE Areena 2.6.2017)

https://areena.yle.fi/audio/1-4151688

Bieck, J.: Kohti menestystä (julkaistu esseepankissa 27.9.2018)

https://esseepankki.proakatemia.fi/kohti-menestysta/

Kommentoi