Tampere
23 May, Thursday
25° C

Proakatemian esseepankki

KommenttiesseeKirjoittanut: Mari-Anne Kuosa - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kommentoin kolmen empirialaisen esseetä tässä kommenttiesseessä.

 

Tuomaksen essee tietoisesta kehittämisestä ja reflektoimisesta oli erittäin osuvaa tekstiä luettavakseni tässä kohtaa Proakatemian taivaltani. Irrottauduin Proakatemian arjesta 8 kuukautta sitten, kun kesäloma alkoi, ja jatkoin siitä suoraan vaihtoon Espanjaan. Minun kanssani vaihtoon tuli kaksi tiimiläistäni, ja huomasimme käyvämme motorolaa tavallisista päivistämme. Jossain kohtaa havahduimme kuitenkin siihen, että se ei välttämättä ole tarpeen jatkuvasti olla antamassa toiselle palautetta toisen käyttäytymisestä ajatuksena kehittää toisia koko ajan ja jatkuvalla syötöllä.

Tuomaksella oli hyviä pointteja tässä esseessä, vaikka ajattelenkin, että itsensä kehittämisessä eikä reflektoinnissa ole mitään väärää, mutta Proakatemialla se on ehkä nostettu kuitenkin hieman liian suurelle jalustalle. Olemme tiimissämme puhuneet paljon palautteen antamisesta ja vastaanottamisesta ja kuinka siinä voi kehittyä. Ole nöyrä, ota palaute vastaan, älä selittele. Huomaan ainakin itse olevani sellainen henkilö, joka helpommin keskittyy kehityskohteisiin unohtaen positiiviset. Tällöin koen, että tietoinen itsensä kehittäminen ja reflektio voi kääntyä itseään vastaan, eikä enää osaa nähdä niin herkästi positiivista puolta, kun on suuri halu keskittyä parantamaan omia heikkouksiaan.

Esseen rakenteessa on hieman parannettavaa. Tämä essee kaipaisi esimerkiksi otsikoita tuomaan selkeyttä. Lähteitä on kuitenkin käytetty useampia ja niihin on myös osattu tekstissä viitata.

https://esseepankki.proakatemia.fi/terveiset-vankilasta/

 

Julian essee alkaa lukijalle esitetyllä kysymyksellä, mikä saa heti lukijan mielenkiinnon heräämään. Essee on myös hyvin jäsennelty johdantoon, käsittelykappaleisiin ja pohdintaan. Lähdeviittauksista puuttuu kirjan sivunumerot sekä esseessä ei ole lähdeluetteloa. Kokonaisuudessaan essee oli kuitenkin hyvä ja mielenkiintoinen luettavaksi.

Tämän esseen lukeminen herätti paljon ajatuksia siitä, osaanko olla itselleni tarpeeksi myötätuntoinen. Tiedostan selvästi itsessäni sen, että minun on paljon helpompi olla myötätuntoinen muita kohtaan, kuin itseäni. Huomaan olevani poikkeuksellisen ankara itselleni, kun kyse on erityisesti työelämästä ja omasta halustani oppia asiat nyt eikä vasta myöhemmin.

https://esseepankki.proakatemia.fi/miksi-itsemyotatunto/

 

Tonyn ja Elmerin essee oli kokonaisuudessaan hyvin rakennettu sekä lähteeseen viitattu kattavasti. Esseessä oli selkeä alku, loppu sekä otsikot, jossa aihetta käsiteltiin. Jäin kaipaamaan Tonyn ja Elmerin omaa ääntää esseessä. Miksi he olivat päätyneet kirjoittamaan esseen tästä aiheesta? Entä mitä ajatuksia Martelan kirja heissä herätti? Johdanto ja lopetuskappale olivat molemmat pitkälle kirjan referoimista.

Olen pyrkinyt omassa elämässäni yhä enemmän kuuntelemaan sisäistäni ääntäni ja pohtimaan mitä haluan tehdä, ja mitä en. Huomaan, että ulkoiset motivaatiotekijät ovat harvoin saaneet minut tekemään asioita, vaan tarvitsen poikkeuksetta sisäisen motivaation tekemiseeni.

 

Sisäinen motivaatio

Kommentoi