Tampere
21 Jun, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Kommenttiessee- JaksamisestaKirjoittanut: Helena Tahlo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

 

“NUKUTKO HYVIN JA TARPEEKSI?”

Emmi Salmisen essee on oivallinen esimerkki hyvin tuotetusta akateemisestä esseestä. Hän käsittelee esseessään unen monia eri vaikutuksia ja  tarpeita eri elämänvaiheissa. Esseessä annetaan konkreettisia vinkkejä omaan unihygieniian ja käsitellään myös unen tarvetta ja sen erivaiheita, sekä unettomuutta.

 

Esseetä oli todella miellyttävä lukea, lähdeviittaukset olivat priimaa ja lähteiden määrä häikäisevä.  Aiheiden jaottelu oli oivallista ja teksti sujuvaa.  Jos jotain kehitettävää täytyisi antaa, niin itse lukijana olisin kaivannut pohjustuksen aiheelle, että miksi nukumme/miksi uni on tärkeää ja tämä olisi vielä sitonut aiheen tiukemmin yhteen.

(Olen myös itse jostain lukenut, että myös sukupuoli vaikuttaa hormoonien perusteella ihmisen unentarpeen laajuuteen .)

 

“PSYKOLOGINEN PALAUTUMINEN – MIELEN JA KEHON ELPYMISTÄ TYÖN AIKAANSAAMISTA RASITUKSISTA”

Petra Kokko ja Iida Manninen tuovat esseessään Anniina Virtasen kirjassa Psykologinen palautuminen olevia käytäntöjä ja vinkkejä lukijalle, sekä reflektoivat omia kokemuksiaan.

Aivan ihanaa tekstiä, joka todella saa itsensä miettimään.Huomasin tekstiä lukiessa reflektoivani omaa arkea ja sitä, kuinka kaukana lopulta olen sellaisesta arjesta mitä haluaisin elää. Vaikka kuinka inspiroitunut viikonloppuna olisi tekemään jotain töiden jälkeen silti huomaa itsensä suuntaavan töiden jälkeen suoraa kotiin nälkäisenä. Heti ovesta sisään tultua äkkiä ruokaa nassuun ja sohvalle röhnöttää kun on niin väsynyt päivästä. Ehkä pitäsi alkaa tekemään myös vapaa-ajalle ns tavoitteita tai asioita ja edistää niitä pienilläkin asioilla jotka helpottaisi niiden tekemistä.Yllättävän vaikeaa.

 

“PALAUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ TYÖPÄIVÄN AIKANA”

Katja käsitelee esseessään omaa jaksamistaan ja palautumista ja sen edistämistä. Mutta myös tiimin yhteisestä näkökulmasta ja mahdollisista palautumis keinoista.

Oli hauskaa lueskella mietteitäsi viime syksystä ja siitä missä tilanteessa kipinän arki oli suuntaamassa palutumisen ja jaksamisen merkeissä. Näin jälkeenpäin katsoen syksy oli parille tiimiläisellämme hyvin raskas, myös ulkoisistakin syistä ja tämä varmasti myös heijastui tiimin yhteiseen arkeen. Olisi mielen kiintoista lukea reflektoiva essee siitä, kuinka onnistuneesti syksyn tavoitteet menivät ja loppu keväästä taas reflektio kevään osalta.

Palautuminen on monelle akatemialaiselle vaikeaa varsinkin niin hektisessä ympäristössä ja itselle on todella suuri vaikeus pitää päänsärkyni poissa hektisten paja päivien jälkeen, kun kroppa on aivan ylikierroksilla. Huomaan kotimatkalla autossani ajavani hiljaa ilman radion pauhantaa, välttääkseni vieläkin liiallisen äänikuormituksen.

 

Lähteet:

Salminen, E. 2023. Nukutko hyvin ja tarpeeksi?. Akateeminen essee. Luettu 28.1.2022

Nukutko hyvin ja tarpeeksi?

Kokko, P. & Manninen, I. 2022. Psykologinen palautuminen- Mielen ja kehon elpymistä työn aikaansaamista rasituksista. Akateeminen essee. Luettu 17.2.2023

Psykologinen palautuminen – mielen ja kehon elpymistä työn aikaansaamista rasituksista

 

Asbil, K. 2022. Palautumisen edistämisestä työpäivän aikana. Yksilöessee. Luettu 17.2.2023

Palautumisen edistämisestä työpäivän aikana

 

 

Kommentoi