Tampere
29 May, Wednesday
26° C

Proakatemian esseepankki

KommenttiesseeKirjoittanut: Ella Heineman - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kommenttiessee:

Tässä kommenttiesseessä tarkastelen muiden proakatemialaisten kokemuksia uupumiseen liittyvistä teemoista. Olen itse kokenut uupumista, joka lopulta johti syyslukukauden mittaiseen sairaslomaan ja siitä hitaasti palautumiseen. Sairaslomallani pysyttelin visusti poissa kouluun liittyvistä asioista ja yksityiskohdista, kuten whatsappryhmistä ja teamsista, mutta luin esseepankista silti muiden kokemuksia uupumisesta. Nyt silmiini osui uusi essee tästä aihepiiristä, joten päätin lukea senkin, vaikkei aihe olekaan enää ajankohtainen itselleni. Siitä sai alkunsa tämä kommenttiessee.

Eemin esseessä “Kevät 2022 uupumisen kynnyksellä” minun kaltainen etäajan pinkku sai palasen lähiopiskelujan pinkkukevääseen, sillä moni hänen tilanteeseensa vaikuttanut asia näkyi meidän tiimimme yksilöissä vasta myöhemmin ehkäpä juuri siksi, että alkumme oli etähommien takia paljon hitaammin kiihtyvä. Minulla on myös samankaltainen henkilökohtainen kokemus siitä, että laiskottelusta pitävästä persoonasta tulikin akatemialla moneen asiaan suostuva ja työmäärästä helposti uupuva ahertaja. Ehkä tässä oli itselläni kyse enemmän muutoksesta kuin todellisesta työmäärästä. On kuitenkin mahtava kuulla, että kesän aikana hänkin sai levättyä ja syksy on lähtenyt hyvin käyntiin, koska päätellen aiemmin lukemistani esseistä, akatemialla uupuvilla henkilöillä uupuminen kasaantuu ja kasaantuu, kunnes tulee pitkä täysstoppi, jonka jälkeen alkaa hyvin hidas ja pitkä palautuminen. Yhdeksi uupumisen aiheuttajaksi Eemi mainitsee myös unen vähyyden. Tunnistan itsekin erityisesti pinkkuvuodesta sen tilanteen, jossa kaikki muu meni unen edelle. Lopputuloksena oli etenkin kevään kurssideadlinejen lähestyessä viikkojen aikajakso, jolloin koko elämä pyöri sängyn, tietokoneen ja jääkaapin väliä. Sain rikottua kierteen esimerkiksi aloittamalla käymään päivittäin pitkillä kävelyillä. Hyvä essee, jossa on ammentamisen arvoista tietoa kenelle vain, joka kärsii samankaltaisista ongelmista.

Kevät 2022 – Uupumisen kynnyksellä

Seuraavaksi luin Matilda Tellan esseen “Telluka uupuminen”, jonka lähteenä on Unfuck yourself -kirja. Kuuntelin kyseisen kirjan ehkä puoleen väliin silloin, kun oman uupumiseni huippuhetki oli lähestymässä, joten todellisuudessa en edes kuunnellut kirjaa, suoritin vain. Matildan esseessä on erittäin kullanarvoista pohdintaa siitä, miten akatemialla mitataan suorituksia. Tällä hetkellä suorituksia mitataan tavallaan tunneissa, eikä niinkään tavoitteisiin pääsyssä, jolloin on helpompi lipsahtaa junaan, jossa vain tehdään ja tehdään. Matilda ei puhu esseessään raha-asioista, mutta näen, että Saawassa voitaisiin olla juuri tällä hetkellä rahan takia esimerkiksi lamaantumisen kynnyksellä, nimittäin haluaako yksilö käyttää aikaansa ajatteluun, josta voisi syntyä tuottoisa projekti, vaiko tekemiseen, esimerkiksi johonkin tuttuun ja turvalliseen rahaprojektiin, johon ei tarvita ajattelua vaan tekoja. Tiimimme otti juuri nyt käyttöön kahdensadan euron kuukausittaisen tiimimaksun. Osalla tiimiläisistä on “omalla tilillään”, eli firman tilillä osoitettuna rahaa, jolla tuo on helppo kattaa, mutta osalla on valinnan paikka, katetaanko tuo kulu tekemällä vai ajattelemalla ja tekemällä.

Muutos jaksamiseen


Nooran esseessä muistellaan proakatemian alkua ja sitä, miten esimerkiksi tuutorit varoittivat ensimmäisen kevään työtaakasta. Essee päättyy koontiin, jonka koin itse tosi inspiroivana. Yrittäjyyden, eikä varsinkaan yrittäjyyden opintojen kuulu olla taakka, jonka kantamista ei kestetä.

Kommentoi