Tampere
28 May, Tuesday
28° C

Proakatemian esseepankki

KommenttiesseeKirjoittanut: Roosa Haaka - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tämän kevään aikana en ole lukenut niin paljoa muiden esseitä kuin olisin halunnut, sillä olen liikaa keskittynyt vain omien esseiden kirjoittamiseen. Nyt kuitenkin päätin, että otan aikaa muiden esseiden lukemiselle ja kirjoitan samalla ensimmäisen kommenttiesseeni.  

Mielestäni kommenttiesseen kirjoittaminen on hyvä tapa herätellä omia ajatuksia vielä enemmän ja syvemmin, sillä tekstiä varten ajatukset täytyy osata pukea sanoiksi, joka on minulle välillä haastavaa. Kommenttiesseen avulla pääsen myös harjoittelemaan lisää palautteenantoa, jota haluaisin tehdä ja kehittää vielä enemmän.  

Valitsin tähän kommenttiesseeseeni neljän eri tiimiläiseni esseet, joita kommentoin. Nämä esseet ovat Tuomas Kuusiston “Somemarkkinointi on halpaa ja sen kyllä huomaa”, Mari-Anne Kuosan “Ei minä, vaan me”, Susanna Kankaanpään “Suorittamisen Nurinkurisuus” ja Samuli Viitasen “Älä lue tätä”.  

 

Somemarkkinointi on halpaa ja sen kyllä huomaa 

Valitsin juuri tämän esseen siitä syystä, että itseäni kiinnostaa somemarkkinointi ja halusin kuulla, mitä ajatuksia Tuomakselle on aiheesta herännyt. Ensimmäiseksi haluan sanoa Tuomakselle, että erittäin hyvää pohdintaa sinulta somemarkkinointiin liittyen! Oli aihealue mikä tahansa, niin usein sinulta tulee hyvää pohdintaa ja ajatusten haastamista eri aiheista. Tämänkin esseesi pohjalta minulle heräsi uusia ajatuksia ja näkökulmia, joita ei välttämättä muuten olisi herännyt. Kirjoitit tekstisi lopussa siitä, että et seuraa somessa yhtäkään yritystä. Tämän pohjalta minulla heräsi ajatus siitä, että haluaisin erittäin paljon nähdä millaista sisältöä sinä tekisit omalle yrityksellesi vai tekisitkö ollenkaan.

 

Ei minä, vaan me 

Puhuimme kerran aiemmin jo Mari-Annen kanssa tästä samasta aiheesta koulussa. Keskustelumme heräsi minulle mieleen lukiessani tätä esseetä. Esseetä oli mielekästä lukea ja mielestäni olet kirjoittanut tämän esseen hyvin, sillä ajatukset oli puettu selkeällä tavalla sanoiksi.  

Se miten vertasit Proakatemialla aloitusta ikään kuin uuteen työpaikkaan oli minusta todella hyvä vertauskuva ja se jäi heti mieleeni. Itsellenikin on herännyt samankaltaisia ajatuksia, mutta en ole osannut ajatella asiaa tuollaisen vertauskuvan kautta. Joten kiitos, kun jaoit omat ajatuksesi, sillä ne selkeyttivät omaa ajatusmaailmaani.   

 

Suorittamisen nurinkurisuus 

Valitsin tämän esseen luettavaksi otsikon perusteella, sillä suorittaminen on sellainen aihe, josta itseäkin on välillä hyvä muistuttaa. Esseetä lukiessani pystyin samaistumaan moneen eri asiaan, josta Susanna kirjoitti. Olen luonteeltani tunnollinen persoona, jonka on vaikea sanoa ei. Tämä johtaa välillä siihen, että tulee haalittua vähän liikaakin asioita hoidettavaksi ja aika ei meinaakaan riittää niiden suorittamiseen. Tämä essee oli taas hyvä muistutus siitä, että ei saa alkaa suorittamaan omien rajojensa yli. Susanna myös kirjotti esseessään siitä, että ajatellaan ihmisten olevan oman onnen seppiä, mutta oikeasti ei tässä maailmassa pärjätä yksin. Minulle nousi tästä heti mieleen ajatus, että onneksi minulla on Proakatemialla tiimi ympärilläni eikä minun tarvitse olla yksin.  

 

Älä lue tätä 

Otsikon luettuani halusin tietysti lukea esseen eli käänteispsykologia toimi tässä aika hyvin. Luettuani esseen pari ensimmäistä lausetta, minulle heräsi jo samanlaisia tuntemuksia kuin mitä Samuli kokee. Esimerkiksi Samulin kirjoittama lauseenloppu “tyhjä paperi tai Word-tiedosto lamaannuttaa” kolahti kovaa omalle kohdalleni. Sana lamaannuttaa on juuri se, mitä olen itsekin yrittänyt hakea, kun tekstiä ei vain lähde tulemaan tyhjälle paperille. Samuli et ole siis yksin tämän asian kanssa.  

Samulin puheita on aina kiva kuunnella ja tämä sama päti myös esseetä lukiessa, sillä teksti oli kirjoitettu persoonallisella ja viihdyttävällä tavalla. Haluan sanoa sinulle Samuli, että rohkeasti vaan tuotat oman näköistäsi tekstiä niin siitä se lähtee. Odotan innolla, että pääsen lukemaan sinun muitakin esseitäsi! 

 

Kommentit
 • Sade Elo

  Kivaa pohdintaa muiden esseistä ja menin samaan lankaan Samulin eseen kanssa. Vielä olisi ollut kiva tuoda ilmi, että kaikki esseet mitä kommentoit oli Empirian esseitä ja paremmin saisi yhdistettyä esseen oksikon oikeaan ihmiseen sen takana 🙂 Mutta hienoa, että heijastit muiden esseitä myös itseei ja toimintaansi ja samistuit muiden teksteihin! Tämä opettaa sen, että emme ole ajatustemme kanssa yksin, vaikka siltä saattaa toisinaan tuntuakin 🙂

  5.5.2022
  • Sade Elo

   Oho, luin epähuomiossa, olihan siellä alussa kommentti, että kenen esseet ne oli, hupsis! 😀

   5.5.2022
 • Mari-Anne Kuosa

  Luin esseitäsi ja päädyin lukemaan myös tämän esseen. Yllätyksekseni huomasin yheen kommentin koskevan omaa esseetäni. Kiitos kommentistasi, sitä oli mukava lukea. En ole itse kirjoittanut kommenttiesseitä mutta tämän esseen luettuani rohkaistuin myös itse tekemään vastaavanlaisen!?

  15.9.2022
Kommentoi