Tampere
28 May, Tuesday
27° C

Proakatemian esseepankki

KommenttiesseeKirjoittanut: Helena Tahlo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kommennttiessee

Micaela on hyvin fakta pohjainen ja informatiivinen kirjoittaja ja esseet ovat aina asiaa. Luovat lausahdukset teksteissä tuovat hauskan vivahduksen ja saa lukijan koukuttumaan. Jos jotakin voisi vielä vähän viilata on, ehkä satunnaiset kirjoitus virheet sanoissa.

 

Tiimimestarit 127

On todella mielenkiintoista kuulla eri Kipinäläisten kokemuksia tiimimestareista ja saada syvennettyä omaa ymmärtämistä, mitä siellä konkreettisesti tehdään. Olen myös hyvin onnellinen siitä, että olet avoin heti alussa siitä, että asiat, joita kävitte läpi, oli jo aikaisemmin tuttuja ja, että aksulaisena saanti ei välttämättä ollut niin suuri. Suurin osa tiimimestareiden käyneet usein ylistävät suuresti sitä, mutta eivät välttämättä kerro mitä todellisuudessa oppivat.

Oli aivan mahtavaa, kun toitte pimeä dialogin kokeiltavaksi pajaan! Kokemus siitä oli todella positiivinen ja yllättävästi rauhoitti suuresti dialogimme nopeutta ja vähensi päälle puhumisia. Johtuiko tämä ehkä siitä, että monet meistä viestii usein kehollansa omaa puheenvuoroa vielä toisen kertoessa asiaa ja tästä kiireen tuntu syntyy myös muille. Dialogimme toimi silloin jopa niin hyvin, että pimeä dialogi voitaisiin ottaa useamminkin mukaan pajoihin.

 

Neljä väriä

On herättävää huomata itsessä tiettyjen värien tukemia rooleja ja peilata niitä myös tiimin arkiseen toimintaan. On myös hauska ajatella, että melkein jokaisen ihmisen rooli on kytkentäinen heidän ympärillänsä oleviin ihmisiin ja taas heidän rooleihinsa.

 

 

Miten tärkeää mieluinen vapaa-aika on jaksamiselle?

On mielenkiintoista seurata, kun ihmiset huomaavat, kuinka tärkeää “vapaa-aika” tai pelkästään kokonaan mieluinen tekeminen on henkiselle jaksamiselle. Itse kamppailin asian kanssa lukio aikoina ja olen sen jälkeen ottanut rajusti omaa aikaa, ja joskus niin radikaalistikin, että muut ihmiset kritisoivat sitä. Mutta loppujen lopuksi elämässämme tärkeintä on vaan me itsemme ja sitä meidän tulee vaalia.

 

 

Muutosjohtaminen

Itse olen hyvin kriittinen ajattelija muutoksesta kuin muutoksesta. Vanha on turvallista ja se saa minut tyytyväiseksi sellaisenaan. Itselle juurikin Kuntokadulle muutto on hyvin negatiivinen ajatus ja olen itse onnellinen, että en joudu siellä päässä kauheasti olemaan. Jotenkin oma näkemys akatemiasta on ollut aina Finlaysonilla, ne tilat huokuvat historiaa ja luovat valoisan ja inspiroivan ympäristön. En haluaisi päästä näistä asioista irti. Itselläni on myös sisäpiirin tietoa, miten esimerkiksi valmentajat ovat prosessiin ja tietoon reagoineet, joka myös reflektoituu omiin näkemyksiin. Ehkä minulla itselläni on myös pitempi aikainen kokemus akatemian tiloista Hurman kautta ja tämän takia on vaikea päästää irti totutusta. Olen aika varma siitä, että mieleni muuttuminen tästä asiasta tarvitsisi jotain todella suurta ja vaikuttavaa tekijää.

 

 

Tiimidiili

Tiimidiilin itse pääsin vasta parin tunnin jälkeen liittymään seuraan, mutta heti astuessani huoneeseen koin innostuksen liittyen ideaan ja pääsin heti ajatukseen kiinni. Olemme Kipinänä hyvin tehokas tiimi ja välillä myös ehkä liiankin tehokkuuden haluisia. Itse koin huomaavani parin tiimiläisen turhautumisen siihen, että mentiin liian nopeaan tahtiin ja he eivät välttämättä päässeet heti idean juuresta kiinni. Tällaisissa innovointi rykäisyissä varsinkin, kun kyseessä on kilpailu, olisi meidän, ehkä hyvä kokeilla ottaa leaderi, joka ohjaa keskustelua ja varmistaa kaikkien ymmärryksen olevan samalla tasolla. Innovoinnit ovat nopeita prosesseja ja me ihmisinä prosessoimme asioita nopeammin ja hitaammin. Itsekin koin välillä turhautumista heitä kohtaa, jotka eivät pysyneet kärryille, vaikka se heidän syytänsä välttämättä olisikaan. Kuitenkin kaiken kaikkiaan ideamme oli loistava ja pisteet sen myös todistavat, vaikka olimme vähän epäröiviä tuotoksestamme. Päivä meni jouhevasti ja kaikilla oli hyvä ja voitokas fiilis päivästä, mikä on tärkeintä.

 

 

Palautteen anto on taitolaji

Kipinä on kehittynyt suuresti palautteen annossa, kun peilataan esimerkiksi viime kevääseen tai syksyyn, kuitenkin matka on vielä pitkä ja sitä on vielä kuljettavana. Palaute pajoissa pystyy huomaamaan vielä ihmisten varautumisen ja pelon reaktioista, kun palautteen saaja esimerkiksi kysyy perusteluja ja syitä epäselvään palautteeseen. Tämä on palautteen saajan näkökulmasta hyvin rasittavaa, koska saaja ei pysty kehittymään palautteen kohdalla, jos heillä ei ole ymmärrystä ja käsitystä mitä asialla on tarkoitettu.

Kommentoi