Tampere
29 May, Wednesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Kommentointiessee 2018Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Päätin keskittää kommentointiesseeni koskemaan esseepankin etusivulla näkyviä ”luetuimpia” ja ”arvostetuimpia” esseitä. Luin kaikki etusivulla näkyvät esseet ja valitsin kommentoitavaksi niistä kaksi. Olen lukenut muiden esseitä silloin tällöin, mutta kuitenkin hävettävän vähän! Näiden esseiden kautta etenin kyllä muidenkin esseisiin ja niiden parissa vierähti muutama tunti, mutta keskitytään nyt vain näihin kahteen, vaikka esseepankista löytyykin mahtavia esseitä aiheesta kuin aiheesta!

 

 

Kilpailukeinona Fengshui – Joni Ramu

 

Joni Ramun kirjoittama ” Kilpailukeinona Fengshui” oli mielestäni erittäin onnistunut essee. Essee oli yllättävä, ytimekäs ja ennen kaikkea sain siitä henkilökohtaisesti uutta tietoa! Essee laittoi minut pohdiskelemaan omia toimintamallejani, ja miksi esimerkiksi minä pidän enemmän S-marketista ja voisimmeko me Twistin kanssa hyödyntää tätä Fengshui -ajatusta toiminnassamme. Kun teksti herättää lukijan pohtimaan omaa käytöstään, on teksti onnistunut tehtävässään, tämä tosin on vain minun mielipiteeni.

 

Ramun essee esittelee ensin mitä fengshui on ylipäätään ja hieman sen taustoista. Fengshui on tunnettu käsite ympäri Aasiaa, mutta meille länsimaalaisille vielä hieman vieras käsite. Fenshuita on vaikea kirjoittaa yhdellä lauseella auki ja esseesäkin Ramu käyttää sen määrittelemiseen yhden kappaleen verran tekstiä.

 

Esseessä Ramu esittelee Fengshuin nimenomaa kilpailukeinona yritysmaailmassa, jossa kilpailu on erittäin kovaa. Essee muistuttaa, että peruasiat ja niiden tekeminen hyvin, on kriittistä, jos haluaa onnistua suuressa mittakaavassa. Todellisen Fengshuin sisäistämiseen kuluisi kymmeniä vuosia ja harva ihminen haluaisi vain sen takia lykätä liiketoimintasuunnittelmiaan! Fengshuin hyödyntämisen omassa liiketoiminnassaan voi siis aloittaa pienistä asioista.

 

”Nykypäivän huippukilpailluilla markkinoilla ei välttämättä ole varaa jättää käyttämättä kaikkia mahdollisia kilpailukeinoja.”

 

Näitä pieniä asioita voi olla esimerkiksi tuolien sijoittelu oikein tai värimaailman valitseminen. Esseen jälkeen pohdin, että periaatteessa nuo asiat ovat kuin itsestäänselvyyksiä, mutta uudesta näkökulmasta tarkasteltuna ne herättivät ajatuksia uudella tavalla! Itse kiinnostuin Fengshuista enemmänkin ja ajattelin tulevalla lomalla Final Campin jälkeen perehtyä asiaan enemmän itsekin!

 

Kommenttini esseeseen:

 

Lisään myöhemmin, ei näkynyt vielä kommenttikentässä.

 

 

Toimintahäiriöinen tiimi – Reeta Vuotila

 

Reeta Vuotilan essee ” Toimintahäiriöinen tiimi” on erittäin aiheellinen essee, kun miettii Proakatemia aikaa yleisesti. Minusta henkilökohtaisesti essee ei koske juurikaan Totalia enää; kaksi viikkoa Proakatemiaa jäljellä, joten niistä kuopista, joihin olemme itsemme ajaneet, olemme myös jo nousseet. Täydellistä tiimiä meistä ei Proakatemian aikana tullut, mutta ei se kai se pääasia ollutkaan. Sen minkä täydellisyydessä häviämme, niin oppimisessa voitamme!

 

Toimintahäiriöinen tiimi- essee esittelee viisi tiimin perusheikkoutta/toimintahäiriötä, jotka hankaloittavat matkaa kohti menestystä. Esittelyiden lisäksi kirja on listannut näihin toimintahäiriöihin myös ehdotelmia ratkaisuista, jotka Vuotila on kirjoittanut esseessään auki erinomaisesti! Näin jälkiviisaana oli helppo nyökytellä pitkin esseetä ja miettiä taaksepäin, että ”olis pitänyt”.

 

Toimintahäiriöitä oli viisi, joista koin, että Total on käynyt läpi tai ainakin sivunnut jokaista näistä viidestä. Nämä viisi toimintahäiriötä ovat:

  • Luottamuspula
  • Konfliktien pelko
  • Sitoutumisen puute
  • Vastuun välttely
  • Tuloksien välttely

Esseessä syvennytään jokaiseen kohtaan erikseen; esitellään ongelma, miten se ilmenee ja mahdolliset ratkaisuvaihtoehdot. Mielestäni essee on erittäin konkreettinen ja opettavainen. Siitä on helppo heijastaa asioita omaan tiimiin. Suosittelisin jokaisen Proakatemialaisen lukemaan esseen jo ensimmäisenä vuonna. Silloin on helpompi tunnista ongelmat eivätkä ne kerkeä paisumaan kohtuuttoman suuriksi.

 

Totalissa suurimpia häiriöitä on saanut aikaan luottamuspula. En usko, että Totalissa ei varsinaisesti luotettaisi toisiin, mutta ongelma on ollut se, että luottamus on tarkoittanut ihmisille eri asioita. Jälkiviisaana on helppo todeta, että olisi pitänyt jo ensimmäisen vuonna perehtyä tarkemmin luottamukseen ja sen merkitykseen jokaisen kohdalla. Puhuimme ensimmäisenä vuonna paljon ”tiimiytymisestä”, ja vaikka sanan takana oli ehkä jotain luottamuksen rakentamiseen viittaavaa, olisi asioita pitänyt käsitellä yksi kerrallaan niihin syventyen.

 

Essee esittelee luottamuspulan ratkaisuna avoimuuden, hyväksynnän ja yksin suorittamisesta luopumisen. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käytäntöön vieminen ei noin isojen asioiden kohdalla aina ole niin yksinkertaista! Tämä essee sai minut hyvin nostalgiseksi, ja pohdin koko Proakatemia aikaa Totalin kannalta. Paljon on tehty virheitä, mutta olemme me jotain oikeinkin tehneet. Lisäksi jokainen Totalilainen on vielä tämän meidän ”mukavan veneen” kyydissä, ja se on minulle itselle pääasia.

 

Erinomainen essee tiimin yleisimmistä ongelmista, joten lukemisen arvoinen ihan jokaiselle tiimiyrityksessä toimivalla! Nämä perusvirheet on helppo peilata myös työyhteisöön, joten myös sinne saa tästä esseestä paljon oppia.

 

Kommenttini esseeseen:

 

Erinomainen essee Reeta!

 

Todella aiheellinen essee kun miettii Proakatemian ympäristöä. Esseessä on selkeästi esitelty, miten kyseiset toimintahäiriöt ilmenevät tiimissä ja niille mahdollisia ratkaisuehdotuksia. Essee sai minut pohtimaan koko Proakatemia aikaa Totalin kannalta, ja näin kaksi viikkoa ennen valmistumista se herätti todella nostalgisia tunteita näistä vuosista. Sanoisin, että Total on törmännyt jokaiseen “toimintahäiriöön” näiden parin vuoden aikana, mutta on niistä ongelmista myös päästy yli! Jälkiviisaus on paras viisaus.

 

Jokaisen tiimiläisen kannattaisi lukea tämä ensimmäisenä Proakatemia vuotena; helpottaa ongelmien tunnistamista, antaa ratkaisuehdotuksia ja ylipäätään vältytään toivottavasti paisuttamasta ongelmia kohtuuttoman suuriksi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi