Tampere
27 May, Monday
22° C

Proakatemian esseepankki

Kolumni: Vaatimustasosta tulee pitää kiinniKirjoittanut: Tuomas Kuusisto - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kolumni: Vaatimustasosta tulee pitää kiinni 

Kehopositiivisuus kertoo vaatimustason laskusta. Kehopositiivisuudella itsessään ei ole haittaa. Päin vastoin, se voi olla hyödyllinen tapa ajatella monille ihmisille, jotka kamppailevat kehonkuvansa ja itsetuntonsa kanssa. Kehopositiivisuus pyrkii edistämään hyväksyntää ja kunnioittamista jokaisen kehoa kohtaan, mikä voi auttaa torjumaan kehonkuvaan liittyviä ongelmia, kuten epävarmuutta, häpeää ja syömishäiriöitä. 

On kuitenkin tärkeää huomata, että kuten kaikilla ajatuksilla tai filosofioilla, kehopositiivisuudella voi olla myös kääntöpuolensa. Lihavuutta ei kannata puolustella. Eikä tässä ole kyse mistään ulkonäkökysymyksestä vaan terveydestä. Jos puolustamme lihavuutta, puolustamme valtavaa määrää erilaisia terveyshaittoja. Alla kuva, joka esittää millaisia terveysriskejä lihavuus aiheuttaa. 

(Kuva UKk-Instituutti 2023) 

Lihavuus on eri asia kuin ylipaino 

Lihavuus tarkoittaa sitä, että kehossa on liikaa rasvaa. Se on eri asia kuin ylipaino, mikä tarkoittaa liikaa painoa. Paino voi olla peräisin lihaksesta, luusta, rasvasta ja/tai kehon vedestä. Molemmat termit tarkoittavat, että henkilön paino on suurempi kuin mitä hänen pituuteensa pidetään terveenä. (Community Health n.d..) Nykyinen standardi arvioida ylipainoa, on painoindeksi (BMI). Painoindeksi ei huomioi sitä, mistä paino koostuu eli painoindeksi ei kerro lihavuudesta, vaan ylipainosta. (Pelttari 2024.) Nykyisin keskusteluissa on nostettu esiin, että painoindeksistä tulisi luopua tai painoindeksin asteikkoa tulisi muuttaa. Miksi? Jos tutkimukset osoittavat selkeästi, mikä on normaali paino, eli paino missä ihmisen terveys on parhaimmalla tasolla, ei tutkimustuloksia voida laittaa roskakoriin mielipahan takia. 

BMI ei ole ainut asia, jossa vaatimustasoa halutaan laskea. Vaatimustason laskusta on tullut trendi. Pahimmat esimerkit löytyvät koulutuksesta ja työelämästä. Vaadimme parempaa palkkaa töistä, jotka eivät vaadi erityisosaamista. Peruskouluissa opettajalla ei ole tarpeeksi oikeuksia toimia opettajana, eli oppimisen johtajana, kun “yksilönoikeudet” menevät kurin pidon yli. Nykyisin yksilönoikeudet eivät tarkoita sananvapautta tai yhdenvertaisuutta lain edessä. Nykyisin yksilönoikeuksia ovat mm. häiriökäyttäytyminen, kännykän selaaminen, epäterveelliset elämäntavat ja töissä laiskottelu. 

Näitä uusia yksilönoikeuksia puolustetaan raivon vallassa. Rajuiten raivoavat he, keihin asiat eivät edes liity. Tehdään ikään kuin lähetystyötä toisten puolesta. Hieno ajatus, mutta vaikuttaa kaksinaamaiselta keikistelyltä. Some on nykyisin täynnä näitä “sinä riität” lähettejä, lihavuuden puolustajia ja hoitajille lisää palkkaa sotureita. Mutta entäpä jos tämän kaiken kiihkoamisen sijasta nostaisimme vaatimustasoa ja keskittyisimme konkreettisiin tuloksiin. Mihin on jäänyt ajatus siitä, että ihminen toimii paremmin paineen alla. Vaatimustason laskeminen, ei ole ikinä ratkaisu. Ihminen adaptoituu aina kyseiseen vaatimustasoon ja oli taso mikä tahansa, se tuntuu raskaalta. Paineen sietokyky elää vaatimusten mukana. Mitä vähemmän vaadimme, sitä vähemmän kestämme. 

Lähteet:  

Pelttari, H. 2024. Painoindeksi. Verkkosivu. Viitattu 16.5.2024. 

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01001/painoindeksi-bmi 

UKK-insituutti. N.d. Lihavuuteen liittyy monia terveydellisiä ongelmia. Verkkosivu. Viitattu 15.5.2024  

https://ukkinstituutti.fi/liike-laakkeena/liikunta-ja-painonhallinta/lihavuuteen-liittyy-monia-terveydellisia-ongelmia/ 

Jos olisin tiennyt, että aikuinen voi olla näin tyhmä. Olisin vieläkin lapsi.

Kommentoi