Tampere
20 May, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Kolmen kuukauden tiimiKirjoittanut: Henna Koivula - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tämän syksyn suurin opin paikka ja kehitysmahdollisuuteni oli, kun suoritin vaihto-opintoja Hollannissa, Haagissa. Työskentelin yhden toimeksiannon parissa kolme kuukautta, kolmen muun opiskelijan kanssa. Muodostuimme tiimiksi meidän ryhmäytymispäivien aikana. Meille pidettiin speed dating -tilaisuus, jonka aikana tutustuimme mahdollisimman moneen muuhun opiskelijaan kurssilla. Speed dating -verkostoitumismielessä onkin oiva työkalu, jota kokeiltiin myöskin Proakatemian projektorissa viime keskiviikkona!

 

Tämän jälkeen meidän täytyi löytää itsellemme pari, joka oli mahdollisimman erilainen kuin sinä itse. Minulle parinmuodostus oli helppo, tiesimme heti erään tytön kanssa, että me haluamme työskennellä yhdessä. Tämän jälkeen kaikilla pareilla oli mahdollisuus kertoa itsestään muille ja mahdollisesti tuoda esille minkälaisia piirteitä parin kanssa omaan ryhmään haluaisi. Tämän jälkeen parit etsivät itselleen toisen parin ja he muodostivat neljän hengen tiimin. Tiimin, jonka kanssa seuraavat kolme kuukautta vietettäisiin tiiviisti yhdessä.

 

Aluksi olin todella tyytyväinen omaan tiimiini. Minusta tuntui, että tulimme hyvin juttuun, mutta olimme kaikki tarpeeksi erilaisia keskenämme, josta olisi hyötyä. Saimme heti tehtäväksemme tehdä näytelmän. Tämän aikana huomasin, että muut tiimin jäsenet ovat aika mukavuudenhaluisia. Heitä jännitti esiintyä ja heitä pelotti, että teemme itsestämme naurunalaisia. Minulle tämä oli vaikeaa, sillä tämänkaltaisista ”hassuista leikeistä” minä yleensä nautin.

 

Siitä noin viikon päästä saimmekin tiimillemme toimeksiannon, jota sitten lähdimme työstämään. Tiimin kanssa oli todella vaikea alku. Emme kukaan halunneet koskaan olla eri mieltä keskenämme ja kaikki kokivat tarvetta miellyttää toisiaan. Pelasimme siis aina niin sanotusti varman päälle. Tästä saimme myös tiiminä paljon palautetta.

 

Emme alkuun keskittyneet ollenkaan tutustumaan toisiimme, vaan hoidimme vain aina niin sanotusti pakolliset pahat pois alta. Tiimissämme ei koettu tärkeäksi toistemme tuntemista, emmehän me työskentelisi kuin vain kolme kuukautta yhdessä. Minä koin tämän harmilliseksi, etenkin, kun uudessa maassa olisi mielellään tutustunut uusiin ihmisiin. Jälleen saimme tiiminä palautetta. He huomasivat, ettemme olleet käyttäneet ollenkaan aikaa tutustumiseen, joten meidät niin sanotusti siihen pakotettiin. Aluksi teimme senkin pakosta. Jossain vaiheessa vihdoin ja viimein muutkin kuitenkin ymmärsivät, että on todella hyödyllistä viettää aikaa muutenkin yhdessä, kuin vain koulutehtäviä tehtäessä. Jolloin aloimmekin viettämään aikaa yhdessä. Mielestäni tiimissämme huomasi heti tietynlaisen rentouden.

 

Tämän jälkeen aloimme uskaltaa olla myös suorempia. Sanoimme rehellisesti omia mielipiteitämme ja uskalsimme haastaa toinen toisiamme.

 

Niin kuin aina myös meidän tiimissämme osa tuli paremmin toimeen keskenään, kun taas toiset. Duunitorin artikkelissa, Uutena työyhteisössä – 6 vinkkiä, miten tutustut helposti uusiin työkavereihin, tuotiin esille, että kaikkien kanssa ei tarvitse olla ystäviä, mutta kaikkien kanssa tarvitsee tulla toimeen. Tämä näkyi myös hyvin meidän tiimissämme. Osan kanssa oli helpompi tulla toimeen ja viettää aikaa muutenkin.

 

Artikkelissa korostettiin myös omana itsenään esiintymisen tärkeyttä. Mielestäni tiimissämme jokainen oli täysin sellainen kuin oli. Tietenkään varmaksi voi muiden puolesta sanoa, onko tämä totta, mutta itsestäni tuntui siltä. Näytimme rehellisesti, millaisia olemme ja millaiset asiat ovat itsellemme esimerkiksi tärkeitä. Emme myöskään pelänneet näyttää heikkouksiamme. Olin todella iloinen siitä, että niin lyhyessä ajassa tiimissämme puhuttiin myös vaikeista asioista ja toisinaan jopa itkettiin.

 

Vaikka kolmessa kuukaudessa on todella vaikeaa rakentaa esimerkiksi luottamusta jokaisen tiimiläisen välille. Uskon ja koen, että tiimimme toimi silti ihan hyvin. Tietysti meilläkin oli paljon haasteita ja aika ajoin meidän erilaisuutemme korostui todella vahvasti. Onnisutimme kuitenkin luomaan toimiva ratkaisuja toimeksiantoomme ja mikä tärkeintä ainakin meillä oli hauskaa yhdessä.

 

https://duunitori.fi/tyoelama/mista-tiimialy-se-syntyy  luettu 15.12.2019

https://duunitori.fi/tyoelama/uutena-tyoyhteisossa-6-vinkkia-miten-tutustut-helposti-uusiin-tyokavereihin/luettu 15.12.2019

Kommentoi