Tampere
24 Jun, Monday
19° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Kokemuksiani ainejärjestötoiminnassaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Halusin käsitellä hieman blogitekstin muodossa viimeisintä vuottani ainejärjestötoiminnassa. Pohjustan vielä omaa taustaani hieman, joka selventää minun ajattelua. Toimin lukion ensimmäisestä vuodesta asti Hatanpään Lukion opiskelijakunnan hallituksessa, aina valmistumiseen asti. Nautin tehtävän tuomasta vastuusta ja uudesta porukasta, jonka kanssa sain toimia. Siinä ohessa hakeuduin Tampereen nuorisofoorumiin (nykyisin Tampereen nuorisovaltuusto), missä päädyin toimimaan 2 vuotta. Koin jatkuvasti tietynlaista paloa edustaa vertaisiani, ja ajaa heidän sekä omia etujani opiskelijana. Tämä palo ei ole loppunut vieläkään ja siksi olen päätynyt tähän.

Syksyllä 2016 aloitin liiketalouden opinnot Kuntokadulla. Orientoivilla päivillä tietoisuuteeni tuli Tampereen Tradenomiopiskelijat ry, eli TTO ry. Vanhana hallitusaktiivina kiinnostuin asiasta, ja aloin kysellä, että mikä homma ja miten tähän toimintaan voi päästä mukaan. Pian koittikin jo lokakuu ja asetuin ehdolle syyskokouksessa Taloussihteeriksi. Tiesin jossain määrin mitä vastuutehtävä pitäisi sisällään, mutta todellisuudessa en tiennyt puoliakaan. Tiukan äänestyksen kautta minut valittiin kyseiseen tehtävään. Siitä seurasi loppusyksylle perehdytystä ennen kuin oma hallituskauteni edes alkaisi. Aloin päästä työhön sisään nopeasti ja koin kykeneväni tähän tehtävään oikein mainiosti.

Työ alkoi olla rutiininomaista jo reilun kuukauden kuluttua. Aloin pohdiskella, että miksi emme käytä sähköistä kirjanpitoa, vaikka vuosi on jo 2017. Tästä innostuneena aloin selvittää mahdollisuutta ja tutustuin erilaisiin ohjelmistoihin. Pyysin tarjouksia ja lopulta löysin meille sopivan ohjelmiston. Yhteistyössä tilitoimistomme kanssa ajoimme sähköisen kirjanpidon käyttöön ja loppukeväästä koko ohjelma oli toimintakuntoinen.

Jälleen alkoi uusi perehdytys ja uuden oppiminen. Kaikki entinen toiminta mikä on pyörinyt paperilaskuilla täytyi saada toimimaan verkossa. Kolusin läpi tärkeimmät yritykset ja yhteistyökumppanit, jotka laskuja meille lähettävät ja lähetin heille tiedoitteet uudistuneista laskutustiedoista. Se ei kuitenkaan riittänyt. Aika ajoin vastaan tuli tilanteita, että tieto ei ole mennyt perille ja postiluukkuun kopsahtaa paperilasku. Jälleen joudun tekemään asiat vaikeamman kautta ja yritän saada muut hallituslaiset auttamaan minua tässä uudistuksessa. Sen opin kantapään kautta, että jokainen ihminen unohtaa asioita. Itsekkin olen unohtanut aika ajoin tehdä tiettyjä asioita, mutta muistutuksen jälkeen asia on hyvinkin nopeasti hoidettu. Sen takia ymmärrän, jos joku ei ole lähettänyt laskutustietoja, vaikka asian olisin erikseen kertonutkin.

Koko homma ei kuitenkaan ole vain tietokoneen ääressä istumista, paperin pyörittämistä sekä toimiston ja tilitoimiston välillä juoksemista. Nykyisin homma hoituu erittäin paljon etänä, että toimistolla jouduin harvoin edes käymään. Tehtävään sisältyy myös edustusta, ja paljon sitä. Oli sitten kyseessä PISTOT, tapahtuma uusille opiskelijoille, vuosijuhlat tai mitkä tahansa kissanristiäiset, niin monia iltoja menee siihen. lllat jatkuvat usein myös myöhään ja aikaiset aamut painavat entistä enemmän päälle. Tästä olen oppinut kantapään kautta arvostamaan omaa hyvinvointiani ja lepoa. Mikäli vain työt ja tehtävät antavat periksi, niin pyrin pyhittämään viikonloput itselleni ja levolle. Aina se ei ole mahdollista ja kieltämättä syö miestä.

Näissä tehtävissä kommunikaatio ja yhteistyö on king. Kukaan ei selviä näissä vastuutehtävissä yksin. Aina joskus täytyy pyytää apua ja antaa sitä muille. Kukaan ei lähtisi ikinä järjestämään 800 opiskelijalle baarikierrosta Hervannassa. Se vaatii työtä kaikilta kynnelle kykeneviltä. Aina kun itse olen apua tarvinnut, olen sitä saanut. Vaikka rahurin tehtävissä harvempi kykenee auttamaan, niin pienetkin asiat auttavat. Kun en itse ehdi toimistolle ja joku muu skannaa minulle laskun taikka jonkin muun vastaavan, säästän jo lähes tunnin omaa aikaani muuhun.

Tämä vuosi on antanut todella paljon, ja siitä innostuneen päätin jatkaa toiselle kaudelle toimintaan. Ajan puutteesta johtuen hakeuduin hallituksen jäseneksi, enkä haalinut itselleni sen suurempaa vastuuta. Ainejärjestötoimintaa vie paljon, mutta antaa sen verran takaisin ja enemmänkin. Olen saanut sellaisia kontakteja, joita en koskaan osannut edes odottaa. Olen tutusutunut uusiin ihmisiin ja rakentanut aivan uudenlaisia verkostoja, joista hyödyn jopa jokapäiväisessä elämässä. Mutta tärkeimpänä olen saanut ympärilleni uuden perheen, jossa jokaista arvostan suunnattomasti. Odotan innolla tulevan vuoden haasteita ja uusia oppeja.

 

Julkaistu: http://jhnblogi.blogspot.fi/2017/11/kokemuksiani-ainejarjestotoiminnassa.html

Kommentoi