Tampere
27 May, Monday
22° C

Proakatemian esseepankki

Kohti 24H!Kirjoittanut: Laura Närjänen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kohti 24h!

 

Tiimimme vahvuuksia ProAkatemia uran aikana on ollut tavoitteellinen työskentely paineen alla yhdessä tiimin kanssa. Motive 6.0 kehitteli ja suunnitteli monta, ehkä liiankin monta projektia puolentoista vuoden aikana. Lopullinen toiminta ja maaliin vieminen useasti jäi kuitenkin puolitiehen. Projektit ja tapahtumat, missä Motive 6.0 pääsi loistamaan olivat aina luonteeltaan sellaisia missä koko tiimi kokoontui yhteen paikkaan, asetettiin tavoite ja yhdessä ilman muita häiriötekijöitä painettiin hommat maaliin saakka. Tällaisia olivat esimerkiksi liikuntapäivä, tiimidiili, myyntipäivät sekä harjoitus innovoinnit.

 

Kesälomilta palattuamme pohdimme tiimin kesken mitä viimeiseltä puolelta vuodelta haluamme ja mihin aiomme panostaa. Olimme oppineet, että liian monta asiaa yhtä aikaa toteutuksen alla ei toimi meidän tiimillämme. Viimeiseen puoleen vuoteen tulisi sisältymään opinnäytetyön viimeistelyt, useampi harjoittelujakso, 24h sekä final camp. Tämän lisäksi uusi jengi oli tulossa Motiveen ja halusimme olla heille niin paljon alkuun avuksi kuin mahdollista ja panostaa heidän perehdyttämiseensä. Päädyimme jättämään muut projektit pois ja keskittymään viemään kunnialla loppuun kaikki niin sanotusti pakolliset asiat.

 

Minut valittiin 24h projektipäälliköksi ja lähdinkin heti suunnittelemaan miten tiimin kanssa lähtisimme valmistautumaan tähän koitokseen. 24h:ta suunnitellessa ja valmistellessa, kilpailuhenkinen tiimimme ei paljoa pähkäillyt kun tavoitteeksi asetettiin tietenkin saada arvosana viisi hyvällä meiningillä höystettynä. Miksi lähteä kisaamaan, jos ei halua voittaa? Muita tavoitteita tähän projektiin meillä oli mm. haastaa itseä ja toisia, kaikkien vahvuuksien hyödyntäminen sekä tsemppaava ja avoin ilmapiirii. Sotasuunnitelma olikin jakaa roolit etukäteen, jotta kaikki pystyisi valmistautumaan kisapäivään sopivalla tavalla ja näin työskentelymme olisi jouhevaa. Harjoittelu innovointeja tiimimme halusi päästä kokeilemaan 2-3, jotta rooleja pääsisi testaamaan ja löytäisimme jokaiselle juuri sopivan.

 

Haasteeksi osoittautui tiimin vähäinen yhteinen aika verrattuna siihen mitä toiveita tiimillä oli liittyen valmistautumiseen. Melkein kaikki meistä oli alku syksyn harjoittelussa ja joinakin viikkoina tilanne oli se, että paikalla saattoi olla vain muutama henkilö. Projektipäällikkönä minulle iski pieni epätoivoisuus, miten me pystyisimme tiimin kanssa harjoittelemaan, jos emme ole koskaan kaikki samaan aikaan saatavilla. Kalenteria pitkään tuijotettuani totesin, että ilmoitan muutamat päivät, jotka ovat pyhitettyjä 24h valmistautumiseen ja murehtisin sitten myöhemmin mitä näinä päivinä tapahtuu, kunhan saisin vain kaikki samaan paikkaan samaan aikaan. Yhteisien hetkien järjestäminen vaati jokaiselta joustamista ja muiden asioiden sumplimista mutta loppuen lopuksi ihan kiitettävästi pääsimme yhdessä valmistautumaan 24h koitokseen.

 

Ajattelin, että tiiminä valmistautuisimme hyvin, jos pääsisimme harjoittelu innovoinneissa testaamaan erilaisia rooleja. Voisimme yhdessä tai kahdessa harjoituksessa testailla mitä hulluimpiakin roolitus versioita ja yhdessä ns. kenraaliharjoituksessa koota, se paras mahdollinen versio ja testata se. Omissa valmistautumishaaveissa olisimme myös harjoitelleet pidempiä innovointeja, sillä tähän mennessä emme olleet kymmentä tuntia pidempää innovointia tehneet. Olisimme voineet myös tehdä jonkun innovoinnin yöllä, jotta tietäisimme kuinka väsymys vaikuttaisi tiimityöskentelyymme. Haaveilin myös tilojen valmistelusta niin, että meillä olisi lähellä akatemiaa jokin paikka, minne mennä nukkumaan. Siellä olisi pedit valmiiksi laitettu, peseytymismahdollisuudet, pimeää ja hiljaista. Akatemialla työskentely tila olisi sisutettu mukavaksi, toiminnalliseksi ja luovuutta ruokkivaksi. Kirkasvalolamppuja olisi useampi, joidenka avulla pysyisimme pirteänä ja huijaisimme biologista rytmiämme.

 

Harjoitus innovointeja syksylle saimme loppuen lopuksi kaksi kappaletta. Kumpikaan näistä ei täysin vastannut rakenteeltaan samanlaista tilannetta, mitä 24h olisi. Ensimmäinen harjoittelumme oli innovointi meille itsellemme. Tiimillemme pieneksi möröksi muodostunut final camp oli suunniteltava, joten päädyimme innovoimaan itsellemme final campin. Toimeksianto muodostui meidän omista tavoitteistamme ja toiveistamme mitä olimme final campiin asettaneet jo puolivuotta sitten. Rooleja tähän harjoitukseen emme sinänsä olleet miettineet sen kummemmin. Tiimistämme yksi oli halukas pitchaamaan 24h, joten hänelle annettiin mahdollisuus tässä harjoituksessa harjoitella pitchausta. Ensimmäistä kertaa aloimme myös kirjoittamaan raporttia ja opimme käytännön asioita, miten raporttia kannattaisi lähteä lähestymään. Tämän ensimmäisen harjoituksen sekä tekemiemme Belbin tiimirooliraporttien pohjalta jaoin roolit seuraavaa harjoitusta varten. Toinen harjoituksemme koski myös osittain final camp reissuamme. Toimeksiantaja oli Iso-Syötteltä Kide hotellista. Innovoimme heille aktiviteettia mitä he voisivat ryhmille, jotka heillä majoittuu, myydä. Palkaksi tästä innovoinnista suuntaamme muutamaksi yöksi kyseiseen hotelliin final campillämme.

 

Viikkoa ennen 24h tapahtumaa valmistauduimme vielä yhdessä miettimällä markkinointisuunnitelmaa, joka ei meidän tiimin suurimpia vahvuuksia ole. Saimme hyvin pohjustettua miten markkinointisuunnitelmaa tulisi lähestyä, ja mitä kaikkea siinä tulisi ottaa huomioon. Jos 24h aikana joutuisimme jonkinlaista markkinointisuunnitelmaa tekemään, tietäisimme mitä tehdä. Totesimme myös, että tästä valmistelusta oli muutenkin hyötyä, olisi toimeksiantomme mikä tahansa, sillä meidän tulee kuitenkin selvittää toimeksiantajilta heidän ja heidän edustamansa yrityksen tavoitteet ja odotukset, sekä tutustua yritykseen perinpohjaisesti. Valmistelimme paljon kysymyksiä, jotka ohjaisivat meitä oikeaan suuntaan.

 

Muutama päivä ennen 24h teimme viimeiset valmistelut niin, että kaikki olisivat kisakunnossa. Kävimme Iso-Syötteelle tehtyä innovointia läpi ja otimme sieltä opit ja kopit muistiin 24h:ta varten. Suunnittelimme karkean aikataulun, kävimme roolit läpi, tarkastelimme arviointikriteerejä, varasimme ravintolaan pöydän illallista varten ja valitsimme yhdessä biisin minkä saattelemana tulemme lavalle. Haaveeni tilojen valmistelusta jäi haaveeksi. Näin jälkikäteen on helppo todeta, että pärjäsimme hyvin ilman erillistä nukkumistilaa ja akatemialla tilat toimivat oikein hyvin. Kirkasvalolampun toin kyllä mukanani kisapaikalle! Olimme tehneet nyt kaiken minkä tässä tilanteessa ja näillä resursseilla pystyimme. Olimme hyvin ja luottavaisin mielin valmiita 24h haasteeseen!

 

Loppuun on pakko sanoa muutama sana itse 24h:sta.

Jännitys, hyvä fiilis, tiimi, yhteistyö, innostus, nopein 24h ikinä, nukkumattomuus, paha olo, kofeiini, tunteet, ihan päätöntä mutta huikeeta se oli kokea!

 

 

Kommentoi