Tampere
18 May, Saturday
23° C

Proakatemian esseepankki

Kirjoittamisen ja ajattelun FLOWKirjoittanut: Sade Elo - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

”Käytännössä flow on tila, jossa kykenet uppoutumaan täysin tekemääsi asiaan ja aika lentää kuin siivillä. Pystyt hyödyntämään kaikkia osaamisiasi taitoja, mutta tekeminen tuntuu silti vaivattomalta. Se on siis monilla tavoin ihanteellinen tekemisen tila.” ((Flow akatemia, 2023) Näin flow- tilaa kuvaillaan Flow akatemian sivuilla.

Aloin itse pohtimaan omaa flow- tilaani ja siihen pääsemistä yhden esseen kirjoitusnopeudesta saadun palautteen perusteella. Mikäli itse määrittelisin flow- tilan kuvailisin sitä hetkenä tai aikana, kun ajatuksen virta ja tekemisen nopeus on pysäyttämätöntä ja esimerkiksi esseetä kirjoittaessa sormet vain näpyttävät asioita koneelle, sen enempää asiaa ajattelematta.

Olen kiinnittänyt huomiota tilanteisiin, joissa olen kaikista idearikkain ja ajatuksenvirta ottaa vallan. Itselle tällaiset hetket syntyvät useimmiten autonratissa moottoritiellä ajaessa. Sinänsä hassua, että puhun itsekseni autolla ajaessani aina englanniksi ja aivan älyttömän vahvalla Australian pohjoisterritorion aksentilla. Nämä itsekseni käydyt keskustelut usein synnyttävät ideoita ja ajatuksia, jotka jäävät muhimaan päähäni ja usein alkavat toteutumaan tavalla tai toisella niitä hetken pureskeltuani.

Toinen flow- tilaan pääsemisen keino minulla on avata Word koneeltani ja alkaa vain näpyttelemään tekstiä. Usein ihmiset kokevat tyhjän paperin ongelmaa, mutta minulle itselle se näyttäytyy ennemmin ”pomppivan tekstin ongelmana”. Asiaa siis saattaa alkaa tulemaan ihan mistä vaan ja ajatuksenvirta synnyttää tekstiä kuin itsestään ja itse yritän parhaani mukaan sitä jäsennellä muiden ymmärrettäväksi.

Olen huomannut tiimissäni tätä tyhjän paperin ja ideoiden keksimisen ongelmaa esseissä ja tässä onkin omia vinkkejä päästä siihen luovuuden tilaan:

1. Ala kiinnittämään huomiota, mitkä ovat ne hetket tai paikat, kun olet kaikista idearikkain. Hakeudu näihin paikkoihin.
2. Älä sulje ajatuksenvirtaa täyttämällä elämääsi ja arkeasi niin, että omille ajatuksille ei jää tilaa.
3. Kirjoita pienetkin ideat tai ajatukset ylös ja palaa niihin myöhemmin.
4. Käy ihmisten kanssa erilaisia keskusteluja ja liity reippaasti mukaan keskusteluihin, vaikka ne eivät olisikaan omaa mielenkiinnonkohdettasi koskevia. Usein keskustelut jäävät ainakin itsellä pyörimään alitajuntaan ja nimenomaan uusista havahtumisista asioihin tai oivalluksista on helppo kirjoittaa.
5. Voita tyhjänpaperin pelko. Mikäli sinulla ei ole mitään ideaa mistä kirjoittaa avaa Word ja ala vain näpyttelemään. Katso mitä koneelle alkaa muodostua ja jatka tekstiä ajatusvirran avulla.
6. Älä aina tavoittele täydellisyyttä. Moni ei halua kirjoittaa, saati julkaista esseetä, joka ei ole täydellisesti ajateltu tai muotoiltu, mutta tarvitseeko kaiken olla aina täydellistä? Kenties tämä täydellisyyteen pyrkiminen sammuttaa osaltaan kirjoittamisen flowta?
7. Laita itsellesi aikaraja kirjoittamiseen. Niin hölmöltä, kuin se saattaakin kuulostaa, mutta itseä auttaa ajatus, että esim. seuraavan tunnin käytän kirjoittamiseen ja katson mitä siitä syntyy. Tässäkin ideana on olla tuomitsematta pomppivaa tekstiä tai outoa ajatusvirtaa, pointti on vain saada mustaa valkoiselle.
8. Käytä ranskalaisia viivoja tai muita ”pilkkovia osia tekstissä”. Ajattele, että kirjoitat vaikka pyörästä ja ihmettelet, että miten ihmeessä pyörästä saa monen sivun esseen tehtyä. Pilko ranskalaisin viivoin kappaleita, jotka liittyvät aiheeseen, esimerkiksi:
– pyörän rakenne
– pyörän synty
– pyöräilyn hyödyt terveyden kannalta
– pyörän hinnat
– erilaiset pyörämallit
– hyväksi todetut pyöräilyreitit

Tässä esimerkkinä oli siis maailman hassuin ja jopa oudoin juttu, pyörä. Mutta siitäkin saa tosiaan asiaa, kun sitä pilkkoo palasiksi ja lähtee purkamaan kaikkea siihen liittyvää.
9. Tärkein, älä pidä itseäsi pöpinä, vaikka juttelisit itsellesi. Se on yllättävän hauskaa nähdä, millaisia keskusteluja käyt itsesi kanssa! Kenties alitajuntasi yrittää kertoa sinulle jotain ja sinulla on tietotaitoa sekä innovatiivisuutta paljon enemmän kuin oletkaan ikinä ajatellut.

Kirjoittamisen iloa ja menestystä oman FLOW- tilaan pääsemiseen!

Kommentoi