Tampere
18 May, Saturday
9° C

Proakatemian esseepankki

Kirjoittamaan oppii lukemallaKirjoittanut: Jenni Rupponen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Silvia Laurila kävi 25.10.2022 pitämässä Proakatemialla esityksen kieliasun merkityksestä markkinointiviestinnässä. Laurila oli tekemässä opinnäytetyötään aiheesta ja tuli kertomaan meille tutkimuksensa tuloksista sekä antamaan pienen kielioppitunnin ja muita vinkkejä kirjoittamiseen. Laurilan esitys oli mielenkiintoista seurattavaa ja herätteli myös omia ajatuksiani.

Laurila kertoi, että suomalaisten kirjoitustaito laskee hälyttävästi, vaikka kirjoitamme koko ajan enemmän. Lukeminen on vähentynyt erilaisten podcastien ja äänikirjojen myötä ja tämä näkyy myös oikeinkirjoitustaidossa – lukematta kun ei opi kirjoittamaan. Kuten myös monissa muissa asioissa, on kirjoitustaidossakin nähtävissä polarisaatiota. Tämä näkyy mm. niin, että kirjoitustaidottomat eivät jaksa enää syventyä vaativampiin tai syvällisiin teksteihin ja hyvin kirjoittavat eivät jaksa lukea huonommin kirjoitettua tekstiä. Itselleni kirjallinen ilmaisu on aina ollut tärkeää ja huomaankin tämän ilmiön myös itseni kohdalla – kehnommin tai usein edes keskinkertaisesti kirjoitettua tekstiä on vaikea seurata ja pitää mielenkiintoa yllä, vaikka aihe ja kirjoittajan ajatukset olisivatkin mielenkiintoisia. Nautin ja saan iloa sujuvan tekstin lukemisesta, kun taas kankeat lauserakenteet ja kielioppivirheet alkavat hyvin nopeasti ärsyttää.

Kirjoitustaito vaikuttaa myös yrittäjyyteen ja mielikuvaan yrityksestä. Laurilan tutkimuksen mukaan 82 % kyselytutkimukseen vastanneista koki huomaavansa kirjoitusvirheet. 89 % kaikista vastanneista koki kirjoitusvirheiden vaikuttavan negatiivisesti kirjoittajamielikuvaan. Nämä luvut ovat huimia! Mieti, miten paljon yrityksesi voi ottaa takkiin esimerkiksi mielikuvan luomisessa, mikäli markkinointiviestinnässä on toistuvia kielioppi- tai kirjoitusvirheitä!

Vanhana kielioppinatsina (nyt jo hieman höllännyt) sain myös Laurilan kielioppiosuudesta kertausta tai uutta oppia. Opin, että lyhenteitä (kuten esimerkiksi €- ja %-merkintöjä) kohdellaan omina sanoinaan. Ne siis kirjoitetaan erilleen muista niin, että lyhenteen tai merkin kummallakin puolella on aina välilyönti. Tässäkin tekstissä olen tarkistanut, että aina luvun jälkeen ennen prosenttimerkintää on välilyönti. Kehitys on pienistä askelista kiinni. Mikäli on haasteita kieliopin kanssa, kannattaa keskittyä yhden asian korjaamiseen kerrallaan. Kun saa yhdenkin virhetyypin tekstistä korjattua, on teksti kokonaisuudessaan jo paljon sujuvampaa!

Lopuksi kerron vielä yhden Laurilan vinkin hyvään markkinointiviestintään tai tekstin kirjoittamiseen. Kirjoittamisen tärkein tavoite on saada lukija pysymään tekstin parissa loppuun saakka. Sujuvan tekstin lisäksi tässä auttaa esimerkiksi SUCCESs malli. Mallin kirjaimet syntyvät seuraavista sanoista:

  • Simple – yksinkertainen
  • Unexpected – odottamaton
  • Concrete – konkreettinen
  • Credible – uskottava
  • Emotional – tunteisiin vetoava
  • Story – tarina.

Oma vinkkini kirjoittamisen kehittämiseen on sama, mitä olen tainnut monille jo kyllästymiseen asti jankata: lue, lue ja lue! Lue uutisia, artikkeleita, etsi tekstimuotoista tietoa sinua kiinnostavista aihealueista, lue kirjoja, olivat ne sitten viihteeksi, ammattikirjallisuutta tai muuten esseitä varten. Myös kirjoittaminen pienellä kynnyksellä kannattaa – aloita vaikka päiväkirja, johon voi aloittaa parilla sanalla kerrallaan, kirjoita runoja tai mikä ikinä tuntuu omalta. Kunhan kirjoitat. Ja luet.

Minua saa aina akatemian käytävällä nykäistä hihasta, jos jokin kirjoittamiseen liittyvä asia mietityttää. Tsemppiä esseisiin ja muuhun kirjoittamiseen!

Kommentoi