Tampere
26 May, Sunday
21° C

Proakatemian esseepankki

Kiitos KipinäKirjoittanut: Katja Asbill - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yksilöessee, 2ep.

Johdanto

Palautetta, varsinkin positiivista palautetta kaivataan aina lisää. Sen lisäksi ihmiset kaipaavat työn arvostuksen esiin tuomista ja kannustusta. Myyntipäivien päätteeksi jäin pohtimaan tapoja, joilla huomioimme yksilöiden ja tiimien toimintaa yhteisössämme ja tiimeissämme. Myyntipäivien toimeksiantajat määrittelivät jo ennakkoon kannustimet myyntiin ja projektitiimi jakoi tunnustuksia Tavara-asemalla. Toimeksiantajien tunnustusten ja yhteisön erinäisten palkintojen lisäksi oli myös tärkeää, että kukin tiimi pohti toimintaansa, kiitti ja huomioi toisensa. Proakatemialla myyjät tuppaavat loistamaan varsinkin Myyntipäivien yhteydessä. Aina he eivät onnistu, mutta onnistuessaan heidän panoksensa näkyy numeroissa ja kuuluu myös puheissa. Näiden onnistujien lisäksi on tärkeää kuitenkin huomioida myös heidät, jotka yrittivät parhaansa ja pyrkivät toimimaan tiimin parhaaksi muilla tavoilla, mahdollisesti mahdollistaen itsensä ylittämisen muille. Näillä tiimien jäsenillä, jotka esimerkiksi kuljettavat toisia ja mahdollisesti tavaroita paikasta toiseen ei todennäköisesti ole käytännössä mahdollisuutta kisata yhteisön tunnustuksista. Voi olla, etteivät he niitä havitelleetkaan, mutta on valitettavan todennäköistä, että he eivät arvioi omaa panostaan yhtä tärkeäksi tiimille, ainakaan kovin pitkään, mikäli heidän panostaan ei erikseen huomioida.

Huomioiminen

Yritimme Kipinässä tietoisesti muistaa kiittää toisiamme myyntipäivien aikana. Kannustimme ja tsemppasimme toisiamme niin paikan päällä kuin yhteisessä ”haippiryhmässämme”. Myyntikisoissa hyödynsimme yksilöpalkintojen lisäksi myös palkintoja, jotka yhdistävät ihmisiä. Hyödyntämällä palkintoina leivospaketteja heidänkin, jotka eivät palkintoa henkilökohtaisesti saaneet oli mahdollista olla osallisena palkinnon saamiseen ja kokemiseen yhdessä. (Kvist, Mäkipää, Alajoki, Mehto, Niutanen & Sulkumäki 2020, 177.)

Myyntipäivien jälkeisessä pajassa keskustelimme myyntipäivien onnistumisista. Keskityimme tietoisesti tällöin vain positiiviseen, sillä luvassa oli tiimin omat myyntipäivät kuukauden sisään. Tässä yhteydessä kiitin myyntipäivien projektipäällikkönä kaikkia myyntipäiviin osallistuneita. Tässä pyrin noudattamaan näkemystä, jonka mukaan johtajan tehtävä on saada paras irti johdettavista positiivisen kautta ja kehittää heitä edelleen kunkin oman potentiaalin mukaan (Tiililä, 2016, 57)

Valitettavasti kaikki eivät olleet paikalla mainitsemassani pajassa, joten ajattelin tuoda arvostuksen esiin vielä tätäkin kautta.

Kiitos

Kiitos Kipinä! Kiitos teille kaikille. Kaikkien teoilla oli merkitystä. Emme olisi pärjänneet ilman kaikkien panosta.  Kaikki ei mennyt kuten suunniteltiin eikä kaikkea osattu ennakkoon suunnitella, mutta sitten vaan tehtiin kahta kovemmin töitä. Ja täytyy sanoa, että melkoinen tunteiden vuoristorata tuli kuljettua kolmen päivän aikana, joten ei ihmekään, että oltiin perjantaina niin väsyneitä.

Kiitos luottamuksesta minun kykyihini ja viisaudesta valita minulle aivan loistava työpari, jota ilman en olisi pystynyt omaa osuuttani tekemään. Kiitos kaikille keskusteluista. Kiitos rohkeudesta kertoa omista tarpeista. Kiitos, että annoitte haastaa ja teille, jotka osasitte oikeaan aikaan ja oikealla tavalla haastaa minun ajatteluani. Kiitos teille, joille sain välillä avautua. Kiitos systemaattisuudesta ja huolellisuudesta. Kiitos teille kaikille, jotka innostivat, kannustivat ja tsemppasivat muita eteenpäin niin paikan päällä, kuin etänä, valaen uskoa yhteiseen tekemiseen. Kiitos teille, jotka pysyivät rauhallisena, analyyttisina ja joustitte tilanteen sitä vaatiessa. Kiitos teille, jotka ideoitte uusia tapoja, uusia spiikkejä, ja teitte rohkeita kokeiluja niin puhelimessa, somessa, kuin kasvotusten. Kiitos ratkaisukeskeisyydestä ja pyrkimyksestä edetä. Kiitos teille, jotka mahdollistitte muiden onnistumiset ja teille, jotka olette auttaneet ja autatte edelleen hoitamaan hommat loppuun asti. Me teimme sen mitä tavoittelimme, sittenkin, kaikesta huolimatta, ehkä jopa sen ansiosta. Vielä Tavara-aseman lavalla seisoessamme etänä olleet tiimin jäsenet näkivät sen, että me kaikki emme siinä hetkessä olleet varmoja siitä, että olimme tehneet riittävästi. Emme uskoneet tahdonvoimamme riittäneen. Yhdessä me kuitenkin saavutimme riittävän ja teimme lopulta historiaa.

 

Lähteet:

Kvist, H., Mäkipää, S., Alajoki, S., Mehto, T., Niutanen, K. & Sulkumäki, T. 2020. Tiimisoppa – Iloa ja energiaa kaaliin. Seinäjoki. Kirjapaino Bookcover.

Tiililä, M. 2016. Innosta onnistumaan – Yhdessä! Kauppakamari.

 

Photo by Courtney Hedger on Unsplash

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Jeena Kantosalo

    Kiitos kiitoksista. Se on tärkeää, ja pitäisi muistaa vieläkin useammin arjessamme! Essee oli ytimekäs ja sisälsi mielestäni tärkeää asiaa. Kiitos siis vielä! Vertaisarvioitu keväällä 2023.

    19.4.2023
  • Krista Tikkanen

    Kiitos <3 Olipahan positiivista luettavaa!

    11.9.2023
Kommentoi