Tampere
21 May, Tuesday
7° C

Proakatemian esseepankki

Kiertotalous yrityksissäKirjoittanut: Iidaliina Manninen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kiertotalous on muutakin kuin jätteiden lajittelua, kirppiksillä kiertelyä tai remonttivälineiden lainaamista kaverilta. Myös yrityksissä on alettu kiinnittämään huomiota kiertotalous näkökulmaan koko ajan enemmän ja markkinoille tulee jatkuvasti uusia kiertotalouteen liittyviä innovaatioita. Olen työskennellyt Fiskars Groupilla 4 vuotta, jonka aikana Fiskars on lanseerannut muun muassa Vintage-palvelun, Iittalan lasitehtaalla sataprosenttisesti hukkalasista valmistettujen lasiesineiden kokoelman ja viimeisimpänä pannuhuoltopalvelun. Pääsin vastikään kuulemaan pannuhuollosta tarkemmin ja opettelemaan, miten huolto paistinpannuille tehdään. Koulutus innosti minut perehtymään tarkemmin siihen, millaisia kiertotalouteen liittyviä palveluita yritykset tarjoavat.

 

Vintage-palvelu

Kaikista Suomen Iittala myymälöistä löytyvään Vintage-palveluun voi viedä vanhat Iittalan ja Arabian käyttöastiat, ja astioista maksetaan saman tien korvaus lahjakorttina. Astiasarja ei vaikuta astioista maksettavaan korvaukseen, ainoastaan astian kunnolla ja käyttötarkoituksella on merkitystä. Vintage-palvelussa astiat luokitellaan kahteen eri kuntoluokkaan: A-kuntoluokka on uudenveroinen, ja B-kuntoluokan astioissa sallitaan jonkin verran käytönjälkeä. Eli esimerkiksi mukille on kaksi eri hintaa, ja hinta määräytyy sen kuntoluokituksen mukaan. Asiakkaiden vanhat astiat pääsevät saman tien myyntiin myymälän Vintage-hyllyyn. Mikäli asiakkaalla on jokin arvokkaampi astiasarja, hänen kannattaa myydä se jossain muualla, esimerkiksi antiikkiliikkeessä, niin hän saa siitä astian arvoa vastaavan korvauksen. Palvelu on helppo ja nopea tapa päästä omista vanhoista astioista eroon. Vastaavasti joku taas voi löytää Vintage-hyllyistä aarteita tai täydennystä omaan jo tuotannosta poistuneeseen astiasarjaan. Vuonna 2021 myydyillä Vintage-tuotteilla säästettiin yli 115 tonnia kiinteitä luonnonvaroja ja yli 39 tonnia hiilidioksidipäästöjä (Vintage-palvelu: anna astioille uusi elämä). Vintage-palvelun kautta voi kierrättää myös kuluneet tai rikkinäiset astiat, jolloin ne hyödynnetään rakennusteollisuuden raaka-aineina. Keramiikka murskataan ja sitä käytetään tiilien raaka-aineena ja lasi taas hyödynnetään eristemateriaalien valmistuksessa.

 

Pannuhuolto

Hiljattain muutamissa Iittalan myymälöissä on aloitettu Fiskarsin pannuhuoltopalvelu. Pannuhuoltoon voi viedä vanhoja keraamisesti pinnoitettuja Norden Steel tai All Steel -sarjojen pannuja. Huollossa pannut pinnoitetaan ja huolletaan lähes uutta vastaavaan kuntoon. Huollettava pannu on valmis jopa tunnissa, mutta paistinpannun kunto vaikuttaa siihen kuinka paljon käsittelyä pannu vaatii. Fiskarsin pannuhuolto on maailmassa ensimmäinen laatuaan, ja esimerkiksi pinnoiteainetta on kehitelty useampi vuosi. Viemällä vanhan paistinpannun huollettavaksi, säästää 99 % luonnonvaroja uuden paistinpannun hankintaan verrattuna. (Harle, Niskanen 2022.) Pannuhuolto kiertää Suomen Iittala myymälöissä ja Pirkkalan myymälään palvelu on tulossa toukokuussa.

 

KUVA 1. All Steel -sarjan paistinpannu ennen ja jälkeen huollon (Ahola 2021)

 

Pannuhuoltoon kelpaamattomat vanhat paistinpannut ja kattilat voidaan kierrättää ja hyödyntää uusien keitto- ja paistoastioiden valmistuksessa. Kierrätykseen päätyneet tuotteet lähetetään Kuusakoski Oy.lle lajiteltavaksi, minkä jälkeen kierrätetyistä raaka-aineista valmistetaan Sorsakosken tehtaalla uusia tuotteita. Kierrättämällä vanhat paistoastiat säästetään luonnonvaroja ja energiaa, kun uusien raaka-aineiden tuotantovaiheilta vältytään. Kaiken kaikkiaan Fiskarsin keitto- ja paistoastiat on valmistettu noin 70 prosenttisesti kierrätysmateriaaleista. (Hackmanin Kierrätysviikot menestystarina jo 10 vuotta.) Uuden All Steel pure -sarjan paistinpannut valmistetaan 90 prosenttisesti kierrätetystä ruostumattomasta teräksestä.

 

Kiertotalous muissa yrityksissä

Fiskarsin lisäksi kiertotalouteen liittyviä palveluita on monilla muillakin yrityksillä. Esimerkiksi Finlaysonin myymälöihin voi viedä vanhat farkut ja pussilakanat kierrätettäväksi. Kierrätykseen saa viedä kaikenvärisiä ja -kuntoisia pussilakanoita ja farkkuja, myös farkkupaitoja tai -takkeja. Vanhat lakanat saavat uuden elämän Pohjanmaalla, missä niistä kudotaan erilaisia Finlaysonin valikoiman räsytuotteita, kuten mattoja ja tyynyjä. (Kierrätä vanhat tekstiilisi meillä.) Old Jeans -sarja taas antaa uuden elämän vanhoille farkuille esimerkiksi pyyhkeiden, pussilakanoiden ja patakintaiden muodossa. Likaiset tai elastaania sisältävät farkut taas hyödynnetään autoteollisuudessa, kuten autojen sisäverhoilussa ja äänieristemateriaalina. Myös farkuissa olevat metalliosat kuten napit ja vetoketjut kierrätetään. (Old Jeans pistää farkut kiertoon.) Finlayson hyvittää jokaisesta heille palautetusta pussilakanasta tai farkkuparista 10 euron arvoisen etusetelin.

 

Huonekaluyritys Hakola on lanseerannut Hakola on Wheels kalusteiden huoltopalvelun, joka toimii pääkaupunkiseudulla. Palvelun kautta voi tilata esimerkiksi Hakola kalusteille vuosihuollon, päällisten vaihdon tai puupintojen öljyämisen. Palvelun avulla kalusteista tulee pidettyä huolta, eikä uusia tarvitse ostaa niin usein, samalla myös maapallon kuormitus vähenee. (Hakola on Wheels -huoltopalvelu.)

Vanhoja tekstiilejä voi viedä esimerkiksi H&M, KappAhl ja Gina Tricot myymälöihin kierrätettäväksi. H&M-myymälöihin voi viedä vanhat tekstiilit niiden merkistä ja kunnosta riippumatta. H&M yhteistyökumppani I:CO lajittelee tekstiilit kolmeen kategoriaan: hyväkuntoiset, vielä käyttöön kelpaavat tekstiilit myydään second hand -tuotteina, sellaisenaan käyttöön kelpaamattomat tekstiilit muunnetaan toisiksi tuotteiksi, kuten kierrätysmallistoiksi tai siivousliinoiksi ja uudelleenkäyttöön soveltumattomat tekstiilit saavat uuden elämän esimerkiksi tekstiilikuituna tai autoteollisuuden eristemateriaalina. H&M antaa kierrätykseen tuoduista tuotteista hyvityksenä 20 H&M clubi-pistettä sekä etukupongin. Vuonna 2020 H&M on kerännyt Garment Collecting -ohjelmansa avulla yli 18 tonnia tarpeettomia vaatteita ja tekstiilejä, mikä vastaa 94 miljoonaa t-paitaa. (Let´s close the loop.)

 

Myös Zalandolle on hiljattain tullut uusi kierrätys palvelu. Zalando ostaa asiakkailta heidän kauttaan ostetut hyväkuntoiset vaatteet takaisin, mitkä menevät uudelleen myyntiin Zalandon verkkokaupan Pre-owned osastolle. Vaatteet voi postittaa Zalandolle ilmaiseksi, ja asiakas saa saldoa omalle asiakastililleen, tai vaihtoehtoisesti summan voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. (Myy vaatteitasi.)

 

Perinteiselle kirpputori myynnille on siis nykyisin useita, vaivattomampia vaihtoehtoja. Myöskään huonokuntoisia tavaroita ei tarvitse heittää roskikseen, vaan ne voi hävittää niin, että materiaalit pääsevät vielä uudelleen käyttöön. Usein näyttäisi saavan myös jonkinlaisen hyvityksen siitä, kun vie tavaransa kierrätettäväksi. Muutama viikko sitten kävellessäni Alkon ohi, huomasin että nykyään jopa viinitonkkien hanapakkaukset voi viedä kierrätettäväksi. Kannattaa siis ehdottomasti selvittää mitä kaikkea nykyään voidaan kierrättää, ennen kuin heittää kaiken sekajätteen mukana kaatopaikalle. Esimerkiksi Lempäälän Ideaparkista löytyy useita eri kierrätysmahdollisuuksia. Itse vein vasta kauppareissun ohessa rikkinäiset jouluvalot SER-keräyspisteelle, vanhan uunivuoan Iittalan myymälään ja kassillisen vanhoja vaatteita Gina Tricot myymälään. Kun tavaroita ei lähtenyt erikseen kuskaamaan kierrätettäväksi, ei se ollut iso vaiva ja lisäksi sai alennuskupongin seuraavaa ostoskertaa varten.

 

 

Lähteet:

Finlayson. Kierrätä vanhat tekstiilisi meillä. Luettu 10.4.2022. Kierrätä vanhat tekstiilisi meillä | Finlayson Blog

Finlayson. Old Jeans pistää farkut kiertoon! Luettu 10.4.2022. Old Jeans pistää farkut kiertoon! | Finlayson Blog

Hackman. Hackmanin Kierrätysviikot menestystarina jo 10 vuotta. 2010. Luettu 11.4.2022. Hackmanin Kierrätysviikot menestystarina jo 10 vuotta / Lehdistötiedotteet / Hackman | Hackman

Hakola. Hakola on Wheels -huoltopalvelu. Hakola – Hakola on Wheels -huoltopalvelu

Harle, J. pannumestari, Niskanen, L. Retail trainer. Fiskars. Pannuhuolto koulutus 5.4.2022.

H&M. Let´s close the loop. Luettu 12.4.2022. Let’s close the loop | Korjaa & kierrätä | H&M (hm.com)

Iittala. Vintage-palvelu: anna astioille uusi elämä. Luettu 10.4.2022 Vintage-palvelu (iittala.com)

Zalando. Myy vaatteitasi. Luettu 12.4.2022. Zalando | Pre-owned

 

Liitteet:

KUVA 1: Ahola, H. 2021.

Kommentoi