Tampere
29 May, Wednesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Kevytyrittäjästä yrittäjäksiKirjoittanut: Sahar Arzagani - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kysyin muutamalta tutulta, joilla on omat yritykset, että millaista on olla yrittäjä Suomessa.  Vastaukset olivat aika paljon samankaltaisia, ja monesti tuli esille se, että heidän aloittaessaan yritystoimintaa päällimmäinen asia, jota miettivät oli miten se oli helppo tapa tehdä rahaa eivätkä paljoa miettineet sitä vastuuta mitä tulee yrittäjänä olemisesta. Moni on valmis sijoittamaan omaan alkupääomaan mutta eivät ota huomioon yrittäjyyteen kuuluvia lisäkustannuksia, kuten lupia ja vakuutuksia. Tästä johtuen moni pitää yrittäjyyttä liian vastuullisena tehtävänä, ja onkin siirtynyt kevytyrittäjyyteen, joka on yleistynyt korona-aikana.

Itse olen havainnut, että tämä on yleistynyt etenkin nuoremman väestön keskuudessa, ja artikkelin (https://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2021/kevytyrittajien-maara-kasvoi-koronavuonna/) mukaan, suurin osa kevytyrittäjistä ovat 25-29 vuoriaita miehiä. Monella tuntuu olevan tarve löytää jokin ns. “side hustle” päivätyön tai opiskelun ohelle, tämän voi ehkä selittää osittain sillä, että pandemian aikana moni on joutunut lomautuksista johtuen miettimään eri keinoja millä tuo leivän pöytään, sekä ylimääräistä aikaa eristyksissä on käytetty miettimällä erilaisia rikastumisen keinoja. Kevytyrittäjyys on mielestäni oiva tapa kokeilla kepillä jäätä, sillä kaiken byrokratian ja laskutuksen voi halutessaan ulkoistaa erilaisille laskutuspalveluille. Mielestäni tämä ilmiö on kuitenkin tervettä ja kevytyrittäjyys voi toimia jopa porttina oman Y-tunnuksen hankkimiseen, kuten artikkeli kertoo.

 

Yrityksen perustaminen ja yrittäjänä oleminen on varmasti monelle unelma ja asia mitä ihannoi, kun näkee menestyviä yrittäjiä lähipiirissä tai somessa ja mainoksissa. Nykyään on hienoa, että yrittäjyyteen pääsee ”kevyemmin”, kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjyyden ansiosta yhä useampi voi ainakin kokeilla yrittäjyydellä itsensä elättämistä ja mahdollisuuksien mukaan ruveta ”oikeaksi” yrittäjäksi. 

Kevytyrittäjyydellä voidaan tuoda yhä enemmän uusia palveluita ja palveluntarjoajia markkinoille hyvin monelle eri alalle. Kuten Periksiantamattomat – Aatu Itkonen, taikuri- videossa. Ikonen kertoi omasta tilanteestaan, kun pandemia-ajan tuomat vaikeudet veivät häneltä tapahtuma-alan työt. Ikonen keksi luovana nuorena tavan työllistää itsensä sekä tuoda kuluttajille uudella tavalla taikuriesityksiä, mitä kuluttaja ei päässyt kokemaan pahimpana pandemia-aikana normaaliin tapaan, livenä.

Mielestäni on hienoa, että nuorista löytyy halukkuutta yrittäjyyteen ja sitä mahdollistavat erilaiset yrittäjyyden muodot sekä teknologinen kehitys. Tosin yrittäjyyden vastuu ja työmäärä voivat valjeta negatiivisesti monelle vasta yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen. Tästä olisi mielestäni hyvä käydä avoimempaa keskustelua, jotta nuorilla voisi olla realistisempi käsitys. Minusta olisikin mielenkiintoista tämän valossa nähdä tutkimusta tulevaisuudessa kuinka moni nuori yrittäjä on ajatellut esimerkiksi oman eläkkeen tai itsensä vakuuttamisen tärkeyttä suhteessa “helppoon elantoon”. Mietin tätä lähinnä koska valitettavan paljon olen nähnyt nuorten yrittäjien kokevan itsensä vakuuttamisen olevan liian kallis kuluerä mutta esimerkiksi merkkiajoneuvon olevan luonnollinen hankinta.

 

(https://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2021/kevytyrittajien-maara-kasvoi-koronavuonna/) kertoo.

(https://www.youtube.com/watch?v=o8S4pI3q0Lo

Kommentoi