Tampere
27 May, Monday
23° C

Proakatemian esseepankki

Kevät “yritysjohtajana”Kirjoittanut: Marko Nevala - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kevät Roiman businessleaderina tai niin kuin, joku sen muotoili ”yritysjohtajana” alkaa olla takana päin. Voisi olla tervettä mietiskellä, että mitä sitä on tullut tehtyä ja saatu aikaseksi. Mistä tilanteesta lähdettiin ja mihin on päädytty.

 

Jos oikein muistan, lähtötilanne syksyn jäljiltä oli, että kaivattiin näkyvämpää johtajuutta ja otetta, joka veisi Roimaa eteenpäin. Olen aina huono muistelemaan taaksepäin ja palauttamaan mieleen ajatuksia, tunteita ja asioita, joita on aiemmin ollut pinnalla. Sellainen kuva tulee kuitenkin mieleen, että syksyllä vähän hapuiltiin ja haettiin suuntaa. Olihan siinä monenmoista muuttujaakin syksyn mittaan, mitkä varmasti omalta osaltaan hämmensi tiimiä. Alkusyksyn sijaisvalmentaja ja joidenkin tiimiläisten ihmettely, että ollaanko sitä oikeassa paikassa. Jouluun mennessä hapuilu alkoi tiimille riittää ja kaivattiin liikettä johonkin suuntaan.

 

Omalla kohdalla syksy oli myös aika kuluttava. Pikkujoulujen jälkeen tuntui mehut olevan puristettu ukosta ja oli pakko ottaa hetki ihan lepoa. Tästä syystä varsinainen valmistautuminen BL kaudelle jäi olemattomaksi, lukuun ottamatta ajoittaista ajatustyötä siitä mitä toiminnalle pitäisi tehdä. Alku kevät oli kuitenkin helppo. Lomilta palailun jälkeen on aina liuta infottavia asioita ja pieniä päätöksiä, joita pitää tehdä, kuten mökkipajan aika, essee deadlinet, yms. Suuri osa näistäkin on aiemmin mietitty tiiminä, mutta minulta oli tietoinen valinta tehdä ne itse pois alta. Samalla sain alkuun runsaalla teams viestittelyllä tehtyä oman preesenssini selväksi.

 

Näin jälkikäteen ajateltuna, minulla oli alkuun myös hieman ylimielinen asenne Roiman johtamiseen siltä kantilta, että edellisellä kaudella BL ja TL olivat kysyneet tiimiltä mitä se haluaa näiltä rooleilta ja itse tein jo varhaisessa vaiheessa päätöksen, että en mokomia kysele vaan teen miten parhaaksi näen. Mietin asian niin, että ei tiimiin kaivattaisi johtajuutta, jos se kerta tietää mitä se haluaa tai tarvitsee. Olisi mielenkiintoista tietää mitä Roima olisi vastannut kysymykseen tammikuussa ja olisiko se vaikuttanut tekemiseeni ja jos olisi niin miten.

 

Järkeilin niin, että niinä muutamana kuukautena mitä tulen BL olemaan minun on turha yrittää itse tehdä mitään valtavia jumppaliikkeitä toiminnan parantamiseksi, koska vaikka käyttäisin kaiken aikani siihen en luultavasti saisi ihmeitä aikaan, koska ajanjakso on niin lyhyt. Sen sijaan pyrin ennemmin keksimään tapoja, miten toimintaa kehitetään ”sisältä päin” ohjaamalla ajattelua ja implementoimalla rutiineja Roiman arkeen. Tässä jotain konhotuksia mitä yhdessä Niinan kanssa keksittiin:

 

Kuukaudenkarhu palkinto

Positiivista palautetta on harvoin liikaa. Idea hävyttömästi kopioitu Empirialta. Tarkoituksena oli saada helppo eloon jäävä rutiini, jolla kannustetaan toisiamme ja annetaan tunnustusta sen ansainneille. Myös osoittaa, että mörkökin kykenee tuomaan positiivisia juttuja, eikä aina vain örise.

 

Viikkoaikataulut

Jokainen tiimiläinen julkaisee suunnitellun viikkoaikataulunsa muiden nähtäväksi teamssiin ja ajankäytöstä keskustellaan viikkopalaverissa. Tarkoituksena oli kiinnittää huomiota omaan ja muiden ajankäyttöön ja sitä kautta järkevöittää ja tehostaa tekemistä, sekä yksinkertaisesti kannustaa aktiiviseen kalenterin käyttöön. Tässä tuli huti. Tapa ei muodostunut rutiiniksi niin kuin olin toivonut. Mielestäni perustelin tarpeen ja hyödyllisyyden, mutta tiimi ei ottanut ideaa vastaan tarkoitetulla tavalla. Viikkoaikataulujen läpikäymisestä alkoi tulla pakkopullalta haiseva tarpeeton osa palaveria. Idea on edelleen mielestäni tarpeellinen, mutta toteutus olisi vaatinut yhdessä kehittämistä niin että hyöty olisi saatu tuotua paremmin esiin ja tiimi sitoutumaan ajankäytön kehittämiseen.

 

Tiimin tila forms

Google formssin avulla kartoitetaan tiimin ajatukset Roimasta yhteisönä ja myös yrityksenä. Tulosten perusteella nähdään miten yhteneväiset ajatukset ovat, mitkä asiat menevät hyvin ja missä on kehitettävää. Formssin toistamisella tasaisin väliajoin, saadaan mitattua ajatuksia ja kehitystä, sekä tarvittaessa ohjattua toimintaa sen mukaan.

 

 

Pikkutiimien esimotorolat

Pikkutiimien esimotorolan tarkoitus oli kehittää kunkin pikkutiimin toimintaa, avata ehkä ajattelua pikkutiimeissä siihen suuntaan, että miten tämä tiimi on olennainen osa Roimaa ja miten sitä kehitetään Roiman mukana. Esimerkkinä markkinointitiimin on helppo jumittaa vaiheeseen, jossa tiimin toiminta on silloin tällöin IG päivityksen tekoa jostain joutavasta ihan vaan siksi, että näytetään seuraajille, (eli suurimmaksi osaksi muille akatemialaisille) että ollaan elossa. Tavoite puuttuu ja siellä missä ei ole tavoitetta on puuhastelua. Puuhastelujen aika pitäisi mielestäni olla ohi Roimassa, joko tehdään tavoitteellisesti tai sitten ei tehdä ollenkaan ja käytetään aika johonkin järkevämpään.

 

 

Tämmösen revohkan johtaminen tämmösessä konseptissa ei ole kyllä ainakaan itselle millään mittarilla helppoa. Kevään epistola oli koulutusohjelman mukaan ”liiketoiminnan kasvattaminen”, uskon että numerojen valossa se olisi ollut helpompaa, jos minulla olisi ollut perinteisen johtajan lailla valtuudet määrittää mitä kukin tekee ja milloin. Eihän siinä olisi ollut muuta, kun laittaa porukka töihin. Mutta kun kaikki yksilöt johtavat omaa tekemistään ja itse (yrittää) johtaa kokonaisuutta ei muutoksia ja tuloksia saakaan nuin vaan aikaiseksi. Olen saanut hyvää palautetta johtamisestani ja yrittänyt sen ottaa vastaan, mutta itseäni en voi selkään taputtaa. Toisaalta ei tarvitse itseä alkaa ruoskimaankaan, vaikka sen osaankin. Menikö hyvin vai menikö huonosti? En tiedä, koska konkreettista vaikutusta tekemiselläni on hankala nähdä ja mitata. Tai sitten puusilmä ei näe niitä. Millainen vaikutus minun BL kaudella oli Roimaan? Millainen jollain toisella olisi ollut? Parempi? Huonompi? Mikä on hyvää mikä huonoa? Luoja tietää vaan ei kerro…

Kommentoi