Tampere
25 May, Saturday
22° C

Proakatemian esseepankki

Kestävät valinnat vaatteiden kauttaKirjoittanut: Niklas Eskelinen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Teemu Kunto
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Teinivuosieni aikana olin kierteessä, johon moni sen ikäinen joutuu. Elin ja toteutin itseäni ulosantini kautta. Vaatteet ja asusteet määrittivät sen mitä olin ja minkälaisena muut minut näkivät. Palaan muistoihin, jossa paine ja jatkuva huoli siitä, mitä ajattelen siitä mitä muut ajattelevat. Tästä päästään risteykseen, johon kaikki joskus päätyvät. Valitsetko vaatteesi itseäsi, vai muita varten.

 

Lähdetään käsittelemään miten ihmisten näkyvät päätökset vaikuttavat ympäristöön

 

Pikamuoti on saanut aikaan jatkuvat kulutuksen ja luonut ajatuksen jatkuvasta muutoksen tarpeesta. Tarjonta on laaja, mutta nopealla tahdilla muuttuva ja uudelleen rakentuva. Usein, vaateet ovat edullisia, joka luo mahdollisuuden ostaa niitä useamman kerralla. Bisneksen kannalta, on löydetty oiva tapa, vaikuttaa kuluttajien ostopäätöksiin luomalla edullisuuden kautta ostamisesta helppoa.  Koska muoti ja sen ilmiöt muuttuvat nopeasti, on myös sen käyttäjien toimittava saman tahdin mukaisesti. Uuden malliston tai sesongin tullessa, alkaa uusi kilpailu. Tässä kisassa eivät kilpaile ainoastaan tehtaat, jälleenmyyjät tai kauppiaat. Suurin kisaaja kunta ovat kuluttajat. Varsinkin nuorten keskuudessa, tässä kisassa pudotaan kovaa ja korkealta, tai taistella viimeiseen hikipisaraan saakka.

 

Muistan omien peruskoulu vuosieni aikana, miten vaateet määrittelevät sen, kuulutko muiden suosioon vai seilaatko tuntemattomien massassa. Pystyisikö sinua katsomaan silmiin, vai saitko tuiman tuijotuksen päästä varpaisiin. Paine ja huoli siitä onko mahdollisuus haalia itselleen Niken tai Aidaksen uudet kengät tai lippiksen. Vielä enemmän pelotti se, jos tämän takia jätettiin pois porukoista tai pahimmissa tapauksissa alettiin kiusaamaan. Itse en ole todistanut, enkä ollut kohteena äskeisissä esimerkeissä, mutta olen kuullut, että sitä todella on ollut ja on edelleen.

 

Miten edellä mainittu vaikuttaa ympäristöön? Jokainen meistä tarvitsee vaatteita ja itsensä uudistaminen silloin tällöin on virkistävää, eikö niin?

 

Se on totta, että ilman vaatteita emme voisi elää. Tai toki voisimme, mutta nykyisen kulttuurin luoma rakenne, on päättänyt pitää vaateet päällä. Mihin taas voimme vaikuttaa on valinnat. Uudet vaatteet eivät ole sidonnaisia ajatukseen, että ne olisivat ostettu käyttämättöminä. Pikamuodin tuoma ilme kertoo hyvin siitä, ettei uudetkaan vaatteet usein miten ole kestävä vaihtoehto. Toki jotkut kankaat kestävät paremmin kuin toiset, mutta ilman oikeanlaista huoltamista, ei monenkaan vaatekappaleen ikä ole pitkä. Mielestäni itsensä ”koristelu” on joskus mieltä piristävää. Harvoin muistamme pitää sen minimalistisella tasolla, vaan heittäydymme tässäkin kulutuskirteen pyörteeseen. Tahdon tässä kohtaa nostaa esille muutamia itselleni hyväksi todettuja vinkkejä, jotka tekevät vaatteiden ja asusteiden ostamisesta kulutus ystävällisempää.

 

  1. Tarkista ennen kuin ostat.
  • Kaikki olemme joskus olleet ostoksilla ja huomanneet itseään miellyttävän tuotteen (käytän tässä esimerkissä viimeksi ostettuja housujani). Harvoin käymme vaatekaappimme lävitse ennen ostoksille lähtemistä, joka luo helposti ajatuksen ” tarvitsen tätä”, vaikka sinulla olisi samankaltaista tuotetta jo useampi kappale kaapissasi. Tähän suosin ”tarkista ennen kuin ostat” käytäntöä. Jos tiedät että olet lähdössä etsimään itsellesi uusia vaatteita, käy nykyiset ennen ostoksille lähtemistä läpi. Katso, omistatko jo sen mitä olet ajatuksissa pohtinut ostaa. Omat lempi housuni olen ostanut 2–3 vuotta sitten Irlannista alennusmyynnistä hintaan 13,00 €. Housuihin tulleet reiät ovat kasvaneet sen verran suuriksi, ettei niiden paikkaaminen olisi kovinkaan kannattavaa, siihen nähden millaisella käyttö asteella housut ovat ja tulisivat olemaan. Uusien etsiminen päättyi tällä viikolla, UFF myymälän tasaraha päivillä. 3,00 € sain itselleni taas ainakin seuraavaksi 2 tai 3 vuodeksi, uudet housut. Vanhat aioin säilyttää vielä siihen saakka, kunnes keksin mihin aion niitä käyttää. Joko leikkaan niistä keittiön rättejä tai viimeisenä vaihtoehtona on kierrätys.

 

  1. Siivoa, kasaa, järjestä.
  • Rekkien tai kaappien järjestely voi tuntua joskus raskaalta. Tämä toimenpide auttaa sinua löytämään helpommin asuyhdistelmiä, sekä mahdollistaa vanhojen vaatteiden kierrättämisen. Aloita siitä, että tyhjennät kaikki kaapit ja muut mahdolliset säilytystilat missä säilytät vaatteitasi. Tämän jälkeen kasaa kaikki sellaiset vaatteet mitä tiedät käyttäväsi arjessa enemmän tai vähemmän. Voit myös eritellä erilaisia kasoja, kuten vaikka:

 

  • Käytän usein
  • Käytän joskus
  • En käytä ollenkaan

 

Viimeiseksi järjestele kaikki sellaiset vaatteet takaisin kaappiin, mitkä koet itsellesi käyttökelpoiseksi tai tunnistat niiden käyttö arvon. Käyttämättömät vaatteet voi antaa enteenpäin Facebook ryhmissä, antaa lahjoituksena tai viedä vaate kierrätykseen. UFF tarjoaa ilmaisen vaatteiden kierrätyksen, ja heidän kierrätyspisteitään löytyy ympäri Suomea.

 

Käyn itseni kanssa kiivasta keskustelua siitä, miten itse yrittäjänä aion vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin. Sauma Outfitters tarjoaa kestävän ratkaisun muodille, mutta ei poista sitä, että Saumankin paidat ovat uusia. Olenko oikea ihminen puhumaan kestävien valintojen puolesta, jos olen itse luomassa koko ajan jotain uutta?

 

Koen, että jos pystyn tarjoamaan ihmisille kestävämmän ratkaisun, ja saamaan kulutuksen laskuun, olen silloin onnistunut siinä missä tahdon. Tiedän että en pysty lopettamaan vaateteollisuuden kulutusta. Voin olla vaikuttamassa siinä, miten ihmiset ostavat ja varsinkin, kuinka usein he sitä tekevät. Sauman tarkoitus ei ole tuoda jälleen yhtä massa brändiä markkinoille. Tahdon tarjota ihmisille tyylikkään, kestävän, ja mahdollisuuden vaikuttaa.

 

On suurta sanoa, että oma brändini on kestävämpi ja ekologisempi kun toisen. Siksi tahdommekin Saumassa pitää toimintamme mahdollisemman näkyvänä. Vaatevalmistajamme Stanley Stella mahdollistaa työntekijöilleen työolosuhteet, jota moni vaatetehdas ei puolla. Tehtaan oma elintarvikekauppa, josta tehtaan työntekijät saavat kattavan alennuksen ostoksistaan sekä oma päiväkoti, ovat mittava tekijä työhyvinvointiin. Työolosuhteiden lisäksi, raaka-aineet vaatteiden valmistuksessa on huomioitu. 100% luomupuuvilla käyttää 91% vähemmän kasvualustaa ja vettä kun tavallinen puuvilla.

 

Se miten sanomme ja toimimme, voi olla suuri vaikuttaja siihen, miten saamme toisemme kuluttamaan ja tekemään kannattavia valintoja. Kommentoimalla toisten tyyliä negatiivis sävytteisesti, valitsemalla aina perinteisen tarjoajan tai olla välittämättä faktapohjaisesta datasta. Kaikki tämä on portti siihen, mikä ajaa ympäristön heikkoon asemaan ja lisää vettä kulutus myllyyn. Meillä kaikilla on velvollisuus olla mukana estämässä ilmaston ja ympäristön tuhoamista ja siksi vaate sekä muotikulttuuri on hyvä lähestymistapa olla mukana vaikuttamassa.  Tehdään yhdessä hyvää ja pidetään vaatekaappimme sisältömme kiertävänä mutta kestävänä.

 

Kommentoi