Tampere
21 May, Tuesday
13° C

Proakatemian esseepankki

Keskittymisen vaiheetKirjoittanut: Tuomas Aro-Heinilä - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Keskity! Keskity nyt p***kele. Sitä kuulee monesta paikkaa. Olen itsekin sitä hokenut. Mitä sitten keskittyminen on? Miten sitä tulisi käsitellä? Onko elämässä eri vaiheita, jolloin keskittymisen tulisi olla erilaista?

Dan Lok avaa videollaan (2018) miten keskittyä, kun elämä on täynnä häiriötekijöitä. Hänen mukaansa elämässä on kolme vaihetta, jotka määräävät sen kuinka kannattaa keskittyä.

Ensimmäinen vaiheessa sanotaan kaikille eteen tuleville mahdollisuuksille kyllä. Tässä vaiheessa ei vielä ole tiedossa, mikä elämässä kiinnostaa. Ongelmana on ettei ole kokeillut tarpeeksi monta asiaa. (Lok, D., 2018.) Sitähän tapahtuu alati maailmassa. Tykästymme kotikaupunkiimme todeten, että se on oikea paikka meille, vaikka emme ole kokeilleet muuta. Syömme päivästä toiseen samaa ruokaa. Istumme paja-tilanteissa samoilla paikoilla. Kuinka voimme tietää, mistä oikeasti pidämme, jos emme vaivaudu kokeilemaan uusia asioita. Monilla meistä on ongelmia sanoa, mikä on se asia, jota haluaisi tehdä elämässään. Voisiko yksi syy siihen olla kokemattomuus?

Toisessa vaiheessa joillekin asioille sanotaan kyllä. Tässä vaiheessa kokemusta erilaisista asioista on jo jonkun verran. Osaa arvioida, onko eteen tuleva mahdollisuus täysin omien mieltymyksien ja tavoitteiden mukainen. (Lok, D., 2018.) Näin on varmasti monella meistä. Meillä on ikää useampaa kymmentä vuotta ja asioita on ehtinyt sattua ja tapahtua. Voimme siis pohtia, sanonko kaikkeen edelleen kyllä, vai olenko jo valikoiva? Mielestäni asia ei ole kuitenkaan niin yksioikoinen. Sen lisäksi, että sanoo vain osille asioille kyllä, tulee taustalla alkaa olla selkeä syy toiminnalle. Minkä tähden sanon tähän kyllä ja toiseen ei? Mukaan astuu tavoitteellisuus ja suunnitelmallisuus. Noudattaako päätökseni niitä, elänkö pohtien miten muiden mielestä tulisi toimia, vai olenko edes tietoinen tavasta, jolla teen päätöksiä?

Kolmannessa vaiheessa aletaan sanoa lähes kaikelle ei. Esimerkkinä Dan Lok antaa parisuhteen ja avioitumisen. Vaikka parisuhteen ulkopuolelta tulee houkutuksia, tulee ne väistää ja sanoa niille ei. (2018.) Monikaan meistä tuskin on tässä vaiheessa vielä. Miksi muuten olisimme Proakatemialla? Haluamme vielä sanoa kyllä erilaisille mahdollisuuksille. Haluamme kokeilla siipiämme tiimin eri vastuutehtävissä ja projektien eri vastuurooleissa. Onko tämä vaihe valmistumisen jälkeistä aikaa? Ehkä, ehkä ei. Jokainen tallustaa omaa tahtiaan, ja määrää kyseisen tahdin itse, ei muiden mukaan tai muiden mielipiteiden mukaan. Olemmehan me tänne Proakatemialle tulleet eri ikäisinä, eri elämänkokemuksen omaavina. Joillakin saattaa olla vielä matkaa jäljellä Proakatemian jälkeen ennen kuin pääsee tähän vaiheeseen.

Mikä yhdistää näitä kolmea eri vaihetta? Niissä jokaisesa on keskeistä keskittyminen. Ensimmäisessä vaiheessa keskitytään saamaan useita erilaisia kokemuksia. Silloin ei ole tärkeää keksittyä vain yhteen paljon. Toisessa vaiheessa keskittyminen on jo hieman rajatumpaa ja kolmannessa vaiheessa keskittyminen on kuin osoittaisi lasersäteellä määränpäähänsä.

Taustalla on siis aina tarkoituksenmukaisuus. Voi olla, että kokeilen monia asioita. Voi myös olla, että teen niitä sattumalta, tai vain koska häiriötekijät saavat minun niitä tekemään. Ero on siinä olenko tietoinen siitä, miksi teen sitä, mitä teen.

LÄHTEET
Lok D.. 2018. How To Stay Focused – From Poorhouse To Penthouse. Katsottu 26.2.2019.
https://www.youtube.com/watch?v=IlMB6iJMdzQ

Kommentoi