Tampere
25 May, Saturday
13° C

Proakatemian esseepankki

Kesä itselläni töissäKirjoittanut: Anni Tapio - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Artikkelikuva by Anni Tapio (Minä). Myös muut kuvat ovat itse ottamiani.

Vietin kesän 2022 työskennellen yrittäjänä omien, akatemian ulkopuolisten projektien parissa ts. ammattivalokuvaajana. Minulla on ollut valokuvaustöitä varten y-tunnus pian 5 vuotta (Lokakuussa synttärit!?), mutta itse valokuvausta olen harrastellut pidempään: Liki 13 vuotta. Valokuvaus on omalla kohdallani ollut aina hyvin sesonkipainotteista ja painottunut selkeästi kesään, lieneekö syyt olleet joko opinnoissa vietetyissä lukukausissa tai ihan vaan siinä, että valoa ei tuolla pohjoisen suunnassa tunnu riittävän tarpeeksi. Asiakkaat myös tuntuvat kummasti aktivoituvan, mitä lähemmäs kesää mennään. Ymmärtäähän sen: Kesä on erilaisten juhlien kulta-aikaa.Joka tapauksessa, kesä on jo monta vuotta tarkoittanut minulle kuvaussesongin alkua – Näin oli myös tänä vuonna.

Päätin pian alkuvuodesta 2022 viettäväni koko kesän yrittäjänä. Viime kesinä olin ottanut kuvauksen rinnalle muita töitä tai tekemistä, mutta tänä vuonna päätin keskittyä pelkästään valokuvaukseen. Tälle löytyi useampi syy/tavoite:

 • Halusin runsaasti aikaa tarkastellakseni & kehittääkseni toimintatapojani yrittäjänä, sen sijaan että multitaskaisin useampaa asiaa yhtä aikaa. Kehityskohteita olivat mm. nettisivut, työajan tehokkuus, työvälineet- & tavat.
 • Olin buukannut jo vuotta aikaisemmin kaikki isommat kuvauskeikat pohjoiseen, joten luvassa oli runsaasti matkustelua, joka vaatisi joustavia aikatauluja.
 • Halusin nauttia vapaa-ajasta kuormittaneen lukuvuoden jälkeen, vähentää työkuormaa ja nauttia ensimmäisestä kesästä Tampereella. Yrittäjänä työskenteleminen takaisi minulle juuri sen verran töitä, että saisin palauduttua tulevaa lukuvuotta varten.
 • Tiesin tulevani taloudellisesti hyvin toimeen sekä varaustilanteen että pienten kulujen vuoksi, joten painetta ulkopuolisten töiden saamiselle ei ollut.

Kevät meni kuitenkin nopeasti ja pian huomasin kesän kolkuttavan nurkan takana. Takana oli mökkipaja, jääkiekon MM-kisat, esseedeadlinet ja muut hulinat, jotka olivat vieneet keskittymistäni pois tulevasta kuvaussesongista. Aikaisemmat kotikaupunkini Oulu & Rovaniemi ovat melko pieniä kaupunkeja, ja olin aikaisempina vuosina tottunut siihen, että asiakkaat löytävät minut helposti kuvaajatarpeen syntyessä. Tänä vuonna en kuitenkaan ollut osannut ottaa huomioon uutta maantieteellistä aluetta, Tamperetta, vaan olin luottanut kevään kasvavan kuvauskysynnän hoitavan kesäkuun puuttuvat keikat. Näin ei kuitenkaan käynyt (Vau, mikä yllätys! Jatkossa parempaa ennakointia, Anni), joten toukokuun alku meni tuumaillessa varsin tyhjää kesäkuuta. Kerkesinpä jopa harkita toistamiseen ajatusta kesäyrittäjyydestä, ja mietin mahdollisuuksia työskennellä jossain muualla kesäkuun.

Sparrailin ajatuksiani poikaystäväni kanssa, jonka myötä päätin lopettaa kesäkuun tilanteen kauhistelemisen ja rupesin hommiin. Sivuutin ajatukset toisesta työpaikasta, ja aloin työskennellä sen eteen, että saisin kesäkuun hyödynnettyä valokuvaustöiden parissa. Päätös osoittautui varsinkin nyt jälkikäteen tarkasteltuna erittäin hyväksi, sillä koen kesäkuun olleen itselleni kaikista palkitsevin kuukausi – Ei ehkä rahallisesti, mutta yhteistyökuvioita & oppeja ajatellen. Työskentelin kesäkuussa tarkoituksella lyhyempää työaikaa ja pidin huolta siitä, että saisin levättyä ja korjailtua rutiineitani kuluneen kevään jäljiltä samalle tehden töitä, joista todella nautin. Kesäkuussa pääsin mm.

 • Kuvaamaan tutulle asiakkaalle markkinointi- & kuvitusmateriaaleja
 • Ikuistamaan useamman valmistuneen & ripille päässeen
 • Kuvaamaan aivan mahtavat kihlajaiskuvat, joista jäi pitkäksi aikaa todella hyvä fiilis!
 • Konsultoimaan, suunnittelemaan & tuottamaan kauneusalan yrityksen tunnelmaa tukevat kuvituskuvat. Kesän paras keikka – Tunsin todella liikkuvani omilla vahvuusalueillani.

Kuvat 1-3. Kesäkuun töiden satoa.

Heinäkuussa alkoi kiireisin ajankohta, ”hääkuvaussesonki”, ja koko kuukausi tuli vietettyä aika lailla kokonaan pois Tampereelta. Hääkuvaus on omalta osaltani ollut ennen hyvin satunnaista, mutta tänä kesänä pääsin todella kokeilemaan, millaista työ on konkreettisesti useana viikonloppuna peräkkäin (Lauantaina kenttätöitä, arki toimistossa editoiden). Olin jo edellisenä vuonna pohjoisessa asuessani buukannut 3 hääkeikkaa Rovaniemelle ja alkuperäinen suunnitelmani oli edetä vain näillä kuvauksilla, jotta minulla jäisi tarpeeksi aikaa lepoon, editoimiseen ja mahdollisiin nopeisiin muuttujiin reagoimiseen sekä niihin adaptoitumiseen. Sain kuitenkin Oulun suunnalta niin mielenkiintoisen kuvauskeikan, että halusin sen käydä nappaamassa. Yksi ilta heinäkuun alussa vietettiinkin Oulussa meren rannalla, jossa kuvasin mielestäni kesän upeimmat otokset. Keikka on yksi iso tarina itsessään, joten jätetään se toiseen kertaan.

Heinäkuussa huomasin väsymyksen alkavan painaa, joka johtui reissaamisesta ja sopivan työtilan sekä majapaikan puutteesta. Väsymys näkyi unohteluna, huonojen yöunien kierteenä ja ruokahaluttomuutena. Jouduin vaihtamaan työpistettä Rovaniemellä useaan kertaan (Perhe muuttanut pois kaupungin läheisyydestä), joka vaikeutti keskittymistä ja teki reissaamisesta rauhatonta. Tärkein koppi kuukaudesta oli se, että ensi kesänä en enää reissaa pohjoiseen kuvaamaan ellen saa maailmaa mullistavaa tarjousta tai neuvottele rauhallista majoitusta. Hääkeikat Rovaniemellä olivat jokainen uniikkeja ja huikeita, mutta jälkikäteen ajateltuna matkustaminen edes takaisin etelän ja pohjoisen välillä ei ole lainkaan kestävä tapa harjoittaa yrittäjyyttä. Onneksi olin kuun lopussa jättänyt aikaa editointijonon purkamiselle sekä ihan vain kesästä nauttimiselle.

Kuvat 4-5. Muutama heinäkuun kuvaus. Häätunnelmissa mentiin!

Elokuussa oli tiedossa jälleen hääkeikkoja Oulun suunnalla, sekä kuun puolivälissä häämöttävä markkinointi- & viestintäpäällikön rooli Proakatemialla. Tämän vuoksi kuukausi oli töiden osalta ”puolikas”. Elokuussa reissuväsymys painoi jo enemmän, mutta koska Oulun ja Tampereen väli ei ole hurjan pitkä, kykenin tekemään toimistotyöt omassa kodissa Kalevassa. Kuukausi kuitenkin vahvisti ensi vuoden tavoitetta siitä, että tulevan vuoden keikat tehtäisiin Tampereen läheisyydessä omalla autolla kulkien. Reissutyön rytmi ei ole minua varten, ja pitkällä aikavälillä ottaa enemmän kuin antaa.

Kuvat 6-7. Muutama kuva elokuulta.

Noh, miten tavoitteeni tai odotukseni kesän suhteen täyttyivät?

 • Olin ajoittanut keikat hyvin, jotta minulla olisi kunnolla aikaa tutustua tapoihini tuottaa valokuvauspalveluita. Tämä jätti hyvin aikaa tekniikkojen hiomiselle, ja onnistuinkin tehostamaan esimerkiksi Lightroomissa tehtävää kuvankäsittelyä ja omien nettisivujeni ostopolkua. Myös kuvien toimittamiseen tuli muutoksia, kun luovuin toistaiseksi koevedosgallerioista. Tein toimintaani myös investointeja ja ostin itselleni uuden kamerarepun, akkuja, muistikortteja, kamerahihnan ja muita oheistuotteita, ja vuokrasin lopulta jopa kakkoskameran. Investointeja, jotka olisi pitänyt tehdä kauan sitten!
 • Kävin heittämässä 1-2 keikkaa Stockmannilla alkukesästä, mutta muuten kesä kului kokonaan kuvaustöiden parissa. Kuten aavistelinkin, matkusteluun, kuvaamiseen & toimistotyöhön meni huomattavasti enemmän aikaa ja säätöä mitä ajattelin, joten työ muualla ei olisi ollut edes mahdollinen näillä korteilla.
 • Palautumisen suhteen tavoitteeni ei täyttyneet, ja tästä syyttäminen käy kokonaan matkustamista ja sen tuomaa stressiä ihan kehnon ruokailun ja unien vuoksi. Kuten mainitsin, kokoaikainen matkustelu kuvaustöiden puolesta jää nyt tähän kesään. Anteeksi kaikki lappilaiset!
 • Taloudellinen tilanteeni oli koko kesän OK, mutta muuttujia kieltämättä tuli. En osannut ennakoida esimerkiksi rikkoutunutta kameraa, jonka korjaustarpeen selvittelyssä kului rahaa ja useampi uneton yö. Myös matkustelu kävi lopulta kalliiksi, sillä jouduin varsinkin Rovaniemellä käyttämään autoa yllättävän paljon välimatkojen vuoksi. Investoinnit veivät ison lohkon kesän tuloista, mutta kokemuksen perusteella koen, että valokuvaukseen sijoitetut rahat tulevat usein monin kerroin takaisin. Näin koen ainakin nykyisen työkoneen perusteella.

Päällimmäinen fiilis? Iso kiitollisuus menneestä kesästä & asiakkaista, mutta samalla myös helpotuksen tunne. Koen että minulla on talouden sekä aikatauluttamisen kanssa opittavaa, jotta saan työni tehostettua juuri oikein ja sijoitettua aikani arvokkaasti. Vielä mennään melko luovalla otteella, mutta tämä kesä oli erittäin hyvä opin paikka.

Ensi kesä onkin hääkuvausteni osalta loppuunmyyty, joten mielenkiinnolla jään odottamaan kuinka hyvin otin tästä kesästä opikseni.

Kommentoi