Tampere
18 May, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Keistä unelmatiimini muodostuu?Kirjoittanut: Oona Orava - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Modernin johtajan käsikirja: Älä ole pomo
Mika D. Rubanovich
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Keistä unelmatiimini muodostuu?

 

Viimeisimmällä Tiimimestarit lähijaksolla oli aiheena johtaminen. Pohdimme ryhmäni kanssa aihetta itsensä johtamisen näkökulmasta ja siitä, miten kasataan ympärille huipputiimi. Tulimme siihen lopputulokseen, että itsensä johtamisen taito ja huipputiimin kasaaminen ovat selkeässä yhteydessä toisiinsa, kuten kaikki johtamisessa. Sinun tulee osata johtaa itseäsi, ennen kuin voit johtaa menestyksekkäästi muita. Sinun on tunnettava itsesi, jotta osaat hankkia ympärillesi oikeat ihmiset. Jos siis pääset joskus niinkin ihanteelliseen tilanteeseen, että saat kasata tiimisi itse, pidä huoli, että tiedostat ensin omat vahvuutesi ja heikkoutesi.

 

Itsetuntemus auttaa muiden vahvuuksien tunnistamisessa

Jos et tunne itseäsi, et osaa johtaa itseäsi. Meidän olisi tärkeää välillä pysähtyä pohtimaan sitä, keitä olemme, ja mitkä ovat vahvuutemme sekä kehityskohteemme. Jos et tunnista niitä itsessäsi, et tunnista niitä muissa. Hyvä johtaja on itsevarma ja osaa sanoittaa omat vahvuutensa. Hyvä johtaja tunnistaa siten myös alaistensa vahvuudet ja osaa hyödyntää niitä oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hän tietää myös, milloin he tarvitsevat tukea.

 

Unelma tiimini

Tiimimestareiden lähijakson inspiroimana, lähdin pohtimaan, millainen olisi unelmatiimini. Pohdin, millainen olisin johtajana ja millaisia ominaisuuksia tiimiläiseni omaisivat. Ensiksi kirjasin ylös omat vahvuuteni ja kehityskohteet. Sitten mietin, millaiset henkilöt täydentäisivät minua ja toisiaan. Unelmatiimini muodostaisi yhteistyössä toimivan kokonaisuuden, jossa jokaisella yksilöllä olisi tärkeä rooli, jossa loistaa omalla vahvuusalueellaan.

 

Iina-innovoija

Ensimmäisenä etsisin tiimiini Iina-innovoijan. Tämä henkilö olisi idearikas, luova, innovatiivinen ja vähän jopa suuruuden hullu. Tämä henkilö menisi rohkeasti kohti uusia asioita ja kannustaisi muitakin siihen. Tällaisia tyyppejä olisi hyvä olla tiimissä useampia, jotta he voivat innovoida yhdessä. Nykypäivän muuttuvassa maailmassa luovuus ja innovointi taitojen tärkeys korostuu, eikä kaikkien tarvitse olla alan parhaita asiantuntijoita voidakseen kehittää. Joissain tapauksissa voi jopa olla eduksi, että ei tiedä kaikkea alasta, sillä asiantuntijuus voi sokaista.

 

Veera-verkostoituja

Seuraavaksi etsisin tiimiini henkilön nimeltä Veera-verkostoituja. Tällä henkilöllä olisi verkot kaikilla vesillä. Hän toisi tiimiin sellaista tietotaitoa, jota tiimimme sisältä kussakin projektissa puuttuu. Veera-verkostoitujan avulla tiimimme mahdollisuudet olisivat lähes rajattomat. Tämän henkilön sosiaaliset taidot ja persoona hurmaa kaikki, joten häneen voi luottaa, kun tarvitsemme tiimiin ulkopuolista apua.

 

Teppo-tekijä

Viimeisimpänä muttei vähäisempänä hankkisin tiimiini pari Teppo-tekijää. Nämä henkilöt olisivat aina paikalla, kun täytyy tarttua tuumasta toimeen. He olisivat luottohenkilöitä projektissa kuin projektissa ja vastaisivat siitä, että hommat viimeistellään. Nämä henkilöt ovat tehokkaita ja huolehtivat, että työn teko on laadukasta ja viimeisteltyä.

 

Roolini johtajana

”Moderni johtaja ohjaa ihmistä oman työn viisaaseen johtamiseen osana toimivaa kokonaisuutta”, toteaa Rubanovitsch (2020) kirjassaan. Tällainen moderni johtaja haluaisinkin olla. Haluaisin johtaa kokonaiskuvaa hallinnoimalla, motivoinnilla ja ohjaamalla ihmiset loistamaan omissa vahvuuksissaan. Kokonaiskuvan hahmottaminen sekä itsetuntemus ovat vahvuuksiani, ja niistä olisi varmasti apua edellä mainitussa johtamisessa. Jos olisin joskus niinkin ihanteellisessa tilanteessa, että saisin rekrytoida oman tiimini, etsisin siihen kolme edellä mainittua osaajaa (innovoija, verkostoituja ja tekijä). Tällaiset henkilöt nimittäin täydentäisivät omia vahvuuksiani ja saisivat varmasti aikaan parhaimman mahdollisen lopputuloksen projektissa kuin projektissa.

 

 

Lähteet:

Rubanovitsch, M. Modernin johtajan käsikirja: Älä ole pomo. 2020. OY Imperial Sales AB.

Tiimimestarit. Johtamisen lähijakso. 14.4.-16.4.2021.

 

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi