Tampere
27 May, Monday
14° C

Proakatemian esseepankki

Käytännön asioita ennen vaihtoa, vaihdossa Teneriffalla ja vaihdosta palatessaKirjoittanut: Kia Oilinki - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Julkaistu vaihtariblogissa osoitteessa https://lavidalocaentenerife.blogspot.com/2022/04/kaytannonasioita-ennen-vaihtoa.html

 

Tämä blogipostaus sisältää vähän kaikenlaisia käytännön asioita liittyen vaihtoon ja sen eri vaiheisiin. Liitin mukaan linkkejä eri sivuille, joista löytyy lisätietoa kyseiseen kohtaan liittyen :). Ps. aina saa olla yhteydessä vaihtoon liittyen!

HAKUPROSESSI

 • vaihto infoihin osallistuminen
 • kohdemaan ja koulun valinta (3-10 kohdetta) (mun hakujärjestys oli Valencia, Teneriffa ja Barcelona (Vic) + 7 muuta :D). Valenciaan tuli ensin nimeäminen, mutta heidän kielivaatimus espanjaan oli muistaakseni B2, joka ei ollut mahdollinen, joten meidät nimettiin Teneriffalle, johon sinnekin taisi olla B1, sain espanjan kielen OLS-testistä A2-tason tulokseksi, hakupapereihin merkistin tavoitetasoksi vaihdon alkaessa B1.
 • OLS kielitesti
 • Hakemuksen täyttö haunpäättymispäivään mennessä Solemovessa
 • TAMK:n nimeäminen (nomination) tiettyyn kohteeseen
 • Hyväksyntä vaihtokohteelta
 • Erasmus grantin hakeminen SoleMOVE:ssa
 • International Experiences and Competences” – moodle kurssi, jossa osiot, ennen lähtöä, vaihdossa ja vaihdon jälkeen

KORONAROKOTE

RIKOSREKISTERI

PASSI

 • hoida passi kuntoon ajoissa, kohteesta riippuen voi olla, että passin tulee olla voimassa 3-6 kk kotiin paluunkin jälkeen yleensä eu sisällä 3kk suositus, euroopan ulkomaille 6 kk)
 • https://poliisi.fi/passi

ASUNNON ETSIMINEN

 • koulun asuntolan haku ja mahdollinen hyväksyntä
  • meistä vain toinen olisi päässyt asuntolaan, sillä huoneita on vähän ja ne meni minuuteissa ja hakulomake ei toiminut kunnolla… huoneet meni minuuteissa
 • vuokra-asunnon etsintä ja vaihtoehtojen kartoitus
  • asunnonhaku ilmoituksia Kanariansaarten Facebook-ryhmiin
  • aivan ihana jo pitkään Teneriffalla asunut suomalainen Marjut (somet löytyy @marjutinmatkassa nimellä) vinkkasi oman Airbnb-asuntonsa, joka valitettavasti oli meidän alkureissun ajaksi jo varattu. Lisäksi hän vinkkasi kollegansa, joka kertoi voivansa vuokrata asuntonsa, laitoimme hänelle heti viestiä. Tältä paikalliselta mieheltä saimme vuokrattua asunnon ensimmäisiksi 6 viikoksi (olisimme saaneet koko vaihdon ajaksi) ja tältä suomalaiselta naiselta 20.2 eteenpäin loppureissun ajaksi noin  7 viikoksi. Isosuositus molemmille asunnoille, meiltä saa yhteystietoja, jos kiinnostaa vuokrata jommalta kummalta! Alkuajan siis asuimme San Cristóbal de La Lagunan (ps. kutsutaan ihan vaan La Laguna:ksi) keskustassa, joka on korkeammalla meren pinnasta eli näin myös kylmempi ja sateisempi kaupunki. Loppureissun asuntomme oli Santa Cruzissa, jossa on myös paremmat säät ja tämä olikin hinnan lisäksi syynä miksi halusimme asua myös siellä.

MATKAVAKUUTUS

LENNOT

 • lentopäivämäärän valinta mikä sopii itselle parhaiten ja mikä on koulun toive saapumisen suhteen. Kohdekoulusta koordinaattorilta saimme pyynnön saapua 9.1, ja tiedon, että harjoittelu alkaa joskus (ja tämä myös oli nimenomaan joskus) 10.1 jälkeen. Näin ollen valitsimme lentopäiväksi 5.1, koska lento oli tuolloin sopivimman hintainen ja näin ollen saimme muutaman lomapäivän nauttien saaren eteläpuolen lämmöstä ennen saaren pohjoisosaan siirtymistä. Meidän lennot ruumalaukun kanssa maksoi menolento: 234,43€ ja paluulento: 184,63€. Ostettiin nää erikseen kun menolippua ostaessa ei vielä tiennyt tarkkaa paluupäivää, paluulippu ostettiin tammikuun lopussa, menolippu alle kuukaus ennen lähtöä.

APURAHA 

 • me haettiin saadun vinkin perusteella Ernesti Riesan säätiöltä apurahaa, jota varten tehtiin esimerkiksi talouslaskelma. Me saatiin apurahaa 400€ per henki, kannattaa siis nähdä vaihaa ja hakea! Ps tehkää hakemus kunnolla!
 • https://ernestiriesa.fi

KELA

NIE-NUMERO

 • harjoittelua ja yliopistoa varten tarvitsimme NIE numeron (ulkomaalaisen tunnistenumero)
  • NIEnumero – ulkomaalaisen tunnistenumero – on Espanjassa myönnettävä henkilötunnus ulkomaalaisille, jotka toimivat Espanjassa taloudellisista, ammatillisista tai sosiaalisista syistä. NIE on tunnistenumero, jota käytetään monessa asiayhteydessä.” https://espanja.com/elaminen-ja-lomailu/nie-numero-eli-henkilotunnus-ja-residencia/
  • NIE:tä varten onneksi saimme apua tältä suomalaiselta vuokranantajaltemme. Saimme hänen avulla täytettyä tarvittavat lomakkeet pankkia ja poliisia varten. Sähköpostilla saimme varattua ajan poliisiasemalle. Sähköpostissa oli lisäksi tieto, että meidän tulisi käydä pankissa ennen poliisille tuloa. Näin ollen menimme pankkiin tunti ennen poliisin ajanvaraustamme ajatellen sen riittävän kevyesti. Jostain syystä me emmekä apulaisemme saaneet maksettua pankin laskua (9,74€) heidän automaateillaan, jonka vuoksi jouduimme jonottamaan vuoroamme. Pankin työntekijä kehotti maksamaan käteisautomaattiin, jostain syystä lomake ei toiminut siinäkään. Lopulta pääsimme lähes tunnin odotuksen jälkeen tiskille, jossa pankin työntekijä kertoi, että meidän täytyy käydä poliisiasemalla ensin (vaikka poliisi oli ohjeistanut toisin). (Kannattaa siis varautua siihen, ettei asiat oo ihan peace of cake ja koittaa omaksua espanjalaisen letkeä asenne)
  • Siirryimme poliisiasemalle, jossa paperimme käytiin läpi, mutta NIE:tä ei voitu antaa, koska emme olleet maksaneet tätä kyseistä laskua, (jota emme voineet maksaa pankissa.) Poliisi kehotti menemään automaatille maksamaan ja kertoi, ettei ole väliä kenen tunnistenumerolla laskut maksaa, tärkeää on vain, että maksusta on kuitti. Näin ollen me vaihtarit ja apulaisemme suomalainen nainen siirryimme pankin automaatille ja nainen maksoi laskumme omalla tunnistenumerollaan. Emme siis olisi saaneet maksettua laskua ilman häntä, koska tarvitsimme tunnistenumeron maksaakseen laskun, jotta saamme tunnistenumeron. Joku voisi sanoa prosessin olevan hieman turhan mutkikas… Kuittien kanssa palasimme poliisiasemalla ja poliisi myönsi meille NIE-numerot. Loppu hyvin kaikki hyvin. Helpolta kuulostavaan hommaan vierähti kaksi tuntia ja luultavasti olisi mennyt huomattavasti enemmän ilman apua.

KOULULLA ALOITUS

 • enrollment at secretary at faculty (ei ihan varmaa, että hoituisko tää normisti kansainvälisten palveluiden kautta, me ilmeisesti saavuttiin vähän hassuun aikaan ja kv-palvelut oli lomalla eikä sinne oikein saatu yhteyttä, jonka vuoksi mentiin suoraan facultalle (koulu) ja sihteerien juttusille)
 • keskustelu harjoitteluista vastaavan opettajan kanssa 14.1, joka kertoi  etsivänsä harjoittelupaikat ja harjoittelun todnäk alkavan 24.1. Meidän kehoitettiin ottamaan rennosti. Lisäksi tieto, että meidän tulee tehdä PCR testit ennen harjoittelun alkua.
 • Seuraavalla viikolla tieto, että perjantaina 21.1 on PCR testipäivä, jolloin kävimme sairaaloilla testeissä harjoittelun alkua varten. Candelariassa mä sain tehdä testini itse vessassa, toisessa sairaalassa Moona laitettiin kunnon testiin. Maanantaina 24.1 selvisi, että minun (Kian) testiä ei voitu suorittaa, koska minulta puuttui jonkinlainen terveysrekisterinumero. Maanantai aamuna sitten selviteltiin tätä sairaalalla ja hankittiin minulle kyseinen tunnistenumero ja käskettiin mennä kotiin odottamaan. Lopulta tuli soitto, että labra löysi vanhan testimateriaalin ja voivat tehdä testin sillä. Tiistai aamuna menin harjoitteluun ja sitten istuttiin toimistossa odottamassa tuloksen vahvistumista. Lopulta kello kahdeksan koneelle ilmestyi onneksi negatiivinen tulos ja pääsin vihdoin aloittamaan harjoittelun.

HARJOITTELU

 • me tehtiin 10 viikon harjoittelu, jonka aikana oltiin kahdessa eri sairaalassa: ”Our Lady of Candelaria University Hospital” eli ”Hospital universitario Nuestra Señora de Candelaria” ja ”Hospital Universitario de Canarias”, joka on aivan terveysalojen facultan vieressä.
 • harjoittelussa oltiin eri pituisia jaksoja eri erikoisaloille ja eri fysioterapeuttien kanssa

MATKUSTUSILMOITUS

ESPANJAN KIELEN OPISKELU

JULKINEN LIIKENNE TENERIFFALLA

 • TITSA-bussit eli guaguas (lausutaan jotakuinkin wauwa tyyliin :D)
  • Titsa-sovelluksesta näkee matkojen hintoja ja eri bussien linjat pysäkkeineen
  • Google maps toimi parhaiten reittioppaana
  • Tarkastajia on usein ja tarkastusmaksu on 400€ eli lippu todella kannattaa olla
  • Vía-Móvil sovelluksesta saa mobiililippuja kätevästi ostettua
   • esim Bono 5 viajes – 5 matkan lippu 5€ (hieman rajatut linjat käytössä, sovelluksen lippujen osto välilehden alareunassa on info kohta, josta näkee mitkä linjat kuuluu ”área metropolitanaan” ja mitkä ”toda la islaan”
   • Abono 1 día – päivälippu 10€ – koko saarella voimassa
   • ns. kuukausi lippua ei saa ilman residenciaa (jota ei oikein taida saada ellei ole yli 3kk)
    • yksi vaihtoehto on siis ostaa 15€ maksava opiskelijalippu. Me ostettiin kortit tätä varten Santa Cruzin bussiaseman Titsa pisteeltä ja täytyi todistaa opiskelijuus. Meillä ei ollut opiskelijakortteja, mutta saimme bussikortin esittämällä koulun matricula paperia. Tää kortti on siis semmonen, että sinne ladataan aina 15€, ja se on saldoa, ei voimassa kuukautta. Kortilla saa lipun ratikassa noin 0,80€ hintaan eli tulee hieman halvemmaksi, kuin jos ostaa noita 5 lippua 5€ settejä tai jos maksaa perus bussikortilla, jossa ei ole alennuksia. Tällöin hinta on noin 1€.
  • Bussista poistuessa kannattaa muistaa leimata kortti, jos poistuu ennen päätepysäkkiä, koska matkan hinta määräytyy matkan pituuden mukaan poistuessa.
  • Kaikki liput ei aina kelpaa kaikkialle, joten kannattaa varmistaa, että bussikortilla on varmasti arvoa tai käteistä aina varmuudeksi mukana. Meinasin itse kerran jäädä Puerto de la Cruziin, kun kortilta jäi 10 senttiä vajaaksi lipun hinta, sain onneksi kuitenkin maksettua lipun maksamalla erotuksen käteisellä.
 • Tranvía – eli ns ratikka, päälinja numero 1, 2 linja lyhyempi. https://metrotenerife.com/routes-and-timetables/

Vaihdon päättyessä

 • Erasmukselta tuli pyyntö raportista, joka kirjoitetaan vaihdosta.
 • Viimeisellä viikolla kävimme myös koululla hoitamassa paperiasiat kuntoon (arrival + departure lomake Solemovea varten sekä kohdeyliopistoa varten käytiin harjoittelua läpi, missä olimme olleet ja mitä olimme tykänneet).
 • Saimme myös tiedon, että opintopisteemme siirtyvät automaattisesti kohdeyliopiston kautta TAMK:iin, eikä tämä vaadi meiltä toimenpiteitä.
 • Lisäksi tarvitsimme ”work certificaten”, solemovea varten.
 • OLS testi piti myös tehdä uudestaan paluun jälkeen.
 • Ernesti Riesan säätiöitä varten meidän piti toimittaa noin sivun mittainen raportti harjoittelusta ns. apurahaa vastaan.
 • Vaihtokurssi moodlesta loppuun.
 • Mitä ikinä keskeneräisiä asioita vaihdon ajalta on, niin ne vielä kuntoon.

Hoidettavia asioita on siis riittänyt ja tästäkin listasta on varmaan unohtunut vaikka ja mitä jo…

Toivottavasti tästä koosteesta on jotain hyötyä jollekin vaihtoon lähtevälle tai sitä harkitsevalle. Iso suositus vaihtoon lähdölle!

LÄHTEET:

Ernesti Riesan säätiö. Luettu 17.4.2022. https://ernestiriesa.fi

Es español – espanjan kielen jatkokurssi. Yle. Päivitetty 17.3.2021. Luettu 17.4.2022. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/es-espanol-2-espanjan-kielen-jatkokurssi

Es español – espanjan kielen syventävä kurssi. Yle. Päivitetty 17.3.2021. Luettu 17.4.2022. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/es-espanol-3-espanjan-kielen-syventava-kurssi

Es español 1 – espanjan kielen alkeiskurssi. Yle. Päivitetty 17.3.2021. Luettu 17.4.2022. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/es-espanol-1-espanjan-kielen-alkeiskurssi

Espanja 1, 5 op, nonstop. Campusonline.fi. Luettu 17.4.2022.

https://campusonline.fi/course/espanja-1-5-op-nonstop-2/

Espanja. Tampereen kesäyliopisto. Luettu 17.4.2022. https://tampereenkesayliopisto.fi/oppiaineet/125/espanja/

Espanjalaiset elokuvat ja sarjat. Netflix. Luettu 17.4.2022. https://www.netflix.com/fi/browse/genre/100396

Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kela. Muokattu 16.7.2021. Luettu 17.4.2022. https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Hae passia. Poliisi. Luettu 17.4.2022. https://poliisi.fi/passi

Jos opiskelet ulkomailla. Kela. Muokattu 10.1.2022. Luettu 17.4.2022. https://www.kela.fi/opintotuki-ulkomaille

Koronatodistus ja koronapassi. Kanta. Päivitetty 17.3.2022. Luettu 17.4.2022. https://www.kanta.fi/koronatodistus

Kurssit. Helsingin seudun kesäyliopisto. Luettu 17.4.2022. https://kesayliopistopalvelut.fi/helsinginseutu/courses.php?l=fi&gclid=Cj0KCQjw0umSBhDrARIsAH7FCocb4kUp0RAP2f_6G7Q6i6r1JZ1Q74-RS5tlP1lD8VcNdWFKz8c7OUcaAtWcEALw_wcB#pos-1-13-154

Matkavakuutus. Pohjola vakuutus. Luettu 17.4.2022.  https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/henkilovakuutus/matkavakuutus?cmpid=.havaku..hark.google.sem.bra_matkavakuutus.ha_jn_matkavakuutus&s_kwcid=AL!7229!3!347296217427!e!!g!!pohjola%20matkavakuutus

Matkustusilmoitus. Ulkoministeriö. Luettu 17.4.2022. https://um.fi/matkustusilmoitus

NIE numero eli henkilötunnus ja residencia. Luettu 17.4.2022. https://espanja.com/elaminen-ja-lomailu/nie-numero-eli-henkilotunnus-ja-residencia/

Oikeus sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin ulkomailla. Kela. Muokattu 17.12.2021. https://www.kela.fi/suomesta-ulkomaille-nain-haet

Opintotuen maksaminen ulkomailla opiskelevalle. Kela. Muokattu 2.6.2021. Luettu 17.4.2022. https://www.kela.fi/opintotuki-ulkomaille-maara-ja-maksaminen

Rikosrekisteri. Oikeusrekisterikeskus. Julkaistu 31.5.2017. Luettu 17.4 2022. https://www.oikeusrekisterikeskus.fi/fi/index/palvelut/rikosrekisteriote.html

Routes and timetables. Metrotenerife. Luettu 17.4.2022.  https://metrotenerife.com/routes-and-timetables/

Ulkomaille lähtevän pikaopas. Kela. Luettu 17.4.2022. https://www.kela.fi/suomesta-ulkomaille-pikaopas

Yo-kokeet: espanja. Yle. Päivitetty 20.8.2021. Luettu 17.4.2022. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/yo-kokeet-espanja

 

Kommentoi