Tampere
26 May, Sunday
16° C

Proakatemian esseepankki

Karsi turhat ärsykkeet, löydä luovuutesiKirjoittanut: Fiia Ketonen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Big Magic – Uskalla elää luovasti
Elizabeth Gilbert
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Karsi turhat ärsykkeet, löydä luovuutesi

 

Kuvailisin itseäni luovaksi ja idearikkaaksi ihmiseksi. Lapsesta saakka olen rakastanut askarrella, piirtää, maalata, leipoa, tanssia, kirjoittaa ja kuvata. Oikeastaan kaikenlaista puuhaa missä on mahdollisuus tehdä omalla tavalla, ilman sääntöjä. Nykyään oma yritykseni tuottaa pääosin valokuvia ja videoita, mutta sisältää myös mm. sisältömarkkinointia, esiintymistä ja kirjoittamista. Pääsen siis käyttämään luovuutta päivittäin. Elizabeth Gilbertin kirjoittama Big Magic kertoo luovuudesta ja siitä, miten jokainen voi olla luova. Kunhan vain uskaltaa!

 

Luovuus on siitä jännä työkalu, että sitä ei voi pakottaa. Sen pitää antaa saapua. Mitä enemmän jotain tekee, sen helpompaa siitä tulee. Mutta siinä välillä käy läpi monia riittämättömyyden tunteita. Muistan, kun ostin ensimmäisen ammattimaisemman kamerani ja aloin räpsimään. Aluksi pidin itseäni todella hyvänä ja rakastin kaikkia kuviani. Kun aloin kehittyä, sain ulkopuolisilta kehuja kuvistani ja tein ensimmäisiä kaupallisia yhteistöitä. Sitten se iski. Itsekriittisyys. Aloin tarkastella kaikkea tekemääni todella kriittisin silmin.

 

Kannattaa myös muistaa, että välillä valmis on parempi kuin hyvä. Monet, kuten minäkin, ovat liian ankaria omia ideoitaan ja töitään kohtaan. Gilbert kehottaa julkaisemaan töitään, vaikka ei olisi täysin tyytyväinen. Pilkkua pystyy aina viilata hamaan maailman loppuun saakka, mutta pahimmillaan se estää sinua toteuttamasta itseäsi. Kirjassa sanotaan ”perfektionismi on pelkkä pelon ylellinen haute couture -versio”.

 

Ideat valitsevat omistajansa

 

Luovuus kärsii erityisesti silloin, kun on väsynyt. Luovuus tarvitsee tilaa ja rauhaa syttyäkseen. Jos elämä on kiireistä, tukkaputkella paikasta toiseen juoksemista, ei sinulla yksinkertaisesti ole aikaa olla luova. Koulun viimeisten viikkojen aikana erityisesti kirjoittaminen on tuntunut vaikealta. Minähän rakastan kirjoittamista! Jotenkin kova aikapaine ja tyhjän Word -dokumentin tuijottaminen ei vaan saa runosuoneani sykkimään.

 

Elizabeth Gilbert kirjoittaa kirjassa kirjailijan työstä ja erityisesti juuri idean syntymisvaiheesta. Hän kertoo kirjasta, joka ”pääsi karkuun”. Hän oli pohtinut aihetta usein ja aloittanut jo taustatyön kirjaa varten. Kirjan teko kuitenkin jäi, kunnes hän huomasi tuttavansa alkaneen kirjoittaa kirjaa samasta aiheesta. Kirja oli menestys. Gilbert ei kuitenkaan harmitellut asiaa pitkään, sillä hän kokee ideoiden valitsevan omistajansa. Itsekin muistan usein huomanneeni jonkun toisen jo toteuttaneen ”minun ideani”. Se harmittaa, mutta on samalla hassua. Eihän kyseinen henkilö edes tiedä minun ajatelleen samaa myös.

 

Mustikkameditointi

 

Muistan tähän mennessä luovimman ajanjaksoni koskaan. Asuin Australiassa ja tein töitä mustikkafarmilla. Koko kylässä oli lähes olemattomat puhelinyhteydet ja omasta puhelimesta kenttää löytyi vain töissä. Ja töissä oli, no, pakko tehdä töitä. Mustikanpoiminta ei ole, uskokaa tai älkää, hirveästi aivotoimintaa vaativaa puuhaa. Kun ei ollut mitään ärsykkeitä, oma luovuus roihahti. Luin mustikanpoimintatyön aikana ison kasan kirjoja ja kirjotin jatkuvasti. Aivot suorastaan kohisivat uusia, luovia ideoita.  Lainaus omasta matkablogistani:

 

”Mun yks kaveri oli hiljattain sellaisella 10 päivän meditointileirillä, missä meditoitiin 10 tuntia päivässä. Kun kuulin tästä, mun ajatukset oli suoraan sanottuna vaan: kuka hullu lähtee tollaseen ja mä varmaan sekoaisin viimestään 2 päivän jälkeen. No pakko sanoa, toi mustikanpoiminta on vähän niinku meditois 6-8 tuntia päivässä. Paitsi mulla on tietenkin musiikit korvissa, mutta muuten oon aikalailla yksin ajatuksien kanssa ton ajan. Poimin vaan mustikoita. Mustikoita, mustikoita ja mustikoita. Loputtomiin pensaita ja mustikoita. Isoja mustikoita, pieniä mustikoita. Aivot ovat täysin vapaat keskittymään, no oikeastaan ihan mihin vaan paitsi työhön, koska työ ei ole älyllisesti vaativaa. Niinpä mä siis ajattelen, mietin, pohdiskelen ja pyörittelen syntyjä syviä päässäni koko päivän.”

 

Oma kokemus siis on, että luovuus vaatii aikaa eikä sitä voi pakottaa. Luovuutta voi auttaa vain ottamalla aikaa. Istumalla teekupin kanssa tuijottelemassa seinää tai vaikkapa järveä mökillä. Lähtemällä juoksulenkille tai pyöräilemään. Sammuttamalla Netflixin. Unohtumalla puhelimen kotiin. Yksinkertaisesti olemalla yksin omien ajatustensa kanssa.

 

Lähteet:

 

Gilbert, E. Big Magic – Uskalla elää luovasti. 2015.

 

Ketonen, F. Matkablogi. 2015-2016.

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Krista Tikkanen

    Inspiroivaa ajattelua luovuuden löytämisestä rauhallisessa ympäristössä. Pitää varmasti paikkansa ja harvoin tulee asiaa arjen kiireessä ajateltua. Varsinkin kun elämä on paineistettua tiukkujen deadlinejen mukaan. Itse todella nautin mustikoiden poimimisesta mättäältä kun on täysin hiljaista ympärillä,joten ensi kerralla koitan päästää myös luovuuteni valloilleen. Ehkä otan mukaan muistikirjan ja mustekynän, pidän vielä vähemmän kiirettä kotiin. Kiitos Fiia!

    11.5.2021
Kommentoi