Tampere
26 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

Kaikista suurin on rakkaus, siis eläimiltäKirjoittanut: Helmi Kaihlanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.
Kaikilla, joilla on lemmikki tietävät kuinka paljon iloa ja lohtua ne tuovat elämään. Meidän perheellämme on aina ollut lemmikkejä kissoja, kaloja, koira ja kanoja. Eläimet muutenkin olleet isona osa minun elämääni, olen harrastanut ratsastusta sekä asunut maalla pihapiirissä jossa ollut lehmiä ja hevosia. Koen että eläimillä on ollut suuri vaikutus elämääni, minkälaiseksi ihmiseksi olen kasvanut ja kehittynyt. Koen että empaattisuuteni on kehittynyt eläinten ansiosta.
Kodin kuvalehden ”Näin lemmikkieläin hoitaa terveyttäsi ja ehkäisee stressiä” artikkelissa psykologi Tanja Honkanen kertoo, että eläimet lisäävät ihmisten tyytyväisyyttä elämään. Honkanen kertoo, että lemmikit tuovat myös seuraa, turvaa ja rakkautta. Ihmiset arvostavat lemmikeissään niiden myönteistä ja mutkatonta elämänasennetta.

Itselle lemmikit ovat perheenjäseniä, se on aina ollut ilmiselvää. Lemmikin hankkiminen ja menettäminen on ollut aina valtavan suuri asia. Eläinten seura on ollut minulle aina todella tärkeää, jopa terapeuttista. Kun tuntuu että ihmisuhteet ja kaikki maailman murheet painavat mieltä olen aina löytänyt itseni oman lemmikin kainalosta. Eläimet ovat niin viisaita, tunnen ja tiedän että ne tuntevat miltä minusta tuntuu ja osaavat auttaa pelkällä läsnäolollaan. Esimerkkeinä perheemme kissa Rusina ja edesmennyt kissani Manteli, ovat olleet valtavan suuressa merkityksessä. Sitä on vaikea sanoin kuvailla kuinka tärkeitä he ovat. Ja kyllä ”he”, puhun melkeimpä aina lemmikeistäni ”he” koska niin kuin sanottu he ovat perheenjäseniä. Tuntevia ja eläviä olentoja.

Mielestäni kaikilla ihmisillä tulisi olla kasvuvaiheessa lemmikki osana perhettään. Niin kuin alussa kerroin oman kokemukseni siitä, että koen eläinten kasvattaneen minua empaattiseksi ja sen ansiosta hyväksi ihmiseksi. Koen myös, että kasvaessa jokaisen lapsen pitäisi nähdä vanhemmista leikkisä ja hellä versio myös eläinten kanssa. Kodin kuvalehti ”Näin lemmikkieläin hoitaa terveyttäsi ja ehkäisee stressiä” artikkelissa kerrotaan että, lemmikin kanssa leikkiminen ja hassuttelu antaa myös aikuisille sosiaalisesti hyväksytyn tavan leikkiä. Kaikkien pitäisi kokea eläinten tarjoama seura ja rakkaus.

Lähteet:

Kodin kuvalehti. Näin lemmikkieläin hoitaa terveyttäsi ja ehkäisee stressiä. Noora Jussila. Julkaistu 2/2016. Viitattu 7.4.2022.

https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/voi_hyvin/psykologia/nain_lemmikkielain_hoitaa_terveyttasi_ja_ehkaisee_stressia


Kommentoi