Tampere
24 May, Friday
26° C

Proakatemian esseepankki

Kahden #GIRLBOSSin voimaantumisesseeKirjoittanut: Kaisa Ojaniemi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
You are badass; lopeta itsesi vähättely ja elä täysillä
Jen Sincero
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Tämän soluesseen kirjoittavat Kaisa Ojaniemi ja Miisa Hiltunen. Essee käsittelee yrittäjän vaatimattomuutta, omana itsenä olemista ja omien rajojen tunnistamista. Esseetä kirjoittaessa tavoitteenamme oli voimaantua, oppia toisistamme ja pitää hauskaa. Olemme kummatkin vahvoja kirjoittajia, joten esseestä muodostui huomaamattamme ikään kuin kirjoitettu podcast. Tervetuloa siis kahden #GIRLBOSSin matkaan kinkkistenkin kysymysten pariin! 

Tästä viestistä kaikki lähti: 

MiisaHeii mun piti jo eilen laittaa pajan jälkeen viestiä, mutta unohtui. Piti vaan laittaa sulleettä hitto oot kyllä niin rohkee ja mieletön esimerkki, kun meet ja teet asioita, jotka sua kiinnostaa ja oot oma itsesOot ihan mieletön!!!?❤️ Ja hei voidaanko joskus kirjottaa yhessä joku soluessee, kun on aikaa ja sitä kuuluisaa inspistä?? 

Kaisa: Moikka Miisa ? Kiitos ihanasta viestistä ja kiitos että saan kirjoittaa kanssasi tätä voimaannuttavaa soluesseetä. Tästä esseestä tulee varmasti hyvä ja pääsemme pureutumaan siihen, miten ja miksi pystyy tekemään sellaisia asioita, jotka tuntuu oikealta ja miten hyväksyä itsensä ja pystyä antamaan itsestään myös muille. Olet Miisa aivan mahtava positiivisen palautteen antaja. Miksi toisten kehuminen ja tsemppaaminen näyttää olevan sinulle niin luonnollista?  

Miisa: Ihana palaute, kiitos Kaisa! Huh, hyvä kysymys. Olen viime aikoina huomannut ja sisäistänyt sen, että muiden kehuminen ja tsemppaaminen tulee minulla vain luonnostaan. Pelattiin viime viikon torstaina ulkoilupajassa muun muassa mölkkyä ja footpoolia ja huomasin jossain kohtaa kehuvani ja tsemppaavani omaa sekä vastustajan tiimiä. Itseäni alkoi lopulta jo ärsyttämään oma positiivisuuteni. ? Toisten kehuminen ja tsemppaaminen tulevat siis luonnostaan, lentäisin varmaan ensimmäisten joukossa Selviytyjistä ulos, kun ihmisillä menisi hermo ylipositiivisuuteen. Miten Kaisa pystyt olemaan niin oma itsesi ja vahva kaikessa mitä teet? Sinusta huokuu vahvuus ja varmuus.  

Kaisa: Wow mikä kysymys. Haluan nostaa tähän kohdan Badass-kirjasta. “Jos haluat joksikin muuksi kuin omaksi itseksesi, heität oman itsesi hukkaan” (Sincero 2013, 43)En ole todellakaan ajatellut, että minusta huokuu vahvuus ja varmuus ulospäin. Esimerkiksi kun akatemia alkoi olin aika varovainen ja hiljainen ja tämän takia moni piti minua ujona ja ehkä joka tylsänä tyyppinä. Miten minusta on sitten kasvanut varmempi ja vahvempi? Ehkä siksi, että pystyn luottamaan siihen, että omat tiimikaverini tietyllä tapaa hyväksyvät minut juuri sellaisena kuin olen. En muutenkaan osaa oikein esittää mitään. Strategiani on aina joko olla hiljaa tai olla oma itsensä. Muita vaihtoehtoja ei ole. Mitä sinulle Miisa tarkoittaa se, että pystyy olla oma itsensä ja koetko että pystyt olla sellainen? 

MiisaMielenkiintoista kuulla ja hyvä, että pystyt luottamaan meihin tiimikavereihin ja olemaan juuri sinä. Minulle omana itsenä oleminen tarkoittaa sitä, ettei tarvitse esittää mitään muuta kuin on eikä tarvitse pitää tietynlaisia suojia yllä. Olen henkilönä sellainen, että mukaudun helposti muiden ihmisten kanssa. Jos joku on vaikkapa todella voimakastahtoinen, niin mukaudun herkästi hänen mukaansa. Koen kuitenkin, että tiimissä pystyn olla enemmän itseni etenkin, kun yksilötasolla on päässyt tutustumaan muihin ja luomaan luottamussuhteita. Se ikään kuin antaa luvan olla oma itseni. Omana itsenään olemiseen liittyen: Haluaisin tietää, millainen projekti DesignerKaisa on sinulle, sillä ulkopuolisen silmin se näyttää #GirlBoss –projektilta, josta Sophia Amoruso (2014) kirjoitti saman nimisessä kirjassaan, jossa kertoo omasta matkastaan huipulle 

Kaisa: DesignerKaisa Instagramtili on ollut minulla jo yli 6 vuotta. Ajatus siihen lähti opettajaltani, joka sanoi, että on hyvä, että tekee itselleen portfoliota johonkin paikkaan. Ensimmäiset 3 vuotta en juuri päivitellyt omaan tiliäni. Vuonna 2019 hain Suuri Käsityö -lehdelle kässätubettajaksi ja pääsin. Tämän jälkeen aloin tehdä tavoitteellisesti sisältöä omalle Instagram-tililleni ja seuraajiakin alkoi tulla hurjasti. Tähän sopisi eräästä psykologian koulukirjasta otettu lause: “Se jolla on, sille annetaan ja se jolla ei ole, otetaan pois”. Tämä työ Suuri Käsityölehdellä boostasi myös sitä, että sain Taito junior –nuori suunnittelija palkinnon vuonna 2019. Tämä boostasi instagramia entisestään. Luulen, että en olisi tässä samassa tilanteessa ilman näitä sattumuksia, tai ainakin oman firman aloittaminen olisi hankalampaa. Koen siis olevani niin sanotusti kohtalon orja, koska monet hyvät sattumukset ovat auttaneet minua pääsemään tähän pisteeseen.  

Miisa: Missä näet DesignerKaisan tulevaisuudessa? 

Kaisa: Viimeisen vuoden aikana en ole oikein panostanu Designerkaisaan. Olen keskittynyt esimerkiksi datapäällikön hommiin ja erilaisiin IT-opintoihin. Välillä tuntuu siltä, että designerkaisa ei ole sitä, mitä haluan isona tehdä, vaan haluan jonkun “oikean” ja “vakavasti otettavan” ammatin. Tällä hetkellä minulla on kuitenkin suuri palo tehdä juuri Designerkaisaa ja ensimmäistä kertaa elämässä tuntuu siltä, että haluaisin olla yrittäjä. Tähän varmasti vaikutti Ensimetrin kilpailu, josta sain lisää itsevarmuutta tätä projektia kohtaan. Haluaisin olla suuri toimija kaavojen suunnittelijana ja myyjänä. Päässäni pyörii tällä hetkellä miljoona ajatusta siitä, mitä haluan olla tulevaisuudessa. Se on ihanaa. Onneksi kesällä minulle on enemmän aikaa tälle projektille. Paljon on opeteltavaa vielä mutta se ei ole este, se on vain hidaste. Onko sinulla joskus sellaisia hetkiä, jolloin vain haluaisit lopettaa projektisi ja miten niistä pääsee yli? 

Miisa: On. Todella usein. Olen projektien kanssa usein kuin tuuliviiri, sillä välillä puurran viikkotolkulla projektien parissa vaaleanpunaiset lasit silmillä. Sitten aivan yhtäkkiä projekti saattaakin tuntua vain taakalta ja siltä, että se ottaa enemmän kuin antaa. Tällöin alkaa usein miettimään, onko se projekti sittenkään oma juttu ja kannattaako sellaista asiaa tehdä, josta ei saa niin paljon. Tällaisissa tilanteissa auttaa kuitenkin se, että on useita muitakin projekteja, joiden pariin voi kääntää ajatukset. Kun työstää hetken jotakin aivan toisenlaista projektia saa sen myötä uutta intoa myös vanhojen projektien pariin. Akatemialla olo on rikkaus senkin puolesta, että täällä voi tehdä niin monenlaisia asioita, sillä minulla ainakaan ei ole vain yhtä mielenkiinnon kohdetta. Toisaalta, jos jonkun projektin tekeminen tuntuu koko ajan vain taakalta ja epämiellyttävältä, niin sitten voi olla parempikin kuopata se. Tältä ei kuitenkaan itselleni ole tuntunut onneksi kuin yksi projekti, ja sekin saatiin silti maaliin negatiivisista tunteista huolimatta.  

Kaisa: Miten pystyt pitämään pään kasassa, kun projekteja on useita ja vastoinkäymisiä vielä enemmän? 

Miisa: Ei ole muutakaan vaihtoehtoa, kuin pitää pää kasassa. Luovuttaminen ei ole vaihtoehto eikä myöskään oman pään sekoittaminen. Olen viime aikoina oppinut taas tuntemaan itseäni paremmin, jonka myötä tunnistan esimerkiksi sen, jos on parempi pitää vapapäivä, kuin väkisin puurtaa asioiden parissa. Jos minulla on turhautunut olo, enkä pysty keskittymään, on parempi lopettaa päivä siihen ja kokeilla aamulla uudestaan. Vedän siis omaan työntekoon rajoja aiempaa vahvemmin. Välillä on toki päiviä ja viikkoja, kun hommia riittäisi kellon ympäri ja niitä on vain hoidettava, mutta tunnistan, ettei sellainen voi jatkua eikä ole kestävää pidemmän päälle. Vastoinkäymisten iskiessä on hyvä pyrkiä löytämään ratkaisuja, mutta itseäni auttaa eniten sillä hetkellä asioiden purkaminen. Esimerkiksi kunnon huutoitkut ja kiukuttelu tai sängyn pohjalla makaaminen auttaa yllättävän paljon, silloin kun mieli on maassa. Sieltä pitää kuitenkin päästä myös ylös ja todeta, että nyt lähdetään ratkaisemaan ja tekemään asioita paremmiksi. Mitä sinä teet, kun kohtaat vastoinkäymisiä? 

Kaisa: Tämä kulunut viikko on ollut yhtä vastoinkäymistä ja stressiä. Tuntuu, että esim. Tönö projektissa kaikki yksinkertaisetkin asiat menevät pieleen. Löysin itseni liimaamasta väärää avaamispäivämäärää Tönön oveen. Aloin katsomaan myös muita työni tuloksia ja virheiden ja huolimattomuuden määrä oli suuri. Tajusin että nyt taidetaan mennä liian lujaa, kun ei meinaa pää taas pysyä mukana. Luin viikko sitten tämän Badass-kirjan ja täällä oli lause, joka on auttanut minua myös tällä viikolla “Jos olet masentunut, elät menneisyydessä. Jos olet ahdistunut, elät tulevaisuudessa. Jos tunnet rauhaa, elät tässä hetkessä”(Sincero 2013, 37). Kun on ahdistanut ja ahdistus on tuntunut jopa fyysisesti olen hokenut itselleni: Ei voi ahdistaa, ahdistus on vasta tulevaisuudessa. Keskiviikkona päätin, että mikään projekti tai tentti ei ole minun mielenterveyteni arvoinen. Olen lukioaikoina onnistunut aiheuttamaan itselleni paniikkikohtaisen, joten en aio tehdä sitä enää. Tämä saattaa kuulostaa hurjalta, mutta koen, että tämä on juuri se keino, jolla pystyy löytämään omat jaksamisen rajansa. Kun ne on löydetty pystyy paremmin pysymään niissä. Stressinsietokykykin on taito, jota voi treenata. Treeni pitää vain lopettaa siinä kohtaa kun happi meinaa loppua. Mitä ajatuksia sinulle herää tästä? 

Miisa: Allekirjoitan sen, että mitä stressaantuneempi on, sitä enemmän tulee huolimattomuusvirheitäkin. On myös ihan totta, että omia rajoja on vaikea tunnistaa ennen kuin ne on ylitetty. Sen jälkeen tietää, että esimerkiksi reagoi juuri kertomallasi paniikkikohtauksella, jos menee liian lujaa eikä pysähdy ajoissa. Mielestäni on kuitenkin tärkeä huomata, että jos on ylittänyt aiemmin rajat, tulee jatkossa lopettaa ajoissa, eikä jatkaa samalla mallilla aina vain omia rajojaan ylittäen. Oman toiminnan tulee olla kestävää, tai yrittäjyys saattaa loppua lyhyeen. Kirjassa #GIRLBOSS kuvattiin osuvasti omaa vastuuta: “A #GIRLBOSS is someone who’s in charge of her own life. She gets what she wants because she works for it. As a #GIRLBOSS, you take control and accept resbonsibility.” (Amoruso 2014, 11.) Omista tekemisistään ja elämästään tulee siis ottaa vastuu. Mitä ajatuksia lainaus herättää? 

Kaisa: Minusta palaamme hyvin siihen keskusteluun, jota kävimme ennen kuin aloimme kirjoittamaan esseetä: voiko yrittäjä olla vaatimaton? Mitä vaatimattomuus tarkoittaa ja onko ok olla vaatimaton? Itse olen aina pitänyt vaatimattomuutta hyveenä. Ei ole saanut vaatia liikaa, vaan on pitänyt olla onnellinen siitä mitä saa. Kun olen työskennellyt Sannin kanssa, olen huomannut, että olen hirveän vaatimaton ihminen. Olen valmis hyväksymään sen mitä minulle annetaan ja odottamaan jos on tarve. Olen Tönö-projektissa huomannut, että vaatimalla saa, ja paljon. Tämä kevät onkin ollut yhtä vaatimisen opettelua ja lause “She gets what she wants” sopii siihen hyvin. Minulle on vain tapahtunut elämässäni hyviä asioita ilman, että minun olisi pitänyt vaatia mitään tai hyvät asiat ovat tulleet ajan kanssa ilman niitä enempää työstämällä. Uskon, että vaatimisen harjoittelu on antanut minulle eväitä tulevaisuuden neuvottelutilanteisiin, joita tulee varmasti olemaan. Miten Miisa: osaatko sinä vaatia? Saatko niitä asioita, joita haluat? 

Miisa: Olen kanssasi aivan samassa veneessä, en osaa vaatia mitään vaan tyydyn siihen, mitä minulle tarjotaan, tai mitä jäljelle jää. Olemme tietenkin etuoikeutettuja, kun meidän ei ole tarvinnut vaatia asioita pärjätäksemme elämässä. Haluaisin kuitenkin itsekin opetella vaatimisen taidon, jotta en olisi kynnysmattona vaan olisin vahva juuri esimerkiksi neuvottelutilanteissa. Mitähän muut ajattelevat meistä sitten, kun alammekin vaatia asioita, emmekä tyydy jäljelle jäävään osaamme ja olemaan hiljaa?! Aika voimaannuttava ajatus. 

Nämä kaksi #GIRLBOSSia eivät aio enää tyytyä siihen mitä heille annetaan tai mitä jää jäljelle. Nämä #GIRLBOSSit aikovat ottaa sen, mikä heille kuuluu ja minkä he ansaitsevat. Voimme saada kaiken mitä haluamme. 

 

 

Lähteet: 

Amoruso, S. 2014. #GIRLBOSS. USA: Portfolio Penguin. 

Sincero, J. 2013. You are badass lopeta itsesi vähättely ja elä täysillä. Viisas Elämä Oy. Helsinki. 

 

Kommentit
  • Elina Merviö

    Lukekaa ihmeessä tämä essee. Mun mielestä parasta soluesseiden tasoa 🙂

    25.5.2021
Kommentoi