18 May, Saturday

Joulun kulutusjuhla on jo ovella

Kirjoittanut: Jenna Korpi - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

“Joulun kulutusjuhla oon joo ovella”

Parasta joulussa on antamisen sekä saamisen ilo! Ainakin lapsille. Joulusesonki on kaupan-alalle kiireisintä aikaa lukuun ottamatta joulun jälkeistä kulutusjuhlaa alennusmyynteineen. Ostamme joululahjaksi tavaraa jota kukaan ei tarvitse, ostamme periaatteesta, ostamme kohteliaisuudesta ja mukaan mahtuu myös tarpeellisia toivottuja hankintoja. Lapsille joulun odotus on joulupukin odotusta ja saatuja lahjoja verrataan keskenään niin laadullisesti kuin määrällisesti. Muistan lapsena kun koulukaverini kertoi äitinsä antavan hänelle joululahjaksi suihkusaippuan. Olin hieman hämmentynyt koska olinhan elänyt perinteessä jossa lapsille annetaan leluja ja heidän toivomiaan tavaroita oli taloudellinen tilanne mikä tahansa. Kun aikuinen siskoni pyysi joululahjaksi sukkia ihmettelin sitä kuinka hän sivuuttaa mahdollisuuden saada jotain turhaa krääsää sukulaisten kustannuksella. Mistä kulttuuri juontaa juurensa ja voisimmeko siirtyä turhan ostamisesta järkeviin ehkä jopa kierrätettyihin lahjoihin. Tai siihen että antamisen ja saamisen ilon saa jostakin ei aineellisesta.

Joululahja kulttuurin jäljillä

Ensimmäiset  joululahjat annettiin 1700-luvulla ja  1800-luvulla paremmissa piirissä annettiin jo yleisesti enemmän itsetehtyjä esineitä tai hyvää syötävää.

Kaikki tehtiin itse ja 1800-luvun puolivälissä alettiin myymään joululahjoja lapsille. Leluja tuotiin keski-euroopasta , 1800-1900 luvulla alettiin mainostamaan joululahjoja ja 1900-luvun alussa kulttuuri meni trendikkäisiin esineisiin. 1900-luvulla joululahja teollisuus pääsi uusiin mittoihin postimyynnin ansioista.

Kuitenkin jo 1920-luvulla huomattiin joulun kaupallisuus ongelmana ja 1960-70 luvulla tästä kiisteltiin rajustikin.

Joululahja kulttuurin kaupallisuutta alettiin siis kyseenalaistamaan jo kauan aikaa sitten.  Silti ostamisen kulttuuri lähti hyvin eri raiteille mitä olisi voinut olettaa. Joulun kaupallisuus tarkoittaa nykyään lapsille markkinoitavia lelukauppojen paksuja lelu luetteloita, mainoksia jokaisella alustalla sekä ihan vain painetta ostaa.

Ajatuksia lahjoista

Oletko ollut antamatta joululahjaa ja muistanut läheistäsi vaikka kortilla. Kuulostaako se korvaasi tylyltä ja epäkohteliaalta? Minun maailmassani se on hyvin yleinen ajatus, lahja on osoitus kunnioituksesta eikä siinä sinänsä mitään, kunhan lahja olisi kunnolla mietitty. Montako kertaa olet saanut joululahjaksi joltakin turhaa esimerkiksi kynttilä pakkauksen vaikka et polta kynttilöitä? Jonkin erikoisen valmislahjapakkauksen koriste esineellä? Pohdintaani on tuotava oma timanttinen liikeidea vuosien takaa. Halusin tehdä valmis lahjapaketteja tietyille kohderyhmille. Suunnittelin ”hetki meille”, ”hetki lapselle” sekä ”hetki äidille” pakkauksen. Jalo ajatus oli yhteisestä ajasta ja elämyksestä rakkaansa kanssa mutta toteutus oli näin jälkeenpäin ajateltuna hieman kehno. Esimerkkinä ”hetki meille” parisuhdepaketti sisälsi maraboun suklaasydän paketin, hierontapallon sekä hierontaöljyn. Tavaroita jotka jäisivät lojumaan jonkun nurkkiin yhden käyttökerran jälkeen, tosi suklaa oltaisiin varmasti syöty.

Nordean tutkimuksen mukaan aikuinen suunnitteli tuhlaavansa joululahjoihin 330€ vuonna 2019, alkuperäistä sivua tutkimukseen en toki enää jostain syystä löytänyt joten tieto on ehkä epärelevantti. Tieto on kuitenkin suuntaa antava ja se kertoo kulutuksesta. Mielestäni se on hirveän suuri summa suunnata tavaroihin, jos tuon rahan laittaisi palveluihin mm. hierontalahjakorttiin sekä äitisi lempi kampaajalle tukisimme rahalla esim. yrittäjiä. Tutkimus ei kerro totuutta siitä mihin raha laitetaan mutta kuten arvata saattaa lasten lelut sekä turhat koriste esinepakkaukset kuuluvat ostojuhlan perinteeseen. Etsiessäni tietoa siitä ”Mitä ihmiset ostavat lahjaksi” löydän vain ”mitä ostaa lahjaksi ihmiselle jolla on jo kaikkea??!”. Älä osta mitään.

Parempia vaihtoehtoja

Mikä on sitten parempi vaihtoehto lahjoille minun mielestä? Esimerkiksi aineettomat maapalloamme sekä hermojamme vähemmän raastavat palvelulahjakortit. Vastuullisempi valinta on myös antaa jotakin itsetehtyä. Netti on pullollaan reseptejä joululahja toffeesta herkku kekseihin, DIY-askarteluista villasukkiin. En luule olevani ”parempi ihminen” tai maapallon pelastaja mutta kerron silti omista kokemuksista ja kokeiluista kohti parempaa osto kulttuuria. Itse tein yksi vuosi siskon pojalleni joulukalenterin jonka täytin pääosin hyödyllisillä esineillä. Uusi muumihammastahna sekä askartelutarvikkeet ilahdutti kyllä 4-vuotiasta. Viime vuonna annoin lähellä tuotetut puiset keittiölastat läheisilleni. Koko lasta tilauksen hinta oli noin 60-70€ joka on pientä verrattuna tavalliseen jouluostostottumukseen. Samalla työllistin pienyrittäjää. Tänä vuonna suunnittelen askartelevani läheisilleni Marimekko heijastimet sekä itse savustettua rosmariinisuolaa. Palvelun antaminen lahjaksi olisi varmasti ilmaston kannalta paras ratkaisu. Yleensä palvelun antamalla tuet myös suomalaisia yrityksiä. Osta lahjakortti poikaystäväsi lempi kuntosalille, äitisi mielestä parhaaseen ravintolaan tai siskollesi täysin uusi kokemus. Helsingin ympäristöpalvelut on koonnut hyvin sivuillensa aineettomia lahjakortteja joihin voit itse täyttää tiedot. Miltä kuulostaisi ”aikaa yhdessä” tai ”auton pesu”? Käytetyn esineen antaminen lahjaksi ei ole huono idea sekään. Se ei tarkoita sitä että tarvitsee mennä kirpputorille koluamaan joku vanha ja reikäinen rätti. Esimerkiksi Marimekon tuotteita olen löytänyt erittäin hyväkuntoisina torista ja muilta kirppis alustoilta. Astiastoa voi löytää erittäin hyväkuntoisena mutta käytettynä ja vaikka pölynimurin.

Haastan sinua miettimään voisiko lahjakulttuuria viedä toiseen suuntaan, käytettyihin jo olemassa olevien tavaroiden kierrätykseen, palvelulahjakortteihin sekä itse tehtyyn lahjaan?

Lähteet

Aihetunnisteet: