Tampere
21 May, Tuesday
18° C

Proakatemian esseepankki

Joukkuevoimistelutaustan hyödyt työelämässKirjoittanut: Emilia Ryssy - tiimistä Edel.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ennen Proakatemialla aloittamista en ollut koskaan ajatellut, mitä kaikkea lapsuuden ja nuoruuden harrastukseni olikaan minulle opettanut. Ajattelin ennen, että joukkuevoimistelu lajina on pelkästään tuonut elämääni paljon kavereita, sekä paljon hyviä muistoja. Todellisuudessa lajin harrastaminen on opettanut minulle lapsesta saakka hyvin tärkeitä ja etenkin yrittäjälle hyödyllisiä taitoja.

 

Tiimityöskentelytaidot

Joukkuevoimistelu on nimensä mukaisesti urheilulaji, jossa kaikki asiat treenaamisesta itse kisaamiseen suoritetaan joukkueena. Joukkueissa voimistelee hyvin usein 8–12 urheilijaa ja on todella yleistä, että joukkue pysyy hyvin pitkään melko samana. Tästä syystä joukkuehengellä on suuri rooli lajissa. Joukkueen jäsenten on välttämätöntä tehdä tiivistä yhteistyötä koko lajin harrastamisen ajan. Tiivis sekä toimiva yhteistyö vaatii sen, että joukkueen jäsenet oppivat oikeasti tuntemaan toisensa kunnolla. Kun jäsenet tuntevat toisensa pystyvät he luottamaan toisiinsa sekä kommunikoimaan avoimemmin. Luottamus ja avoin kommunikaatio ovat avaintekijöitä myös työelämässä. Etenkin kun puhutaan työstä, jossa työskennellään pareittain tai tiimeinä. Voimistelun yksi tärkeimpiä opetuksia minulle on ollut tiimityötaidot erilaisten persoonien kanssa. Lajin parissa tavataankin sanoa, että hyvän joukkuehengen omaavan joukkueen kilpailusuorituksesta näkee selvästi tiimin yhteistyön sekä yhteisen tavoitteen menestyä.

 

Stressin ja paineensietokyvyn hallinta

Lajin monipuolisella harjoittelulla tähdätään aina parhaimpaan mahdolliseen kilpailusuoritukseen. Huvittavintahan tässä toiminnassa on se, että itse kilpailusuoritus kestää kisattavasta sarjasta riippuen vain 2min – 2min 45 s. Kisasuorituksen lyhyen keston vuoksi paineet onnistuneesta kisasuorituksesta ovat suuret. Jokaisen joukkueessa kisaavan yksilön tulee pystyä hallita omaa jännitystään, jotta joukkue voi pystyä suorittamaan mahdollisimman puhtaan ja näyttävän suorituksen kisatilanteessa. Kisatilannetta voisi mielestäni verrata työhaastatteluun tai esimerkiksi myyntipuheen esittämiseen. Tilanteita yhdistää rajallinen aika, sekä yksi mahdollisuus vastapuolen vakuuttamiseen. Lajin harrastajat altistavat itseään kilpailutilanteille 8-vuotiaasta saakka, mutta moni aloittaa esiintymisen epävirallisissa tapahtumissa jo ennen tätä. Koen itse, että vuosien saatossa kertyneet kilpailutilanteet ovat opettaneet, kuinka omaa jännitystä ja stressiä pystyy ja on mahdollista hallita. Niiden myötä olen myös oivaltanut, että toimin itse kaikista parhaiten paineen sekä sen, että pieni jännitys on joskus myös hyvä asia.

 

Johtajuustaidot

Proakatemialla opiskeluiden aikana olen huomannut monesti, että lähden lähes automaattisesti ottamaan jonkin laista johtajan roolia. Aluksi hieman jopa säikähdin tätä, sillä en ollut ennen pitänyt itseäni yhtään johtajapersoonana. Hetken asiaa mietittyäni tajusin sen johtuvan lajitaustastani, sekä sen myötä tulleesta valmentajan roolista. Joukkuevoimistelussa on yleistä, että oman uran loputtua jää lajin pariin valmentajana. Osa innostuu valmentamisesta ja lähtee luomaan uraa ammattivalmentajana, kun taas osalla valmennustyö loppuu muutaman vuoden kuluttua. Oma valmennusurani on alkanut 15-vuotiaana ja sillä tiellä ollaan edelleen. Olen todella kiitollinen itselleni, että olen aloittanut valmentamisen jo niin nuorena, sillä olen päässyt työskentelemään eri ikäisten kanssa, sekä seuraamaan kokeneempia valmentajia. Nuorena aloittaminen on mahdollistanut sen, että olen saanut opetella vastuun ottamista pienissä erissä sekä saanut itsevarmuutta ja rohkeutta motivoida muita.

 

 

Pohdinta

Oman kokemukseni pohjalta ajattelen, että joukkuevoimistelu harrastuksena on opettanut paljon taitoja, joita en olisi muuten ehkä oppinut. Lajina joukkuevoimistelu on siis paljon muutakin kuin fyysistä treenaamista. Se tarjoaa tilaisuuden harjoitella sosiaalisia taitoja, jotka ovat välttämättömiä työelämässä menestymisen kannalta. Lajin parissa vietetyt yli 15-vuotta eivät ole siis olleet turhia, päinvastoin. Ne olivat tärkeämpiä kuin osasin edes ajatella.

 

 

 

 

 

 

 

Lähde:

https://floppitaulu.net/2021/12/15/joukkuevoimistelija-emilia-kahkonen-elamani-olisi-aika-paljon-vahemman-ilman-urheilua/

 

Kommentoi