Tampere
25 May, Saturday
12° C

Proakatemian esseepankki

Jokereiden miljoona tappiotKirjoittanut: Eetu Patronen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Teimme englannin kurssilla yritysesittelyn Jokerit Hockey club Oy:sta. Päädyimme aiheeseen siten, että yritimme miettiä mahdollisimman yksinkertaista aihetta, josta saisimme kerrottua huonollakin englannin taidolla selkeästi. Lopulta aihe olikin todella mielenkiintoinen ja vaikka seuraankin aktiivisesti jääkiekkoa, en ollut aikaisemmin perehtynyt yrityksen näkökulmasta Jokereiden tilanteeseen.

Jokerit pelasi vuoteen 2013 saakka jääkiekkoa SM-liigassa. Tämän jälkeen Jokerit siirtyivät pelaamaan Venäläiseen KHL:ään. Pidin itsestään selvyytenä sitä, että siirtyminen taalaliigaan olisi automaattisesti tarkoittanut liikevaihdon kasvua ja suurempia tuloksia. Perehdyttyä asiaan enemmän tilanne on täysin toisin. Jokerit tekivät vuonna 2013 liikevaihtoa 18 409 000 euroa. Samalla kaudella tulos oli tappiollinen 40 000 euroa. Seuraavalle kaudelle Jokereiden siirryttyä taalaliigaan, joukkueen liikevaihto oli vain 6 889 000 euroa, tuloksen ollen tappiollinen 3 950 000 euroa. Tulevina kausina tappiollinen liiketoiminta vain kiihtyin. Jokerit tekivät tappiota ensimmäisten neljän KHL kauden aikana yli 40 000 000 euroa. Vaikka ensimmäisenä KHL kautena liikevaihto tippuikin radikaalisti, nousi seuraavina vuosina liikevaihto lähes samalla tasoille, kuin vuosina sm-liigassa. Erona kuitenkin on se, että menot olivat moninkertaistuneet, jonka seurauksena tulos on ollut vuosi toisensa jälkeen jättimäisesti tappiollista.

En pystynyt ymmärtämään tätä tilannetta. Miten kellään on varaa tehdä näin jättimäistä miinus merkkistä liiketoimintaa? Tähän kuitenkin löytyi selitys. Selitys nimittäin löytyy Venäjältä. Jokereista 60 prosenttia omistaa Jari Kurri ja loput 40 prosenttia on Venäläisomisteisen Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n. Nornickel on suuri venäläinen metallurgia-alan osakeyhtiö. Se on maailman suurin nikkelin ja palladiumin tuottaja ja suurimpia platinan ja kuparin tuottajia. Yhtiö on valtavan kokoinen korporaatio, jonka johtaja on Vladimir Potanin.

Norilsk Nickel on kuitannut Jokereiden jättimäisiä tappioita, koska Jokereiden läsnä oleminen KHL:ssä katsotaan imagollisesti hyödyttävän sekä venäjää, että KHL:ää. Tämän kaiken lisäksi Potanin on hyvä veli verkostossa itse Vladirim Putinin kanssa, joka hyötyy myös Jokereiden läsnäolosta venäläisessä taalaliigassa markkinoinnillisesti omalle hallinnolleen.

Tämän luettuani en enää ihmetellyt, kuinka Jokerit pystyvät pelaamaan vuodesta toiseen KHL:ää tappioistaan huolimatta. Jari Kurri myönsi myös itse, että Jokerit eivät joutuisi talousvaikeuksiin tänäkään vuonna, vaikka kaikki ottelut jouduttaisiin pelaamaan tyhjille katsomoille. Viihde bisneksessä suomessa hyvin monet seurat ovat olleet todellisissa ongelmissa samaisen syyn vuoksi.

Kommentoi