Tampere
25 May, Saturday
20° C

Proakatemian esseepankki

Johtajuudesta juttuaKirjoittanut: Rasmus Piiroinen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johtajuus: kirkas suunta ja ihmisten voima
Matti Alahuhta
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ihmisten johtaminen on ollut aina mulle vaikeaa. Tuntuu, että johtajalla pitää olla vastaus kaikkiin kysymyksiin ja virheisiin ei ole varaa. Olisi outoa, jos joukko ihmisiä luottaisivat juuri sun sanaan niin paljon, että olisivat valmiita tekemään sen mitä sanot. Mitä, jos saan ihmiset tekemään jotain mikä musta tuntuu oikealta ratkaisulta, mutta onkin oikeasti väärä?

 

Vaadin itseltäni paljon asiatietoa ennen kuin kykenen ohjaamaan ihmisiä oikeaan suuntaan. Se on varmasti hyvä asia, sillä olen kuulut tarinoita esimiehistä, jotka eivät tiedä johtamastaan alasta juuri mitään. Silloin johdettavana olevalta ei edes löydy luottoa johtoon. Toki jossain vaiheessa olisi hyvä vain lähteä kokeilemaan, minne asti oma tieto riittää.

 

Uskon silti, ettei johtajan tarvitse tietää alasta kaikkea. On tärkeää tietää kuinka johdettavat toimivat. Mikä heidän kulttuurinsa on. Matti Alahuhta kertoo kirjassaan ”Johtajuus – kirkas suunta ja ihmisten voima” ajastaan Koneen ja Nokian johtorooleissa. Saatuaan Koneesta toimitusjohtajan roolin, aloitti hän ensin haistelemalla ympäröivää kulttuuria. Hän halusi selvittää kuinka Koneen sisällä toimitaan ja viestitään, jolloin hänen oli helpompi lähteä tuomaan tarvittavaa muutosta henkilöille.

 

On tärkeää lähteä vahvistamaan hyviä toimintatapoja ja kulttuuria. Kun viestitään ihmisille, niin kuin he viestivät toisilleen, he kokevat, että viestijä on osa heidän ryhmäänsä. Ja kun kuulut ryhmään, saat heiltä luottoa itseesi. Sisäinen kulttuuri on erittäin tärkeä jokaisessa yrityksessä. Pitää olla myös yhteinen näkemys siitä, minne ollaan menossa, jotta pystytään toimimaan selkeästi ja tekemään päätöksiä.

 

Alahuhta kertookin yhtenä johtamisen avainperiaatteista olevan kirkas suunta ja selkeät tavoitteet. On helpompi antaa vastuuta ihmisille, kun he tietävät mitä ovat tekemässä. Kirkas suunta selkeyttää kaikkien päätöksentekokykyä, sillä jokainen tietää minne pyritään. Ihmisten on helpompi myös uskoa asioita mitä heille sanotaan, kun he hahmottavat päämäärän. Selkeät tavoitteet helpottavat johtajan roolia, sillä niitä on helppo mitata ja johdettava ymmärtää minne hänen tulee pyrkiä. On siis tärkeää, että koko henkilöstö tietää tavoitteet ja suunnan.

 

Hyvä johtaja on myös avoin ja suora. Se ei johda minnekään hyvään, jos koitetaan kiertää asioita. Myös henkilöstön tulee noudattaa tätä sääntöä. Avoimuuden ja suoruuden kautta voidaan ehkäistä yksilön oman edun haeskelua päätöstilanteissa. Johtajan tuleekin puuttua kaikkeen politikointiin suoraan ja jämptisti, jotta ihmiset ajaisivat firman etua omansa sijaan. Johtajan tulee pitää huoli myös siitä, että negatiiviset uutiset otetaan rohkaisevasti vastaan, eikä kaunistella niitä. Näin kaikki uskaltava puhua suoraan.

 

Yrityksissä asioiden tulisi pysyä mahdollisimman yksinkertaisina ja selkeinä. Jos johdolta viestintä on monimutkaista, kertoo se siitä, että kaikkea ei ole mietitty läpi.  Monimutkaiset viestit strategiasta tai visiosta eivät toimi. Mitä yksinkertaisemmin saadaan asia selitettyä ihmisille, sitä isommalla todennäköisyydellä joku ymmärtää sen.

 

Tuntuu, että meillä Apajassa on haasteita viestinnän yksinkertaisuuden ja selkeyden kanssa. Joissain tilanteissa henkilöitä ohjataan tekemään asioita ilman selityksiä. Tälläisiä ”käskyjä” on ainakin mun vaikea seurata. Jos en näe pointtia jollain tekemiselläni, en todennäköisesti tee sitä. Se ei vaikuta tärkeältä. Jos mulle avataan asiaa kertomalla, minne me pyritään tietyillä teoilla ja päätöksillä, on mun paljon helpompi toteuttaa niitä.

 

Hyvä esimerkki tällaisesta on nyt syksyllä ollut Startup stream festival. En olisi lähtenyt sinne vapaaehtoiseksi, jos mulle olisi sanottu ”mennään koska pitää”. Aluksi en edes aikonut osallistua koko hommaan. Kuitenkin muutaman keskustelun jälkeen mulle selitettiin, että tässä pyritään luomaan parempaa yhteistyötä Triben kanssa, sillä sieltä voi poikia jotain uutta. Kun ymmärsin syvemmän tarkoituksen tekemiselle, olin aivan innoissani maalaamassa koristeita ja pistämässä tavaroita paikoilleen.  Niin ja saihan sieltä myös ilmaista pizzaa ja lopulta Tribe pyysi meitä mukaan tekemään seuraavaakin tapahtumaa.

Itse tahtoisin johtajana keskittyä juurikin isompaan kuvaan. Musta olis siistiä päästä miettimään, miten saadaan ihmiset näkemään mahdollisuuksia tulevassa ja vielä tarttumaan niihin. Pitäisi luoda selkeä kuva tulevaan ja selittää ihmisille, että miksi sinne pitää pyrkiä. Mun kokemuksella ei vaan voi vielä sanoa miten ihmiset saadaan näkemään tämä.

 

Nyt Proakatemialla ollessa oon päässyt (tai joutunut) muutamaan vastuurooliin. Myyntipäivillä sain yhdestä myyntiporukasta vastuun itselleni. Tästä mulla oikeastaan aukesi silmät, ettei sitä tarvitse jännittää (iso kiitos Antille kun jälleen kerran laittoi mut epämukavuusalueelle). Oli oikeastaa aika mukavaa päästä hieman miettimään tiettyä taktiikkaa omalle porukalle, vaikkakin uskon yhteisellä päämäärällä olleen isoin vaikutus. Tärkeintä oli varmaan aamulla esimerkin näyttäminen, kun ihmiset eivät olleet vielä varmoja firmaan sisälle kävelemisessä. Koitin myös huolehtia tiimistäni mahdollisimman hyvin. Tarvittaessa hain kaupasta jotain pientä syötävää ja juotavaa, jotta pystyin ylläpitämään porukan energiaa ja positiivista asennetta.

 

Nyt syksyllä otin myös vetovastuun yhdestä projektista, missä koitetaan myydä yhden tubettajan vaikuttajamarkkinointia yrityksille. Tässä projektissa ei mielestäni ole juurikaan johtamista. Teen sitä kaverini kanssa ja meidän yhteistyö toimii melko hyvin ilman toisen puuttumista tekemiseen. Toki ollaan mietitty omat vastuualueet ja itse olen asennoitunut siihen, että mikäli mitään ei tapahdu, on mun homma saada asiat liikkeelle. Uskon kuitenkin tiettyyn rentouteen ja luottamuksen antamiseen. Pitää osata joustaa, eikä pitää pipoa liian kireellä päässä.

 

Joten, jos tahdot saada ihmiset tekemään asioita, maalaa heille kuva siitä minne pyritään. Selitä minkä takia sinne pyritään tiettyä kautta ja kuuntele heidän kyseenalaistuksiaan. Ole kuitenkin päättäväinen ja jämäkkä, etteivät ihmiset ala käyttämään sua hyväkseen. Kun ihmisillä on hyvä olla ja kaikki on selkeää, tapahtuu paljon enemmän asioita tehokkaammin. Sun ei tarvitse olla jatkuvasti mukana päätöksen teossa, kun voit luottaa johdettaviin ihmisiin ja siihen, että he tietävät myös mikä on yrityksen parhaaksi, eikä vain omaksi parhaakseen.

 

Lähteet:

 

Alahuhta, M. Johtaminen: kirkas suunta ja selkeät tavoitteet,

Kommentoi