Tampere
27 May, Monday
25° C

Proakatemian esseepankki

Johtajan viimeinen vuosiKirjoittanut: Jimi Hautamäki - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Katsoin Netflixistä dokumentin, joka käsittelee Barack Obaman viimeisestä vuotta Amerikan presidenttinä. Dokumentissa kuvataan hyvin johtajan kiirettä saada asioita aikaiseksi rajatussa ajassa. Aihetta on hyvä peilata Proakatemian Business leaderin tehtäviin.

 

Obama kertoo haastattelussaan presidentin työn eduista ja vaatimuksista. Isoin etuoikeus on toimia yhtenä maailman suurimmista vaikuttajista. Auktoriteetti ja verkostot mahdollistavat suuret liikkeet kansainvälisessä toiminnassa, sekä uuden suunnan näyttämisen. Tärkeintä on rakentaa rajatussa ajassa pohja suunnalle, jota seuraavan presidentin on helppo jatkaa. Aina ei ole itsestäänselvyys, että seuraava johtaja jatkaisi edellisen presidentin työtä, kuten on nähty Donald Trumpin tämän hetkisissä toimissa.

 

Presidentillä on apunaan hurja määrä ihmisiä, jotka tekevät töitä täyspäiväisesti vision toteuttamisen eteen käytännön tasolla. Esimerkiksi ulkopolitiikkaguru Ben Rhodes kirjoittaa Obaman poliittiset puheet ja vastaa Obaman henkilökohtaisesta viestinnästä mediassa. Tämä tarkoittaa sitä, että Obaman ja Rhodesin on tultava hyvin toimeen ja oltava samalla aaltopituudella. Samalla tämä järjestely jakaa vastuuta. Johtajan työn kannalta on tärkeää, että hän voi keskittyä maailman muuttamiseen ilman arkisia työtaakkoja. Päätökset ja ratkaisut täytyy tehdä nopeasti, sillä asioiden eteenpäin vieminen vie aikaa, ja tässä tapauksessa Presidentillä on enää vuosi aikaa saada tärkeät asiat aluille.

 

Obaman suuri voimavara on hänen aikainen Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry, joka edustaa Amerikkaa ympäri maailmaa ja saa tehdä itsenäisesti päätöksiä ja ottaa riskejä. Obaman luottamus Kerryn ulkopoliittisiin taitoihin jakoi taakkaa ja vähensi Obaman matkustamista. Kerryn työ maailmalla oli arvokasta ja tärkeää Yhdysvaltain poliittisten projektien kannalta. Esimerkkinä se, miten ulkoministeri Kerry, henkilökohtainen tiedottaja Rhodes ja itse presidentti Obama käsittelivät yhdessä mm. Aleppon terrori-iskuja, Syyrian kauheuksia ja Afganistanin tilannetta. Obama ei huudellut yksin norsunluutornista, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä, vaan hyödynsi lähimpiä ihmisiään saadakseen useamman näkökulman aiheeseen.

 

Asioiden delegointi on johtajalle elintärkeää. Tämä on hyvä muistaa pienemmissäkin työyhteisöissä, että johtajan vastuun ottaminen ei tarkoita sitä, että kyseinen henkilö myös hoitaa kaiken itse. Tämä on yleinen tilanne mm. taloyhtiön hallituksissa, hyväntekeväisyyshankkeissa ja pienissä yrityksissä. Johtaja ottaa roolin ja vetovastuun, mutta päivän päätteeksi joutuu kuitenkin tekemään suurimman osan työstä itse.

 

Dokumentissa kuvataan hyvin valtiojohdon hektistä arkea, kun viimeisen presidenttikauden loppu häämöttää. Obama pyrkii viimeisillä puheillaan vaikuttamaan mahdollisimman moneen kansainväiseen ja ajankohtaiseen aiheeseen. Kun aikaa on vähän ja suunnitelmien olisi pakko toimia, niin ei ole varaa takaiskuihin. Kun Obama valittiin Yhdysvaltain presidentiksi, niin hän tiesi, että työt maailman parantamiseksi on aloitettava heti. Neljässä vuodessa ei ehdi tehdä kaikkea, mutta siinä ajassa on mahdollista laittaa suuret asiat käyntiin. Obama pääsi onneksi vielä jatkokaudelle, joka antoi hänelle lisäaikaa toteuttaa suuret suunnitelmansa.

 

Pienessä mittakaavassa projektitiimien ei kannata säikähtää sitä, jos asiat eivät tapahdu vauhdilla tai tuloksia ei näe saman tien. Jos malttaa tehdä rauhassa parhaansa ja uskoo omaan tai yhteiseen visioon, niin tulokset näkyvät pidemmän ajan päästä. Lopputulos voi olla suurempi, kun projektin alussa ajateltiin. Loppukiri tuo aina eniten tuloksia, mutta pitkässä juoksussa samanlainen työtapa saattaa väsyttää nopeasti. Tärkeimmät pointit kaiken tasoisille johtajille on asioiden delegoiminen, ihmisiin luottaminen, usko omaan tekemiseen ja suuren kuvan hahmottaminen pitkällä aikajänteellä.

Kommentoi