Tampere
28 May, Tuesday
23° C

Proakatemian esseepankki

Johtajan rooli ja tehtävätKirjoittanut: Svetlana Staaf - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Puoli vuotta sitten olen perustanut yrityksen kuudentoista tuntemattoman ihmisten kanssa Proakatemialla. Tutustuessamme huomasimme, että olemme todella erilaisia persoonia. Meillä on erilaisia arvoja, unelmia, tavoitteita, osaamisia ja intohimoja. Meille oli sanottu, että se on vain hyvä asia, sillä vain erilaiset ihmiset pystyvät rakentamaan hyvän kokonaisuuden. Valitettavasti tämä ”erilaisuus” on tuonut tiimille paljon ogelmia, koska meidän oli todella vaikea löytää yhteisiä kiinnostuskohteita ja alkaa tekemään projekteja.

 

Idea ei ole tärkein

Olemme esittäneet toisillemme erilaisia liike-ideoita, jotka ehdottomasti ovat potentiaalisia muttei mihinkään löytynyt yleisön mielenkiintoa. Vasta tässä vaiheessa tajusin, ettei yritäjyydessä idea ole tärkein asia, koska niitä on oikeasti monta. Haluatko yrittäjäksi, mutta puuttuu idea? Tervetuloa meille! Esimerkiksi minun oma mielikuvitus on niin vilkas, että uusia ideoita syntyy tosi usein. Tärkein kysymys on se, että kuka oikeasti pystyy toteuttamaan niitä alusta loppuun? Useasti oma idea tuntuu hyvältä vain itseni mielestä, mutta kun esittelet niitä muille ihmisille, he eivät ymmärrä sen potentiaalia eivätkä inspiroidu. Mielestäni muiden ihmisten inspirointi on johtajan vaikein tehtävä.

Itse törmäsin tähän ongelmaan, kun esittelin omia ideoita, jonka jälkeen otin projektipäällikön roolin toteuttaakseen yhden niistä. Huomasin heti, ettei pelkkä idean esittäminen ole riittävä. Vaikka kuinka selkeästi yrität selittää yksityiskohtia, se ei välttämättä tule heti perille. Väärinymmärrykset vievät tiimiläisten motivaatiota, joka vaikuttaa suoraan työntekoon. Seurauksena se vaikuttaa myös omaan motivaatioon, koska itse en pysty tekemään kaikken yksin.

Olen lukenut todella hyvän artikkelin siitä, että minkälaisia taitoja löytyy hyvältä johtajalta. Tämä aihe on minulle todella ajankohtainen, koska selkeästi kaipaan

uusia vinkkejä, miten voisin olla parempi projektipäällikkö ja inspiroida omia kollegoja.

1. Johtaja on herkkä innostumaan uusista asioista.

Itse innostun uusista asioista aika nopeasti, koska olen optimistinen ihminen. Oma alkuinnostus voi olla välillä turhan kova ja tuo pettymyksen tunnetta, jos asia ei toimikkaan.

2. Inspiroivalla johtajalla on selkeä visio.

3. Hänellän on taito myydä visionsa hyödyt henkilöstölleen tai seuraajilleen

Olen kehittämässä projektia, jossa oma visio on todella selkeä ja kirkas, mutta huomasin kuinka vaikeaa myydä sitä muille ja saada muita uskomaan tähän ideaan yhtä vahvasti. Kun työntekijältä puuttuu selkeä visio, hän ei pysty tekemään työtä, koska ei tiedä mitä tehdä ja miksi. Tiedon puute syö motivaatiota, oma-aloitteisuutta ja pysäyttää koko projektin.

4. Hänellä on taito kuvata asioita konkreettisella tavalla.

Olen huomannut, että on paljon asioita, jotka ovat itselleni itsestään selviä, kun taas muut kokevat niitä vaikeina eivätkä ymmärrä niitä, vaikka kuinka yrität selittää. Ihmiset eivät uskalla kysyä täydentäviä kysymyksiä. Sitä kannattaa muistaa sekä oppia kontrolloimaan tilannetta koko ajan, lisäksi aina tiedustella, että pysyvätkö kaikki kärryllä asioista.

5. Inspiroivat johtajat kykenevät osallistamaan seuraajansa ja henkilöstönsä.

Mistä syntyy motivaatio? Intohimoista, vastuutehtävistä, visiosta? Hyvän johtan täytyy tietää, mitkä asiat motivoivat muita työtekijöitä, koska motivaatio tehostaa työntekoa. Voin suoraan sanoa, että minulle tämä tehtävä on todella vaikea. Jostain syystä ajattelen, että ihmisen täytyy itse osata motivoida itseään ja ryhtyä vain sellaisiin tehtäviin, jotka inspiroivat häntä. Viisaat kirjat puhuvat, että tämä asia kuuluu kuitenkin johtajalle. Milenkiintoista on se, etten työelämässä ole koskaan törmännyt sellaiseen johtajaan, joka olisi halunnut motivoida minua itse.

6. Hänellä on taito vahvistaa muiden ihmisten optimistisuutta.

7. Inspiroivat johtajat huomaavat muiden ihmisten potentiaaleja ja rohkaisevat niiden kehittämisessä.

Optimistinen ja positiviinen asenne auttaa löytämään uusia mahdollisuuksia epäonnistumistilanteissa. Se pitää motivaatiota yllä eikä katkaise kenenkään siipiä. Minulla on kuitenkin isona kysymyksenä se, että pitääkö ensin löytää oikeita ihmisiä, joissa näen sitä, itselle hyödyllistä, potentiaalia, vai tarviiko antaa ihmisille mahdollisuuden kehittyä, odottaa vähän ja sitten katsoa tuliko tästä mitään vai ei?

Yrittäjyys ei ole helppoa eikä sovi kaikille. Usein he, jotka haluavat yrittäjäksi eivät muista, että tehtäviin kuuluu myös paljon tylsää rutiinityötä, joka ei välttämättä tunnu omalta. Yrittäjän työ vaatii aika paljon oma-aloitteisuutta, mikä useasti myös unohtuu. Nykypäivän johtajan rooli on toki valmentaa ja oppia samalla, mutta tähän uudenlaiseen johtamismalliin täytyy totuttaa myös muita, koska käskyjen noudattaminen on meille ihmisille tavallisempaa.

 

Lähteet: http://esalehtinen.blogijanne.fi/2017/02/20/inspiroiva-johtaja-innostaa-muutkin-hyviin-suorituksiin/

Kommentoi