Tampere
22 May, Wednesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Jethro Rostedt – Raha RatkaiseeKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Jethro Rostedt – Raha Ratkaisee

 

 

Jethron kirja on mielenkiintoinen sekoitus omaa elämänkertaa sekä hyviä käytännön vinkkejä myyntiä ja elämää varten, luonnollisesti huumorilla höystettynä.

Joka luvun jälkeen on ”vinkeiksi” tiivistettynä käsitellyt asiat ja opit. Mieleenpainuvimpana omalla kohdallani oli ”Mene sieltä, missä aita on matalin.” Edeltäneessä luvussa Jethro kertoi, kuinka hänen mielestään moni asia tehdään nykyään aivan liian monimutkaiseksi ja olen täysin samaa mieltä.

Kirja avaa hieman pintaa syvemmältä tv:stä tutun myyntimiehen taustoja ja sitä, kuinka Jethro on paljon muutakin kuin kalliilla autoilla kruisaileva huumorimies. Jetistä saa helposti vääristyneen kuvan, mikäli ei tiedä taustoja ennen Diili-ohjelmassa esiintymistä ja pinnalle nousua. Ennen julkisuutta ja mittavaa menestystä on Rostedtinkin perheessä eletty kädestä suuhun ja tehty pitkiä työpäiviä.

 

Kirjassa painotetaan kahta asiaa, kovaa työtä sekä sitä, että asenne ratkaisee. Näillä kahdella asialla on itsensä myyntimies Jethronkin menestys rakennettu. Erityisesti asenteen ratkaisu on ollut viime vuosina jatkuvasti nouseva teema työmarkkinoilla kilpailun koventuessa, ja uskon että oma persoona ja asenne tulevat jatkossakin olevaan merkittävässä roolissa. Asenne on myös yksi kulmakivi, jonka avulla itsensä brändäämistä voidaan harjoittaa, esimerkiksi Jethron brändi on rakentunut yksinomaan hänen positiivisen ja avoimen asenteensa mukana. Ilman oikeaa asennetta muulla osaamisella ja koulutuksella on vaikea päästä pitkälle.

Myöskään kovan työn merkitystä ei tule unohtaa eikä aliarvioida. Ennen Jetin julkisuutta oli asuntokaupassa suuri taantuma ja välitettävien kohteiden löytäminen saatika klousaaminen oli todellisen työn takana. Ja kaikesta työstä sekä pitkistä päivistä huolimatta raha ei yksinkertaisesti liikkunut kiinteistönvälitysalalla. Asioita ei helpottanut se, että Diili-ohjelman kuvaukset vetivät Jethron täysin sivuun omista bisneksistä 3 kuukauden ajaksi juuri vaikeimmalla hetkellä. Onneksi ohjelman jälkeen rankka työ palkittiin ja julkisuuden siivittämänä Aninkaisen liikevaihto kuusinkertaistui.

 

On tietenkin mahdotonta puhua koko kansan myyntimiehestä mainitsematta hänen neuvojaan ja mielipiteitään myynnistä itsestään. Myynti on aihe, joka on läsnä läpi kirjan. Tärkeimpänä esille nostetaan puhelinmyynti ja sen haastavuus. Puhelimitse myyminen on Jethron mukaan kaikista opettavaisinta myyntiä sen monien haasteiden vuoksi, ensinnäkään et ikinä kohtaa asiakasta fyysisesti ja luottamus on saavutettava täysin puhelimitse. Jethron mukaan asiakkaan luottamus on nykyään saavutettava ensimmäisen kolmen sekunnin aikana, jos mielii solmia kaupat. Kolmen sekunnin sääntö on varsin järkeen käypä, sillä ensivaikutuksella on todella suuri merkitys siihen, onko myyjä luotettava vai ei.

Toisekseen myytävää tuotetta ei pysty esittelemään puhelimitse kovinkaan hyvin. Etenkin lehtimyynnissä on hieman vaikeaa ylipäätään esitellä tiettyä lehteä kovin tarkasti.

Puhelinmyynti on kuitenkin Jethron mielestä aivan kuningas laji mitä myyntiin tulee ja puhelinmyyjän ammattia ei arvosteta läheskään tarpeeksi, edes myyntipiireissä. Vaikka itse en ole ikinä puhelinmyyntiä tehnyt, olen siitä paljon kuullut ja jo kuulemani perusteella voin olla samaa mieltä Jethron kanssa. Ja toivoisin itsekin omaavani enemmän kokemusta myynnin alalta, alkaen puhelinmyynnistä. Puhelinmyynti toimii myös loistavana ponnahduslautana muihin myynnin tehtäviin urakehitystä ajatellen.

 

Mitä ajatuksia kirja herätti?

 

Lukijalleen kirja tarjosi paljon mietittävää hauskojen tarinoiden ohessa. Vaikka suoranaisesti mitään teorioita taikka väitteitä ei esitetty, sai tosielämän tarinat ainakin itseni pohtimaan menestystä, sen rakentumista ja sen haastavuutta.

Suurin ”jalat maahan” –hetki tuli, kun luin kertomusta siitä, kuinka Jethron alkutaival kiinteistönvälitysyrityksen tuoreena omistajana sujui, ja kuinka kauan hänen oli jouduttava painamaan pitkää päivää ilman minkään laista näkyvää tulosta. Ylipäätään on muistettava, että menestyminen vaatii asenteen lisäksi pitkäjänteisyyttä ja kovaa määrätietoista työtä. Myös sen tarina opetti, että vastoinkäymisiä tulee, ja niihin ei aina voi varautua.

 

Jetin elämäntarina kertoo myös, kuinka se että 18 vuotiaana tienaat ikätovereitasi huomattavasti enemmän ei ole tae siitä etteikö 5-10 vuoden kuluttua tilanne olisi täysin päinvastainen. Tämä laittoi lukijan pohtimaan sitä, kuinka paljon henkilökohtaisia uhrauksia joutuu yrityksen menestymisen eteen, varsinkin alkutaipaleella. Henkilökohtaiset uhraukset eivät vaan tarkoita omaa aikaa poissa perheen luota hoitamassa yrityksen asioita, vaan myös taloudellisia uhrauksia. Toisinaan on oman perheen arjesta leikattava kaikki mahdolliset ylimääräiset kulut ja vielä vähän enemmänkin jotta saadaan mainostamisen kautta asiakkaita yritykselle vaikeina aikoina.

 

 

Mitä opin?

 

”Raha ratkaisee” ei varsinaisesti ole oppikirja kuten aikaisemmin jo mainitsin, joten on hyvin vaikea yksilöidä opittuja asioita. Kokonaisuutena kirja oli enemmän ohjastava kuin opettava. Esimerkiksi koko teoksen lävitse toistuva teema ”asenne ratkaisee” on enemmän elämänohje, kuin asia jota voi kenellekään opettaa.

Toisaalta se, että kuulee myyntiin liittyviä neuvoja ja nyansseja alan ammattilaiselta voidaan jollakin mittapuulla laskea opettavaiseksi. Suurin osa myyntiin liittyvistä asioista ei varmasti tule lukijalle uutena, mutta on hyvä aina välillä palata pohdiskelemaan myyntiä hieman perusteellisemmalta tasolta. Mitään syvällisiä myynnin teorioita ei kirjassa käyty läpi mutta en koe että se olisi ollut varsinainen puute, sillä myyntiä opettavat kirjat ovat erikseen.

Kommentoi