Tampere
22 May, Wednesday
21° C

Proakatemian esseepankki

Itsensä johtamisen baby stepsKirjoittanut: Iina Sinisalo - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Olen tällä viikolla myöhästynyt jo kahdesti koulusta. Onko tämä laiskuutta vai huonoa ajanhallintaa? Oli miten tahansa, itsensä johtamisessa voisin kehittyä kuitenkin. Yleensä boikotoin torkuttamista, koska mielestäni se on vain väsymyksen siirtämistä. Ei sitä ole 10 minuutin päästä yhtään sen virkeämpi. Tällä viikolla olen kuitenkin sortunut torkutukseen kahdesti. Se on tietysti johtanut siihen, että myöhästyn aikataulustani, koska teen samat aamurutiinit ja aikaa lähtöön on vähemmän. No, mikä omalla kohdallani johtaa tähän torkuttamiseen? Vastaus on simppeli. Menen nukkumaan liian myöhään. Miksi menen nukkumaan liian myöhään? Olen aina ollut ihminen, joka on tehokkaimmillaan ilta-aikoihin. Tuntuu, kuin kello kulkisi nopeammin illalla. Saatan siivota, tehdä ruokaa, hoitaa hyvinvointiani tai vain rentoutua, enkä edes mieti nukkumaan menoa ennen keskiyötä. Olen toki aina myös tarvinnut paljon unta. Jos on mahdollisuus nukkua myöhään aamupäivään, en koskaan jätä korttia käyttämättä. Toisaalta, kun aihetta pohtii näin esseen muodossa, on tämä ”paheeni” nyt kirkkaammin mielessäni. Kehitys voi alkaa jo tästä päivästä. Tänään menen sänkyyn aikaisemmin, kuin yleensä. Vaikka uni ei tulisi heti, en nouse enää sängystä tai varsinkaan nosta puhelinta yöpöydältäni. Itsensä johtamiseen kuuluu kuitenkin muutakin, kuin ajanhallinta. Paneudun tähän syvemmin seuraavissa kappaleissa.

Itsensä johtaminen on sitä, että osaa suunnitella ja toteuttaa elämästään tasapainoista ja mielekästä. Painottaisin toteutus sanaa, sillä moni tiedostaa kipupisteensä ja ottaa asiasta selvää tietotasolla. Harmillista kyllä, mutta sitä harvoin viedään kuitenkaan käytäntöön. Itsensä johtaminen on avain hyvinvointiin. (Suoreijus n.d)

Suoreijus kertoo blogissaan mitä kaikkea itsensä johtaminen on. Pystyn samaistumaan tähän, joten haluaisin jakaa nämä myös omassa esseessäni. Itsensä johtaminen on:

Arvopohjaista (Merkityksellisyyden tunne)

Tavoitteellista (Toimitaan tavoitteita kohti, tavat, ajanhallinta)

Reflektoivaa (Mietitään tapahtuneita asioita, mitä voi kehittää, mitä on oppinut)

Tiedostavaa (Ymmärretään syy-seuraussuhteita ja omaa ajattelua)

Kasvun mahdollistavaa

Itsensä johtamisella ylläpidetään hyvinvointia. Mitä hyvinvointi on? Mielestäni hyvinvointi on onnellisuuden tunne. Onnellisuus saavutetaan sillä, kun elämän eri osa-alueet ovat tasapainossa keskenään.

Suoreijus jaottelee blogissaan elämän eri osa-alueet kahdeksaan eri kategoriaan, jotka ovat: perhe ja ystävät (12,5%), hauskanpito ja rentoutuminen (12,5%), terveys (12,5%), raha (12,5%), ympäristö (12,5%), henkilökohtainen kehittyminen (12,5%), työ (12,5%) sekä parisuhde (12,5%). (Suoreijus n.d.)

Kuten pystymme yläpuolelta toteamaan, kaikki elämän osa-alueet ovat yhtä suuria prosenttimäärältään eli tasapainossa. Kuinka tilanne säilytetään?

Itse hoidan hyvinvointiani näkemällä ystäviäni, urheilemalla, rentoutumalla, tekemällä työtä, josta pidän (minun tapauksessani koulu ja työ), asettamalla itselleni henkilökohtaisia tavoitteita sekä huolehtimalla terveydestäni. Ystävien näkeminen tulee kohdallani automaattisesti joka päivä, asuessani parhaan ystäväni kanssa samassa taloudessa. Toisinaan on kuitenkin hyvä hoitaa myös tätä ystäväsuhdetta muutenkin, kuin yhdessä rentoutuessa lempi sarjamme äärellä. Käymme kämppikseni ja kahden muun ystäväni kanssa pelaamassa padelia joka viikko. Liikunnan avulla pidän huolta myös terveydestäni. Urheilu on minulle myös stressin käsittelyä, joten stressaavissa tilanteissa menen yksin juoksulenkille. Henkilökohtainen kehittyminen on ollut minulle aina tärkeä asia. Tahdon kehittyä parhaaksi versioksi itsestäni, näin kliseisesti sanottuna. Minulle se tarkoittaa tavoitteiden asettamista ja niihin pyrkimistä. En todellakaan tiedä mitä minusta tulee isona, jos joku kysyy asiaa, ahdistun. Olen kuitenkin tajunnut, että jopa tärkeämpää onkin asettaa välitavoitteita. Minulle yksi välitavoite oli löytää uusi harrastus fyysisten ja joskus jopa henkisten haasteiden selätettyä. Tykästyin padeliin ja nyt tavoitteenani onkin jatkaa tätä harrastusta niin pitkään, kuin mahdollista. Keväällä pääsin kokeilemaan tiimiliiderin pestiä, toimiessani markkinointitiimin päällikkönä. Nyt seuraava välitavoitteeni on johtaa projektia, josta toivon löytäväni uudenlaisen kipinän ja intohimon työtä kohtaan. En ole koskaan aikaisemmin suoraan tehnyt itselleni töitä, mutta jo työntekijänä olen tunnollinen ja tehokas. En malta odottaa nähdä, kuinka saan koko potentiaalini käyttöön, kun kukaan ulkopuolinen taho ei ole kertomassa kuinka työskennellä.

 

Suoreijus L. n.d. Viitattu 14.9.2022 Itsensä johtaminen on taito, josta hyötyy sekä kotona että töissä (iloitse.fi)

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Sade

    Samaistun niin tuohon mitä kirjoitit johdannossa, illalla olisi vaikka mitä tekemistä ja aamut ovat vaikeita. Pitää itsekkin kasvattaa selkärankaa ja yrittää muuttaa unirytmiä sekä tehdä muutoksia, jotka tukevat tätä itsensä johtamista ja tekevät minusta aikaansaavemman myös aamuisin.

    16.9.2022
Kommentoi