Tampere
27 May, Monday
19° C

Proakatemian esseepankki

Itsensä johtaminen osa 1Kirjoittanut: Essi Puurunen - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Itsensä johtaminen on tullut itselleni hyvinkin tutuksi kuluneen vuoden aikana. Olen kamppaillut piinaavan uupumuksen kanssa jo reilun puolivuotta. Aihe herättää monenlaisia tunteita, sillä koen, että suuri syy uupumiseeni on omat itseni johtamistaidot.  Aiheesta voisin kirjoittaa, vaikka kuinka paljon, joten päätin tehdä pienen ”esseesarjan”. Esseesarjassani paneudun siihen mitä itsensä johtaminen on ja mitä se pitää sisällään. Kuinka itse johdan itseäni ja miten se näkyy omassa arjessani. Tahdon kuitenkin kirjoittaa myös vähän eri näkökulmista eli myös siitä, kuinka itsensä johtaminen näkyy työelämässä ja johtajuudessa.

 

Rehellisesti sanottuna en ole ollut kovin hyvä johtamaan itseäni. Elämäni on ollut aikamoista suorittamista ilman sen suurempaa päämäärää tai tavoitetta. Mennään sinne, tänne ja tuonne, katsotaan mitä käy. Ajanhallinta, organisointi, välitavoitteet. Näitä ei paljon omassa elämässäni ole näkynyt. On kuitenkin ironista, että olen toiminut eri paikoissa vastuu/esimies tehtävissä ja niissä organisointi, aikataulutus ja tavoitteisiin pääsy on kuitenkin onnistunut ja tuntunut itselleni luontevalta ja helpolta. Mistä tämä johtuu? Työelämässä näissä onnistun, mutta omassa henkilökohtaisessa elämässäni en? Kun kyseessä on muut ihmiset, niin nämä itselleni vaikeiksi tuntuvat asiat ovatkin yksinkertaisia ja helppoja. Kun taas kyse on itsestäni, nämä ovat äärimmäisen vaikeita.

 

Mitä on itsensä johtaminen?

 

Itsensä johtamisen voi kiteyttää lyhyesti ja ytimekkäästi neljään lauseeseen.

Itsensä johtaminen on:

Arvopohjaista (keskitytään oikeisiin asioihin, tavoitteet, ajanhallinta, tavat)

Reflektoivaa (käsitellään tapahtuvia asioita ja tekoja, mietitään miten onnistuttiin, mitä voisi tehdä toisin)

Tiedostavaa (ymmärretään monipuolisesti syy-seuraussuhteita sekä omaa ajattelua ja mihin se vaikuttaa)

Kasvun mahdollistavaa

itsensä johtamisen lähtökohtana on, että pyritään tekemään omasta elämästä oman näköistä ja mielekästä. Tärkeää on, että osaa suunnitella ja pitää oman tekemisensä suunnitelmallisena. On hyvä olla yhtä aikaa määrätietoinen ja armollinen. Jokaisella meillä on varmasti omat kipu kohdat ja minusta tuntuu, että itselläni varsinkin ajanhallinta ja priorisointi ovat isoimmat kompastuskiveni. (Suoreijus, N.D.)

 

Miten saada omasta arjesta helpompaa? 

 

Itsensä johtamiseen liittyy vahvasti ajanhallinta, ruokailutottumus, liikunta ja uni. Kehittyminen lähteekin liikkeelle siis arjen pienistä ja fiksuista valinnoista, joita tapahtuu niin työpäivän, että vapaa-ajan aikana. Itsensä johtaminen on jatkuvaa suunnittelua ja tavoitteiden asettamista. Suuret ja pysyvät muutokset tapahtuvatkin usein pienistä muutoksista, joilla on iso vaikutus omaan jaksamiseen ja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Tärkeää on aloittaa askel kerrallaan. Jos yrittää muuttaa kaiken heti, unohtaa myös usein kaiken heti. Ei siis kannata ottaa liian isoa palaa kakkua purtavaksi yhdellä kertaa. (Suoreijus, N.D, Ilmarinen N.D.)

 

 

Itselläni on hieman taipumusta tällaiseen kerralla kaikki kuntoon tyyliin. Ei ole pelkästään yhtä eikä kahta kertaa, kun olen aloittanut jonkun ison elämäntapa remontin, mutta se on päättynyt jo samalla viikolla. Viimeisen vuoden aikana olen pyrkinyt pääsemään pois tästä ja olen siinä jossakin määrin jopa onnistunut. Olen koko elämäni ollut sellainen joko tai tyyppi. Tarkoitta käytännössä sitä, että joko tehdään täysiä tai sitten ei ollenkaan. Tästä voi varmasti jo päätellä, ettei elämässäni ole ollut mitään kultaista keskitietä. Urheilu hyvänä esimerkkinä. Sitten jos urheillaan, urheillaan kilpaa, kovaa ja täysiä.  Se vie minulta sitten suurimman osan ajasta ja aikataulutus sekä ajanhallinta ongelmat tulevat heti. Sama pätee myös työntekoon. Sitten kun tehdään, tehdään täysillä. Tässä olen huomannut sen suunnittelun tärkeyden. Olen alkanut pikkuhiljaa huomaamaan ja myöntämään itselleni, ettei tekemiseni ole ollut kovin suunnitelmallista. Myöskään asioita en ole tullut ajatelleeksi loppuun asti. Usein sitä uskoo jaksavansa ja pystyvänsä enempään, mitä oikeasti pystyy. On tärkeää muistaa, ettei kuormita itseään liikaa ja aikaa täytyy löytyä myös palautumiseen sekä vapaa-aikaan. Jollekin nämä ovat itsestään selviä asioita, mutta minulla tässä vielä harjoiteltavaa löytyy.

 

 

Omaa hyvinvointia ylläpidetään johtamalla itseä.

 

Usein kuulee, että aloittaminen on aina kaikista vaikeinta ja tähän pystyn itsekin samaistumaan. Ajatuksia on, mutta kun ei yhtään tiedä mistä sitä lähtisi liikkeelle. Nyt apuun jo edellä mainitsemani suunnitelmallisuus. On tärkeää lähteä kartoittamaan sitä, mitkä elämän osa-alueet eivät ole tasapainossa. Vuorossa siis konkreettisten vinkkien aika.

 

Tärkeää on nivoa asioita yhteen, jolloin pystyy näkemään kaikki elämän osa-alueet yhtenä kokonaisuutena. Voin kertoa, että olen ollut jopa niin hukassa oman elämäni kanssa, etten ole uskaltanut katsoa kokonaisuutta, jottei minulle realisoituisi se, kuinka paljon asioita ympärilläni onkaan. Kuitenkin sen aika oli jossain vaiheessa pakko tulla ja olin oikeasti silloin aika avuton. Sain onneksi ulkopuolista tukea, joka neuvoi ja auttoi sekä käski hyödyntämään tällaista matematiikasta tuttua pizzataktiikkaa. Tässä siis ympyrä pilkotaan osiin ja tehdään niin sanottuja ”pizzapaloja”. Tärkeää on jaotella eri osa-alueet eri segmentteihin. Malliesimerkki on otettu Laura Suoreijuksen Iloitse blogista, Mitä on itsensä johtaminen ja miksi olisi hyvä osata johtaa itseään? (Suoreijus. N.D)

 

Kun tein ensimmäisen kerran pizzapala suunnitelman,  laitoin prosentit niihin järjestyksiin, miten ne todellisuudessa silloin elämässäni oli. Työhön meni suurin osa prosenteista, kuten myös kouluun. Rentoutuminen ja terveys näyttivät silloin erittäin huolestuttavalta. Tämän jälkeen laitoin prosentit tavoite/unelma järjestykseen ja näen jotenkin jatkuvasti tämän ympyrän mielessäni, kun pallottelemaan asioiden tärkeyttä elämässäni. Koen siis, että tästä on ollut paljon hyötyä. On tietysti sanomattakin selvää, että on ajan jaksoja, jolloin pääpaino on enemmän toisessa kuin toisessa. On kuitenkin tärkeää muistaa kääntää kelkka takaisin ja mahdollisimman ajoissa.

 

Kun konkretisoi itselleen asioita, on niihin helpompi tarttua. Itsensä johtamiseen kuuluu, että tuntee omat rajansa. Osaa toisinaan kieltäytyä, mutta tunnistaa tilaisuutensa. Tärkeää on olla terveellä tavalla itsekäs. Yhtä asiaa pidän ylitse muiden. Itsensä johtaminen on jatkuvaa oppimista, parantamista ja kehittymistä. Kaikki lähtee oma-aloitteisuudesta ja halusta kehittyä ja oppia. Tämä opinnälkä itselläni on ainakin erittäin kova. (Ilmarinen. N.D)

 

 

 

 

 

Laura Suoreijus. www.Iloitse.fi. Mitä on itsensä johtaminen ja miksi olisi hyvä osata johtaa itseään? N.D. Luettu 23.4.2021

https://www.iloitse.fi/mita-itsensa-johtaminen-ja-miksi-itsensa-johtaminen-olisi-hyva-osata/

 

Ilmarinen. Itsensä johtaminen vie parempaan tulokseen. N.D. Luettu 23.4.2021

https://www.ilmarinen.fi/ilmiot/2018/itsensa-johtaminen-vie-parempaan-tulokseen/

 

Kommentoi