Tampere
22 May, Wednesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Itsensä johtaminen CASE: 24HKirjoittanut: Antti Eloranta - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Itsensä johtaminen

CASE: 24H

Proakatemian 24H -tapahtuma on haaste valmistuville tiimeille, jotka pääsevät ulosmittaamaan osaamisensa. Haasteessa tiimit saavat ulkopuolisilta työelämässä toimivilta yrityksiltä tai organisaatioilta toimeksiannon tai toimeksiantoja, joita nimensä mukaisesti on aikaa ratkaista 24 -tuntia. Tänä vuonna toimeksiantajina olivat Uponor, Juustoportti, Ylöjärven lukion johtama yrittäjyyshanke, sekä Haminan kaupunki. Haasteet olivat hyvin vaihtelevia niin sisällöiltään, kuin myös toimialoiltaan. Meidän tiimimme sai Uponorin toimeksiantajaksi ja vielä tarkemmin purettuna Uponorin -koti brändin. Haasteen järjestävät nuoremmista tiimeistä koostuva projektiryhmä, jotka saavat korvauksen työstänsä valmistuvien tiimien onnistuessa. Toimeksiantojen ratkaisut arvioidaan ennaltamääritellyn arvosteluasteikon mukaisesti ja näiden osa-alueiden arvostelusta muodostuva numero 1-5 rakentaa kokonaisarvosanan, joka on lopulta toimeksiannosta saatava numero. Tiimi saa toimeksiannosta haastetta, mutta myös rahallisen korvauksen asteikolla 1 = 1000€ ja 5 = 5000€, tai 0 = 0€. Nämä ”palkkiot” voivat vaihdella vuosittain sopimusten eläessä.

 

 

Saimme Apajalle kaksi haastetta samalta toimeksiantajalta ja molemmat haasteet olivat monipuolisia, sekä mielenkiintoisia. Jaoimme tiimimme kahtia, sillä onhan Akatemialla opittu tiimin ihannekooksi 5-6. Nämä n. 5 -hengen tiimit lähtivät ratkaisemaan eri haasteita, mutta yhdessä sparraten ja ideoita brainstormaten. Hyvänä pointterina voidaan sanoa, että kävimme aikaisemmissa pajoissa jo strategiaa ja tiimirooleja, jotta varsinaisena päivänä olisi alusta asti selvillä erilaiset vahvuudet tiimeissä. Oma roolini oli alustavasti idean esittely ja esityksen rungon valmistelu yhdessä kirjallisen raportin laatijan kanssa. Henkisen kuormituksen kannalta, oli äärimmäisen fiksua jakaa kyseiset tiimit ja tehtävät etukäteen.

 

 

Tämä reflektoiva essee haasteesta laittoi pohtimaan tuota varsinaista päivää ja sitä, miten aiemmat koettelemukset auttoivat jo lähtökohtaisesti. Tiimimme pystyi hyvin rauhallisella keskustelulla ja dialogilla aloittamaan molempien haasteiden suunnittelun ja ideoiden heittämisen avoimesti. Lähtökartoituksen jälkeen tiimit jaettiin ja tiimien vetäjät pääsivät työstämään mahdollisia kulmia, minkä kautta ongelmaa lähdettiin ratkomaan. Itselläni oli aikaisempien innovointien ja muiden ”pitkien” päivien kokemuksesta muutamia tärkeitä asioita, joita pidin kirkkaana mielessä tuon 24 -tunnin ajan. Tiesimme, että haaste on loppuviimeksi suhteellisen lyhyt ja kiire tulee, sekä aikaisemmin opitun mukaisesti ratkaiseva työ syntyy yön väsymyksessä ja loppua kohden mitataan tuo osaamisen taso. Tämä johtuu lähtökohtaisesti siitä, että toimeksiannon paljastuttua siihen tulee perehtyä kattavasti ja pureutua myös pieniin yksityiskohtiin. Kyselytutkimukset ja muu teorian etsintä vie aikaa ja se on tehtävä ennen varsinaista ongelman ratkaisua ja sen synnyttämistä. Tiesin myös itse, että pitchdeck ja esitys ovat viimeinen tehtävissä oleva asia, niin päivä tulee omalla kohdallani olemaan todella pitkä. Tiimi ja tiimin vetäjä antoi hyvin omaa aikaa rauhoittua, hakea ulkoa ruokaa ja treenata pitchiä. Pitchin ja esityksen treeneissä myös itseluottamus, sekä pitchiä kuuntelvien henkilöiden luottamus itseäni kohtaan ja ammattitaito korostuvat, sillä heidän tulee tietää mihin kohtiin puuttua ja mitä muokata. Tässäkin kasvu on ollut huomattavaa, sillä joskus aikaisemmin keskityttiin aivan kaikkiin seikkoihin, kun taas nyt muistuteltiin tärkeistä asioista ja niistä, joita tulee muistaa korostaa esityksen aikana ja avata niiden merkityksellisyyttä. Tässä meidän tiimistämme loistivat Anniina ja Essi, jotka olivat hyvin tietoisia pitchauksen ideasta, rungosta ja siitä, mikä on olennaista.

 

 

Ratkaisu ulosmitattiin aamulla esityksen ja raportin arvioinneilla ja toteutuksen kattavuus, raportin sisältö, sekä esitys olivat sisällöltään erinomaisia ja arvosanaksi tuli 5. Onnistuminen johtui tiimin jäsenten kehittymisestä Proakatemian aikana.

Kommentit
  • Hanna Saraketo

    Lähteisiin viittaminen tai tukeutuminen on tässä esseessä sangen näkymätöntä. Kannattaa korjata pistemäärän mukaiseksi.

    30.11.2021
Kommentoi