Tampere
25 May, Saturday
13° C

Proakatemian esseepankki

Itse tehty – timanttinen tiimi takanaKirjoittanut: Matilda Tella - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Itse tehty
Sara Parikka
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.
  1. Olen usein miettinyt mikä olisi unelma työpaikkani akatemian jälkeen. Olen sellainen ihminen, joka innostuu asioista helposti ja oppii nopeasti. Kääntöpuolena minulla on asioiden loppuun vieminen sekä huolellisuus. Nämä kaikki piirteet samassa paketissa luo välillä arkeeni monenlaisia projekteja ja haasteita niin akatemialla kuin kotonakin. 

Tällä hetkellä kasvatan kasvimaata parvekkeelle, tämän taidon opin viime keväänä. Samalla teen tuohikonttia koivun tuohesta, koska se näytti kivalta ja mulla ei ole reppua. Akatemialla tehdään Heemi projektia, jossa todellakin on ylä- sekä alamäkiä. Kahvilaa duunailen arkena sekä viikonloppuisin. Sinne tulee jos jonkinmoista viritelmää. Harrastuksena aloitan viikoittaisen padelin, koska se näytti kivalta. Salilla kävin alkuvuoden, mutta nyt kyllästyin ja irtisanoin mun jäsenyyden. Tässä on mun tämänhetkinen tilanne pähkinänkuoressa.

Luettuani Sara Parikan Itse tehty kirjan tajusin, että mun on vain lopetettava miettimästä sitä mitä minä haluan tehdä tai minkälainen työpaikka mulle sopii. Oon aina toiminut omien kiinnostusten pohjalta intuitiivisesti ja koko ajan opin uutta uusista asioista. Toki mulla on isona haaveena joskus omistaa b&b, mutta se ei oo vielä lähitulevaisuuden juttu saatikaan akatemian jälkeinen työpaikka. 

Sara Parikan kirja kertoo hänen omasta urapolustaan sekä hänen tämän hetkisestä tilanteesta. Olen itse seurannut somessa naista muutaman vuoden ajan ja luotan paljon Saran sisältöön. Sara näkyy mulle inspiroivana, luotettavana sekä ihanana naisena. Luettuani kirjan minulle itselle tuli selvemmäksi Saran polku sekä hänen arvopohjansa työn taustalla. Allekirjoitan täysin kirjassa lukijalta saadun palautteen: “sun sisällön katsominen on sama kuin katsoisi isosiskon postauksia”. Tämä lause oli semmoinen, johon mä voisin pyrkiä. En somessa vaan työelämässä. 

“Sun kanssa työn tekeminen on sama kuin tekisi isosiskon kanssa”

Lausahduksessa isosisko viittaisi luottamukseen sekä ilmapiiriin. Välillä voi roiskua sekä temperametti näkyä, mutta suhteessa tiedettäisiin toistemme arvo. Töissä saisi olla hauskaa sekä välillä ikävää. Jokainen tunne olisi tervetullut. Voisimme inspiroitua toisistamme sekä yhdessä saada aikaan uusia juttuja.

Suosittelen lukemaan Sara Parikan kirjan mikäli motivaatio on hukassa tai haluat innostua ottamaan askeleita kohti unelmien työpaikkaa / projektia. Sara kirjan positiivisuus sekä into olisi ollut minulle varmasti uskomattoman inspiroiva kirja, jos olisin ollut yläasteella. 

Luota muiden ammattitaitoon yhä enemmän

Toinen oppi, jonka yritän viedä paremmin käytäntöön on ammattitaidon hakeminen. Minä itse opin sekä innostun nopeasti, joten usein avun pyytäminen tai tehtävien jakaminen muille voi olla haasteellista tai turhan tuntuista. Mun on helpompaa lukaista ja katsoa muutama video miten tuo asia tehdään ja tehdä itse. Sara Parikka totesi kirjassa luottavan nykyään yhä enemmän muiden ammattitaitoon. Hän oli jopa Instagramin kohokohta iconit tilannut graafikolta. Yksi Saran yrityksen kasvuun johtavista tekijöistä oli tämä. Saralla itsellä jää enemmän aikaa tärkeimpien asioiden miettimiseen. Itse en pysty vielä moiseen. Ajatuksena minulta olisi siihen mennyt muutama hassu tunti ja ne instagramin iconit olisi jo tehty vaikka tiedostan sen, että joku muu olisi saattanut tehdä niistä laadukkaammat.

Jotta mä voin enemmän kehittyä mulle tärkeissä asioissa sekä kasvattaa omaa liike-elämän osaamista on mun ostettava laadukkaita palveluita enemmän ammattiosaajilta. Muutama esimerkki, jotka tulee heti mieleen:

tuotekuvaus kahvila – ammattivalokuvaaja

kirjanpito kahvila – kirjanpitäjä hoitaa

nettisivut – joku muu ihan sama kuka 

Mainosten luominen – Graafikko, kuten vaikka mun sisko

Pyri palautteeseen: “Sun kanssa työn tekeminen on sama kuin tekisi isosiskon kanssa” sekä hanki tai osta palvelu ammattilaiselta, jota et vielä osaa. Kaikkea ei aina tarvitse tehdä itse vaikka osaisikin tai voisi opetella. Palvelu voi silti olla itse tehty. Timanttisen ammattilaisen avulla mun ainainen todistusten numero 8 voisi nousta 10, projektit ei olisi kivoja vaan hemmetin upeita.

Kommentoi