Tampere
27 May, Monday
13° C

Proakatemian esseepankki

Itse aiheutettu tarkkaavaisuushäiriöKirjoittanut: Matias Savo - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Keskittymiskyvyn elvytysopas
Minna Huotilainen ja Mona Moisala
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Uaah, huomenta! Jahas, onkohan puhelimeen tullu viestejä yön aikana… Jaa ei. No mut instagram storyt voisin tsekkaa nopeesti läpi. Oho, NHL Wamista tullu uus jakso. Hei nopeesti lukasen iltalehden. Menenpä vessaan samalla. Täytyy muuten kirjottaa tänään essee. Jaha kuus ihmistä kuollut lisää koronaan. Palaveri alkaa 25min kuluttua, pitää tehdä aamupala ennen sitä. Kahvia tarttee muuten kanssa keittää. Blaah, Maisa Torpasta uus juttu, luen silti. Jaha ja viesti Snapchatissa, käyn nopee vastaamassa. Ja whatsappiin tuli kans viesti. Miltähän muuten säätiedotus näyttää? Ainiin, mun piti kattoo se NHL Wam. Kukahan siel on tänää vieraana. Ei perse, kello on jo noin paljon, nyt tulee kiire sen aamupalan kanssa.

Tässä näitte kuvauksen mun huhtikuisen torstai aamun ensimmäisestä 15 minuutista. Voisin sanoa et lähti liikkeelle kun Lamborghini. Bensalenkkarina kuulostaa oikein miellyttävältä tuo vertaus, mutta todellisuudessa aivan karseeta. Voisimpa sanoa, että keksin fiktiivisen hahmon, jonka aamusta kerroin mutta ei, kyllä kyseessä oli ihan täysin oma aamu tämän viikon torstailta. Oiskohan pikku ADT? Tai ei ehkä ihan niin pienikään.

ADHD ja ADD ovat synnynnäisiä neuropsykiatrisia keskittymishäiriöitä. ADT on taas keskittymishäiriö, jonka ihminen on luonut itselleen omalla käytöksellään. Meille kaikille on varmasti multitasking terminä tuttu. Ollaan ylpeitä siitä et pystytään tekeen viittä eri hommaa yhtä aikaa ja ylpeillään sillä että ollaan teräsmiehiä ja naisia. Jjep, kolahtiko? Mäki oon siitä ylpee, tai olin. Nyt lähinnä ajattelen et jippii mikä idiootti ja nyt onkin sit aikamoinen matka tarvottavana et saan itteni rauhotettua. Vuosia kestänyt jatkuva puhelimen näpräys ja eri sovellusten välillä pomppiminen, lukuisat eri tehtävät mitä hoitanut saman aikaisesti, vauhdikas elämäntyyli ja siihen päälle huonosti nukutut yöt ovat saaneet minusta aikaan ADT ”potilaan”. En käytännössä pysty päivän aikana olemaan paikallani ollenkaan. Jos istun kotona, en pysty olemaan ilman puhelinta ja tv:tä. Jos lähden lenkille, haluan ottaa puhelimen käteen ja katsoa, josko sinne olis tullu jotain uusia viestejä. Jos ajan autoa, joudun oikeasti keskittymään siihen etten ota sitä puhelinta käteen ajon aikana. Iltaisin kun alan nukkumaan niin päässä alkaa elämäni kovin flipperi ja ajatusten pallot singahtelevat mielessäni eri asioihin, joita on tekemättä, joita ois siisti tehdä ja jotka olen jo tehnyt.

ADT-oireita:
– Aivot eivät toimi enää normaalisti
– Keskittymiskyky heikko
– Itsensä keskeyttäminen
– Levottomuus
– Turhautuminen yhden asian hoitamiseen
– Rauhoittuminen ja nukahtaminen vaikeaa

Nyt on pakko ottaa itseä niskasta kiinni ja aloitettava keskittymiskyvyn hallinnan harjoitteleminen. Tää ajatusten harhailu vaikuttaa jo todella merkittävästi tehokkuuteen, enkä muista milloin viimeksi olisin uppoutunut täysi jonkin tehtävän suorittamiseen. Tai oikeastaan muistan. Treenit on sellainen hetki että en ajattele mitään muuta kuin sitä. Se on jo hyvä alku, mutta ei itsessään riitä. Nyt kun koulut on suljettu ja kaikki paikat kiinni, on vielä vaikeampaa päästä oireista eroon… Vai onko? Olisikohan tää nyt sittenkin se hetki, kun voisi kokeilla jotain uutta? Tehdä muutos aikaisempiin tapoihin ja aloittaa keskittymiskyvyn elvytys.

Aivot ovat siitä hieno kapistus, että vaikka niiden fyysinen kehitys pysähtyy 25-ikävuoden kohdalla, ovat ne muovautuvaiset koko elämämme ajan. Peliä ei vielä ole todellakaan menetetty ja palohälytyksen sammuttaminen on mahdollista. Tässäkin täytyy muistaa, että pienet askeleet ovat tehokkain keino muuttaa tapoja. Lähdetään siis pienestä liikkeelle.

Step 1.
Arki-iltaisin lopetan puhelimen käytön klo 23. Otan myös sovelluksista äänet ja ilmoitukset pois kokonaan.

Step 2.
Käyn nyt lähes päivittäin lenkillä etätyöskentelyaikana, joten voisin tästä lähtien tehdä lenkit aina ilman puhelinta ja keskittyä vain ympäristöön.

Step 3.
Kaupassa käynnin ajaksi jätän puhelimen pois kokonaan. Käyn kaupassa 2-3 päivän välein, joten se vähentää jo mukavasti viikottaista puhelimen käyttöä

Step 4.
Otan päivittäin 15-30min rauhoittumishetken, jossa opettelen vain olemaan paikallaan tekemättä yhtään mitään. Onks tää nyt sit sitä täyttämieltä eli mindfullnessia?

Uudet virikkeet, harrastukset ja uudenoppiminen ovat erittäin hyödyllisiä ikääntyville aivoille. Aktiivinen elämäntyyli ja älynystyröiden haastaminen voi jopa auttaa hidastamaan aivojen normaalia ikääntymistä – La Rue 2010

Minulla ei pitäisi olla ongelmia harrastusten, uusien virikkeiden tai oppimisen suhteen, sillä se on päivittäistä. Myös ravinto on tärkeää mielenterveydelle, mutta koen myös sen puolen olevan minulla varsin hyvin hallussa. Sen sijaan tulenkin kiinnittämään entistä enemmän huomiota siihen, että hoidan vain yhtä tehtävää kerrallaan ja saatan jopa ottaa tylsiä työtehtäviä enemmän, jotka pakottavat olemaan paikallaan, sekä lisätä rauhallista liikuuntaa, joka aktivoivat aivot eri tavalla ajattelemaan. Eli lisään hitautta elämääni.

Esseen aikana tapahtunutta:
1x Kävin instagramissa
1x Kävin whatsappissa
1x Nopea vilkaisu puhelimeen kun syttyi valo
2x Hain lähteitä kesken kirjoittamisen
1x Katkes ajatus kun mietin et oispa karkkia
1x Keskeytys kun Carccia toi minulle lauantainamut
1x Katkes ajatus kun rupesin pohtimaan illan treeniä
1x Aloin kokeikeilemaan uusien vastamelukuulokkeideni ominaisuuksia
2x kävin hakemassa syötävää
1x kävin juomassa

https://cognimed.fi/puheterapian-tietopankki/tarkkaavuushairio/

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/ADT-on-nykymaailman-ongelma-%E2%80%93-tekee-ihmisist%C3%A4-ylikuormittuneita-ja-levottomia/1457631

Kommentit
  • Salla Nieminen

    Hah! Ihan mainio aloitus tällä esseellä! Ja tosi mainio lopetus! Alku sai heti kiinnostumaan ja käytännössä näin sieluni silmin, miten harhailet aamulla pitkin keittiötä! Myös tuo lopetus oli ihan mahtava ja se solmi tosi hyvin kaikki esseessä käsitellyt asiat yhteen! Ihan sikahyvä! Kaikista parasta tässä on se, miten itse päädyin lukemaan tätä esseetä… 😀 “Laitetaas vielä ne pari riviä siihen soluesseeseen! Ai hei, mitähän muut on muuten kirjottanu…?” Ja ohops, olinkin Esseepankissa. 😀 Voi rähmä! Vaikka Proakatemia-aikana oon itse omasta mielestäni oppinu hallitsemaan tota asiasta toiseen poukkoilua, on siinä selkeesti vielä kehitettävää itse kullakin… Korona-aika tuo omat haasteensa: esim. pajan aikana puhelin olis varmaan syytä ihan todella piilottaa itseltään, koska onhan sitä helppo vilkaista verrattuna tilanteeseen, jossa istutaan ringissä ja kaikkien puhelimet on repuissa. Itellä on myös se haaste, että tietokone ilmoittaa Teams-viesteistä ja sähköposteista – koita nyt siinä sitten keskittyä etäpajaan, kun Teams logo vilkkuu oranssina alalaidassa ja sähköpostisovelluksen päällä näkyy kirjekuoren kuva, joka on pakko jostain syystä saada pois siitä nyt ja heti. Huomisessa Promisian pajassa onkn hauska nähä, miten toi pomodoro-tekniikka vaikuttaa tekemiseen! Oiskin hauska kuulla saatko sillä menetelmällä keskityttyä paremmin! Ja oma vinkkiviitonen on tämä: vanhan liiton herätyskello ja puhelin hiljaiseen tilaan yöksi. Itellä se on auttanu, ja nyt kun koronan aikaan on käyny myös aamulenkillä heti heräämisen jälkeen, niin aika usein se unohtuu siihen hiljaiseen tilaan myös lenkin ajaks ja joskus myös sen jälkeenkin, eikä siitä vielä mitään vahinkoo oo tullu. 😀 Tää autto itellä lähinnä siihen, ettei tartte yöllä heräillä puhelimen värinään – mutta tekniikkansa kullakin! Tsemppiä virikkeiden hallintaan!

    29.4.2020
Kommentoi