Tampere
25 May, Saturday
22° C

Proakatemian esseepankki

Isännöitsijän todistus- asuntokaupan tärkein asiakirja niin ostajalle kuin myyjälleKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Isännöitsijän todistus- asuntokaupan tärkein asiakirja niin ostajalle kuin myyjälle

www.kiinteistotarina.fi

 

Oletko koskaan miettinyt miksi isännöitsijän todistus maksaa? Kyseessä ei ole pelkkä rahastus taktiikka, vaan monen vaiheen summa. Sen lisäksi isännöitsijän todistus ei ole vain mikä tahansa paperin palanen, se on myöhemmin niin myyjän kuin ostajankin tuki ja turva.

Kun pyyntö isännöitsijän todistuksesta saapuu toimistolle, tarkistetaan ensin huoneiston ja taloyhtiön perustiedot, sekä osakkeenomistajat. Sen jälkeen tsekataan, että maksuasiat ovat kunnossa, eli katsotaan, onko jäänyt maksamattomia vastikkeita ja tarkistetaan huoneistonlainaosuudet.

Isännöitsijän tehtävänä on katsoa, että huoneiston remontit ja korjaukset taloyhtiössä on merkattu asianmukaisesti todistukseen. Lopuksi isännöitsijä allekirjoittaa todistuksen ja samalla vastaa tietojen oikeellisuudesta.

Voidaan siis todeta, että isännöitsijän todistus on asuntokaupan tärkein asiakirja. Ostajalla on mustaa valkoisella, joten hän voi perustaa tietonsa asunnosta faktaan. Myyjälle taas isännöitsijäntodistus on kuin henkivakuutus, sillä todistuksessa mainituista asioista ei voi koitua enää myyjälle myöhemmin harmia.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin isännöitsijän todistuksessa:

1. Poikkeaako velaton hinta myyntihinnasta? Mikä on mahdollinen velkaosuus, miten sen voi maksaa pois?

2. Vastikkeet ja maksut. Rästit?

3. Tulevat ja menneet korjaukset, niiden säännöllisyys. Kuinka paljon/vähän niitä on ollut.

4. Liikehuoneistot, oma vai vuokratontti, osakkaiden lunastusoikeus osakkeisiin, entäpä tyhjän naapuritontin kaavoitussuunnitelma?

5. Yhtiön strategia ja kehittämissuunnitelma, onko tällaisia?

6. Taloyhtiön taloudellinen tilanne?

7. Jälkilaskelma eli vastikerahoituslaskelma. Ovatko vastikkeet riittäneet?

Isännöitsijän todistus on voimassa kolme kuukautta. Kun asunto on myyty, se liitetään aina mukaan kauppakirjaan.

Kommentoi