Tampere
24 May, Friday
15° C

Proakatemian esseepankki

Ikigai – miksi nousta aamulla sängystäKirjoittanut: Amanda Teuho - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Löydä oma ikigai
Ken mogi
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ikigai – miksi nousta aamulla sängystä

Olen aina ollut kiinnostunut erilaisista ihmisistä, kulttuureista ja ajatusmaailman muokkaamisesta omalla sisäisellä ajattelulla ja puheella. Siksi kiinnostukseni nousi pilviin kun törmäsin kirjaan, joka kertoi ikigaista. Jos haluat pureutua syvemmälle aiheeseen, lue kirja – Löydä oma ikigai, japanilainen tie elämän voimaan. 

Ikigai on japanilaisten avain onnelliseen ja pitkäikäiseen elämään. Se on syy olemassa oloon ja elämisen tarkoitus. Syy siihen miksi nouset aamulla sängystä. Sana ’iki’ merkitsee elämää ja sana ’kai’ tarkoittaa omien odotusten ja toiveiden toteutumista. 

Kirjassa puhutaan Japanin Okinawan saaresta, joka on luokiteltu maailman ”sinisimmäksi alueeksi”. Sinisellä alueella tarkoitetaan aluetta, jossa ihmiset elävät paljon keskimääräistä pidempään ja jossa ihmiset sairastavat vähemmän perinteisesti tappavia sairauksia. Okinawan saarella asuu enemmän 100- vuotiaita asukkaita kohden kuin missään muualla maailmassa. Tästä kiinnostuneena Dan Buettner lähti tutkimaan mikä on syy tähän ja vastaukseksi tuli ylivoimaisesti heidän ikigai. Ikigain lisäksi tähän vaikutti mm. fyysinen aktiivisuus, vähäinen stressi ja kevyt ruokavalio, mutta tärkeintä kaikille oli aina ollut oman ikigain löytyminen. 

Heidän mukaansa meillä jokaisella on oma ikigai. Se ei tarkoita vain työtä ja ammattia, vaan laajemmin merkityksellistä elämistä, siitä nauttimista ja olemista hyödyksi muille. Ikigai on siis yhdistelmä sitä mistä nautit ja missä olet hyödyksi. Jos me kaikki tekisimme työksemme vain asioita, joista nautimme, ei se vielä tarkoittaisi, että siitä olisi yhteiskunnalle tai yhteisölle hyötyä. Ikigai yhdistää sekä omaa kutsumusta ja yhteisön tarpeen. 

Yksi helppo kysymys auttaa jokaista pääsemään lähemmäs oman ikigain löytymistä. Mitä tekisit vapaapäivänä, kun sinulla ei ole mitään tekemistä? 

Kun keksit jonkin pienenkin asian, oli se sitten leipomista, tanssimista, lukemista tai juoksemista. Pysähdy siihen ja mieti kaikkia tapoja ja mahdollisuuksia miten saisit tehtyä intohimon kohdettasi yhä useammin ja enemmän. Jos esimerkiksi rakastat leipomista, mieti miten saat pienin askelin lisättyä sitä elämääsi. Voisitko vaikka alkaa tekemään vähän tilaustuotteita kotoa käsin yrittäjänä, mennä torille myymään tekemiäsi pullia, kouluttautua lisää alallasi, perustaa kahvilan, leipoa hyväntekeväisyyteen tai vaikka piristää perheen ja ystävien mieltä useammin ihanilla herkuilla? Ala ajatella kutsumustasi pienemmissä osissa, kunnes elämäsi alkaa tuntua yhtä hauskalta kuin leikki. 

Seuraavana Okiwanalla asuvien yli 100- vuotiaiden ohjeita ikigain vaalimiseen:

 1. Älä huolehdi
 • Pitkän iän salaisuus on olla murehtimatta. Älä anna sydämen vanheta. 
 • Paras tapa torjua ahdistusta on lähteä liikkeelle ja tervehtiä ihmisiä.
 • Pidä vain hauskaa, siinä se!
 1. Hyvät rutiinit
 • Kasvisruoka pidentää ikää
 • Herää varhain, samaan aikaan joka aamu ( ihmisen aivot on yhteydessä aurinkoon eli nouse ylös kun aurinko nousee niin saat parhaan hyödyn)
 • Liiku päivittäin
 1. Vaali ystävyyssuhteitasi
 • Ystävien tapaaminen on perimmäinen ikigai. Kokoontumaan ja jutelkaa.
 • Parasta elämässä on keskustella ja juoda teetä naapurin kanssa. Ja laulaa.
 1. Elä kiireetöntä elämää
 • Pysy toimeliaana, mutta tee vain yhtä asiaa kerrallaan äläkä multitaskaa. Älä rasita itseäsi.
 • Pitkän iän salaisuus on mennä aikaisin nukkumaan ja herätä aikaisin ja tehdä kävelylenkki.
 • Elä rauhassa ja riemuitse!
 1. Optimismi
 • Sano itsellesi päivittäin: tänään on terveellinen ja energinen päivä. Elä täysillä. 
 • Nauru, nauru on tärkeintä. Naura aina ja kaikkialla.
 • Ei ole mitään eritystä salaisuutta, täytyy vain elää.

Ikigai on siis oikeasti ihan hauska teoria elämälle ja mielestäni monen meistä pitäisi jahdata enemmän omaa ikigaitansa, koska usein teemme työtä vain, koska meidän täytyy tehdä töitä. Ikigaissa tarkoituksena on myös se ettei vain odottaisi sitä milloin pääsee eläkkeelle, koska nautitaanelämästä tässä ja nyt -asenteella. Itse koen ainakin nauttivani elämästäni eikä työni, jota teen tunnu työltä vaan odotan aina innolla uutta päivää, sekä koulussa ja töissä. Eli ehkä olen joltain osin löytänyt omaa ikigaitani, mutta varmasti aion ottaa kirjan vinkit ja viedä niitä käytäntöön, että saisin aina pitää tämän positiivisen elämän asenteeni ja minulla olisi aina energinen fiilis nousta sängystä ja alkaa päivän askareisiin. Yksi hyvä vinkki itseltäni miten pienin askelin saat syyn nousta sängystä: Aloita jokainen aamu jollain makealla lemppariruuallasi, esimerkiksi suklaalla! Kun tiedät herätyskellon soidessa, että saat aamukahvin kanssa suklaata niin varmasti aamut starttaa paljon paremmalla fiiliksellä! 

”Vain tekevä tahtoo elää satavuotiaaksi.” – Japanilainen sananlasku 

Kommentoi