Tampere
20 May, Monday
12° C

Proakatemian esseepankki

Idiootteja ympärilläni?Kirjoittanut: Matilda Tistelgren - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kohta jo rikki rakastettu kirja Idiootit ympärilläni kahmaisi minutkin mukaansa mielenkiintoiseen seikkailuun, jossa pääsin pureutumaan neljään erilaiseen ihmistyyppiin. Ihmiset voidaan karkeasti jakaa neljään eri väriin punaiseen, keltaiseen, vihreään sekä siniseen. Vain pieni osa meistä on prosentuaalisesti vain yhtä väriä, yleensä meissä piilee kahden tai jopa kolmen värin sekoituksia, jotkut niistä vaikuttavat enemmän kuin toiset, tilanteesta riippuen.

Kuuntelin idiootit ympärilläni kirjan äänikirjana ja voi että, kuinka se kahmaisi minut matkaansa. Innostuin mielettömästi ja nyt näänkin kävellessäni kaupungilla vain erivärisiä ihmisiä ja heidän sekoituksiaan. Kuinka mielenkiintoista. Kaikkein huikeinta oli päästä pohtimaan ketkä lähipiirissäni edustavat mitäkin väriä, miksi ja kuinka se näkyy arjessa.  Jotta ymmärtäisit tätä hypeystä kirjan takana, voisin avata sinulle hieman näitä neljää väriä:

PUNAINEN

Punaiset tyypit ovat hyvin asiakeskeisiä ja tehokkaita, he suorastaan vihaavat tehottomuutta ja saattavat monesti hoputtaa liikaa kanssa eläjiä. He ovat ulospäinsuuntautuneita esimiestyyppejä, sekä luontaisia johtajia. He rakastavat sitä, että langat ovat heidän käsissään ja ovatkin valmiita reagoimaan asioihin hyvin nopeasti. Punaiset ovat myös hyvin hallitsevia ja kilpailunhaluisia. He rakastavat ongelmia ja saavat paljon aikaa. Punaisilla on tavoitteita ja he ovat hyvin kunnianhimoisia, eivätkä voi sietää lusmuilua.

KELTAINEN

Keltaiset ovat hyvin ulospäin suuntautuneita ja elävät sekä hengittävät ihmisistä. He ovat avoimia eivätkä pelkää päästää ihmisiä lähelleen. Empaattisuus ja tunteellisuus ovat myös selkeitä piirteitä keltaisessa. Keltaiset käyttävät paljon kehonkieltä ja ovat verbalisesti hyvin lahjakkaita. He reagoivat asioihin yleensä nopeasti ja tunteella.  Keltaisia ei kiinnosta rutiinit tai normit, he nauttivat vapaudesta ja elämästä, jossa aikataulut ja viikkorytmit eivät ole hallitsevin pääosa. Keltaiset nauttivat olla huomion keskipisteenä ja hakeutuvatkin monesti tällaisiin tilanteiin.

VIHREÄ

Vihreät ovat ujompia ja hillitympiä persoonia verrattuna keltaiseen tai punaiseen. He varovat paljon ja ovat hieman sisäänpäin kääntyneitä. Ihmissuhteet ja helppous ovat heille tärkeitä. Vihreät ovat kaikille taatusti avuliaita ja jaksavat kärsivällisesti auttaa ja kuunnella. He ovat miellyttäjä tyyppejä, koska eivät vain pidä “ikävistä asioista”. Harvoin vihreällä tyypillä menee hermot, he rauhoittavat helposti kriisitilanteet ja ovat hyvin luotettavia ystäviä ja työkavereita. Vihreissä piilee vankempi muutosvastaisuus kuin keltaisissa tai punaisissa, sillä nauttivat vakaasta ja tasaisesta elämästä.

SININEN

Siniset ovat sisäänpäin kääntyneitä  eivätkä ollenkaan kiinnostuneita ihmissuhteista. He menevät tilanteisiin asiat edellä ja rakastavat faktoja ja syvää perehtymistä. Siniset ovat hyvinkin asiakeskeisiä tyyppejä, jotka reagoivat asioihin rauhallisesti ja analyyttisesti. He ovat loogisen ajattelun kannattajia, tarkkoja ja järjestelmällisiä, suorastaan perfektionisteja. Ihmisten suhteen siniset ovat etäisiä ja ottavat oman tilansa porukassa.

Ei mennyt hetkeäkään tajuta ja tunnistaa omaa väriä. Koen silti, että minussa vaikuttaa kaksi muutakin väriä riippuen porukasta missä olen. Perusluonteeltai olen äärimmäisen vahva keltainen. Olen keltainen silloin kun ympärilläni on ihmisiä, keiden kanssa minun on helppo olla, ja tiedän voivani olla täysin oma itseni. Tarvitsen vahvan tunteen siitä, että olen hyväksytty porukkaan ja kuulun siihen, pystyäkseni näyttämään täysin keltaisen persoonani.

Kun olen oma itseni keltaisessa olomuodossani olen pirskahteleva ja ideoiva. Innostun asioista herkästi ja olen valmis toimimaan välittömästi hyvän idean tullen. Saatan toisinaan huomaamattan jyrätä ”heikommat alleni” kun idea on mielestäni huikea ja toimiin on ryhdyttävä heti.  Latistun heposti jos muut tyrmäävat ideani heti tai eivät tartu siihen lainkaan. Olen äärimmäisen tehokas ja tartun toimeen välittömästi. Teen työni taatusti kunnolla, mutta saatan tarvita apua asoiden viimeistelyyn ja siihen pikkutarkkaan työhön projektin takana. En pidä asioista, joissa minun täytyy toimia pitkään tai tarkasti. Esimerkiksi sähköposti viestittely asialliseen tyyliin, rutinoituneet tavat työpäivässä tai mikä tahansa johon voin helposti kyllästyä ahdistavat minua. Tällaisia asioita välttelen viimeiseen asti ja annan ne mieluimmin sellaiselle värille, kenen tiedän niistä nauttivan sekä hoitavan ne tuhat kertaa paremmin kuin minä. Nautin naurusta, hauskuudesta, seikkailuista, heittäytymisestä ja kaikesta missä voin saattaa itseni uusiin jännittäviin tilanteisiin ja hassutella. En siedä epäreiluutta tai sitä, että jollakin on ulkopuolinen olo. Viihdyn isoissa porukoissa, joissa on helppo olla ja pyydän yleensä kaikki innokkaat mukaan illanistujaisiin tai uudenvuoden viettoon. Nautin ihmisistä ja siitä, että saan tutustua uusiin mielenkiintoisiin persooniin. Keltaisena ihmisenä pyrin luomaan ympärilleni hyvää fiilistä, ja rentoa oloa. Tiimiytyminen ja jokaisen paikkansa löytäminen ovat mielestäni äärimmäisen tärkeitä ja pyrinkin aina toiminnallani osittamaan ihmisten tärkeyden ympärilläni. Elän ihmisistä ja saan niistä voimaa. Lataudun seurassa ja lamaannun pitkäaikaisesta yksinolosta tai “soolo”työskentelystä. Saan paremmin aikaan porukassa kuin yksin. Olen siis todellinen tiimityöskentelijä. Tykkään kutsua ihmisiä luokseni ja jaksaa elämääni. Kohtana ihmiset aina ihmisinä ja omana itsenään. Löydän yleensä kaikista jotain hyvää, ja tulen toimeen kaikkien kanssa. Minun ystäväni ovat muidenkin ystäviä, nautin tutustuttaa ihmisiä toisiinsa.

En kuitenkaan huomaa keltaisessa luonteessani sitä piirrettä ettenkö kuuntelisi tai että puhuisin jatkuvasti, antamatta muille suunvuoroa. Suorastaan raivostun siitä, jos jotkut eivät ymmärrä hallitsevansa tilannetta sillä lailla, että ovat jatkuvasti tietoisesti huomion keskipisteenä ja puhuvat yhteisestä ajasta puolet. Hämmästelen sitä, kuinka he eivät yksinertaisesti ymmärrä monologiaan ja sitä, että olisi reilua antaa muidenkin puhua ja kertoa tarinoitaan. Lopulliseen raivoon sytyn siitä kun joku kertoo tarinaansa ja keltainen luonne kommentoi sitä kääntämällä jutun jälleen kerran itseensä ja antaa monologinsa jatkua. Tällöin saatan toisinaan mainita hienotunteisesti asiasta ja korostaa muidenkin läsnäoloa tilaneessa. Saatan myös kohdentaa kysmyksiä muille ja täysin ingnoorata keltaisen höpötysksen vieressäni kun toiset vastaavat. Huh, suorastaan puistuttaa.

Jos koen oloni epävarmaksi ja tunnen, etten tilaa tai muut dominoivat sitä jatkuvasti, ottamatta muita humioon saatan livahtaa vihreän värin puolelle. Tämä tapahtuu yleensä jos en tunne ympärilläni olevia ihmisiä ja he käyttäytyvät äärimmäisen vahvasti ja dominoivasti. Tutustumisen jälkeen saatan alkaa väläytellä keltaista väriäni ja ennen pitkään olen taas täysin oma itseni.

Viimeisimpänä huomasin itsessäni myös jyväsen verran punaista.  Jos olen seurassa, jossa asiat eivät etene, aihetta pyöritellään liian kauan, junnaamme pahasti paikallamme ja ihmisillä ei ole mielipiteitä tai he ovat muuten vaan haluttomia toimimaan tai tekemään asioita. Tällöin olen selkeä punainen. Tilanne vaatii kuitenkin sitä, että ympärilläni olevat ihmiset ovat selkeästi sellaisia jotka kaipaavat, että joku muu ottaa ohjat ja tietää mitä tekee. Toisinaan nautin siitä suuresti. On ihanaa, että minulle annetaan vastuu, koska muut eivät sitä halua. Tällöin en ota tilaneesta niin suuria paineita, teen taatusti parhaani, mutta en vertaa silloin itseäni muihin. Tällaisissa tilanteissa toimin valtavan draivin vallassa, en siedä jaarittelua tai sitä etteivät asiat etene tarpeeksi nopeasti, tai sitä, että joku laiskottelee ja muut paiskivat töitä. Toisinaan siis pidän punaistesta piirteestäni. Vien asiat maaliin ja teen kaikkeni sen eteen, että onnistumme.

Sinistä piirrettä en huomannut omassa käytöksessäni lainkaa, en ole täsmällinen, saatika viimeistelijä, en tee asioita pikkutarkasti tai perehdy yksityiskohtiin. Suorastaan vihaan ohjekirjoja ja sitä, että minun tulee käyttää aikaani kunnolliseen perehtymiseen ja asian tutkimiseen. Kärsivällisyyteni ja temponi suorastaan ahdistuvat siitä.

Ihana kirja ja huikeita oivalluksia!

 

LÄHTEET:

Thomas Erikson. Idiootit ympärilläni. 2018. Atena äänikirja.

Kommentoi