Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Idiootit ympärilläni! Punaiset ja Keltaiset (Osa 1/2)Kirjoittanut: Polina Tatarinova - tiimistä Ropina.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Idiootit ympärilläni
Thomas Erikson
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

”Onko ympärilläsi pelkkiä idiootteja? Tämä kirja saa sinut ajattelemaan toisin!” lukee ensimmäisestä ”Idiootit ympärilläni” kirjan sivusta. Tämä lause kuulostaa aika houkuttelevalta ja se sai minut lukemaan tätä kirjaa. Saiko tämä kirja minua ajattelemaan toisin? Ei saanut. Minä edelleen ajattelen, että ympärilläni on pelkkiä idiootteja. Nyt kuitenkin tiedän miksi he ovat idiootteja.

 

Jos Thomas Eriksonin kirja on sinulle jo tuttu, sinä varmaan heti jo tunnistit minun väriäni. Jos tämä kirja ei ole vielä sinulle tuttu, toivon, että esseeni lukemisen jälkeen innostut lukemaan koko kirjaa ja syventyä aiheeseen. Mutta aloitetaan nyt ihan alusta.

 

”Idiootit ympärilläni” kirja kertoo millaisia ihmisten käyttäytymismalleja on olemassa ja miten eri ihmistyyppien kanssa pääsee samalle aaltopituudelle. Ihmistyyppejä on yhteensä neljä ja tämä neljän persoonallisuustyypin teoria alkuperäisesti kuuluu Hippokrateelle. Hänen teoriassansa puhutaan koleerikoista, sangviinikoista, flegmaatikoista ja melankolikoista, mutta minun lukemassa kirjassa jokaiselle persoonalle on annettu yksi väri tarinankerronnan helpottamiseksi. Eli kirjassa puhutaan punaisista, keltaisista, sinisistä ja vihreistä tyypeistä. Tässä esseessä minä keskityn punaisen ja keltaisen väreihin sekä niiden vertailuun.

 

Sekä punaiset että keltaiset tyypit ovat ekstrovertit, tosi aktiiviset suorittajat. Ne toimisivat joutavasti yhdessä, koska molemmat reagoivat asioihin nopeasti edetäkseen vauhdilla.  Molemmat ovat voimakkaita ja ylöspäinsuuntautuneita, ja molempien verbaliikka toimii niin hyvin, että heidän on helppo puhua asioista. Keltaisen ja punaisen tiimi etenee hurjaa vauhtia: heillä on selkeät ja korkeat tavoitteet, ja he saavat muitakin ympärillään yltämään upeisiin saavutuksiin.

Heidän vuorovaikutuksessa saattaa kuitenkin myös olla haasteita.  Punainen on tehtävä- ja asiakeskeinen tyyppi, jolle ihmissuhteet eivät ole niin tärkeitä, kun taas keltaiset ovat päinvastoin aidosti ihmissuhdekeskeisiä, puheliaita ja empaattisia ihmisiä. Punaiset saattavat pitää keltaisia turhaan puheliaina, kun taas keltaiset usein pitävät punaisia liian tiukkoina ja jopa töykeinä.

Nämä kaksi tyyppiä tulevat hyvin toimeen keskenään, koska heillä on paljon yhteisiä piirteitä, mutta ne on kuitenkin tosi erilaiset. Hypätään syvemmälle ja opitaan lisää jokaisesta tyypistä!

 

 

Punaisten Maailma: Tehokkuutta ja Kommunikaatiohaasteita

 

Punainen tyyppi on hallitseva tyyppi. Se reagoinopeasti, ponnistelee päästäkseen johtamaan muita, ei yleensäkiinnostunut hienotunteisuudesta ihmissuhteissa, ei pidätehottomuudesta. Punaisen tyypin kunnianhimoa ei pidä kuitenkaansekoittaa vallanhimoon. Hän ei suoranaisesti tavoittele johtoasemaavaan yleensä päätyy siihen ”luonnostaan”.

 

Olen itse täysin punainen tyyppi. Tunnistin omaa väriäni heti kirjan alussa ja minun mielestäni punaisen persoonallisuustyypin kuvaus kirjassa ”Idiootit ympärilläni” on erittäin tarkka. Kirjassa sanotaan, että punainen tyyppi on tarkka, tehokas, päättäväinen, riippumaton ja voimakastahtoinen. Jos joku kysyisi minua kuvaaman itseäni työ- tai oppimisympäristössä, vastaukseni olisi täysin sama. Olen erittäin vastuullinen, aina vastaan omista sanoistani ja teen usein jopa enemmän kuin lupaan. Muut ihmiset ei kuitenkaan aina pidä minua näin huipputyyppinä. Muut ihmiset saattavat ajatella, että olen kova, töykeä, ankara, liian vaativa ja hallitseva. Tästä kaikki haasteet kommunikoinnissa punaisen tyypin kanssa alkavat.

 

Henkilökohtaisella esimerkillä kerron mitä ärsyttää punaista tyyppiä muissa ihmisissä. No, lyhyesti sanottua, kaikki. Proakatemialla, koulussa, missä kommunikointi oman tiimin kanssa on opiskelun pääpointti, lähes joka päivä joku ärsyttää minua. Minun aivot usein vaan räjähtävät siitä että en ymmärrä miksi muut ihmiset tekevät näin!

 

Esimerkiksi. Tulen palaveriin mihin on kutsuttu 6 henkilöä. Palaveri alkaa kello 10 ja itse olen paikalla jo kello 9:50. Kello 10:10 paikalla on yhteensä vain 3 henkilöä. Lähden soittamaan puuttuville henkilöille. Yksi niistä ilmoittaa että hänellä on jotain muuta tärkeää menoa sovittu samaan aikaan, joten hän ei ole tulossa. Kun soitan toiselle tyypille, hän vastaa ja sanoo minulle unisella äänellä ”hyvää huomenta”. Hän nukkui, koska edellisenä päivänä bileissä meni aika myöhään. Kolmas tyyppi ei vastannut puheluuni eikä myöhemmin selittänyt miksi hän ei tullut paikalle eikä vastannut puhelimeen. On tärkeää myös mainita, että minä olen järjestänyt tätä palaveria, ehdotin kaikille aikataulut ja varasin tilan sekä muistutin kaikille palaveristä edellisenä päivänä, vaikka se palaveri on yhtä tärkeää kaikille tiimiläisille ja koskee meidän yhteistä kouluprojektia. Kaikille muille palaveriin tuleville tämä tilanne oli ihan ok. He sanoi ”no kyllä sellaista tapahtuu, sille ei vaan voi mitään”. Itse olin tosi vihainen, koska vaadin ihmisiltä samaa mitä aina vaadin itseltäni.

 

Vastaavia tilanteita tapahtuu lähes joka päivä ja tämä on hyvä paikka oppia. Minun on opittava, etten itse mitenkään pysy vaikuttamaan muihin ihmisiin ja sellaisia tilanteita tapahtuu ja sille ei oikeastaan voi mitään. En voi vaatia muilta ihmisiltä, että heistä tulee samanlaisia kuin minä. Minun on opittava säilyttää omia resursseja eikä tuhlata ne turhiin riitoihin rämäpäisien ihmisten kanssa. Muiden ihmisten tässä tilanteessa on kuitenkin opittava vastuullisuutta.

Kun vastaavat tilanteen tapahtuu, ajattelen tahattomasti, että eläisin hyvin maailmassa, jossa on olemassa vain punainen persoonallisuustyyppi. Se ei kuitenkaan ole mahdollista ja itse asiassa minä en ole ihan varma, että käytännössä se toimisi.

 

Olen kertonut punaisesta tyypistä jo aika paljon, mutta tässä vielä lyhyt kertaus.

Punaista ärsyttää hidas vauhti, ajan tuhlaaminen, tehottomuus, laiskuus. Toki punaista todella paljon ärsyttää, kun kommunikoinnissa jaarittelet. Punainen arvostaa, kun vastaat viesteihin nopeasti, selkeästi ja lyhyesti, kun annat tosi suoraa palautetta, kun olet vastuullinen tehokas ja nopea. ​Punainen on hyvä tyyppi, erityisesti johtotehtävissä, mutta punaisen kanssa voi olla hankalaa, koska hän jatkuvasti pitää sinut idioottina, jos et vasta hänen odotuksiin etkä tee mitä hän haluaa.

 

 

Keltaisten maailma: Puheliaisuus ja Optimismi

 

Punaisesta persoonallisuustyypistä puhumisen jälkeen keltainen tyyppi saattaa vaikuttaa jopa liian hyvältä, mutta hänelläkin on omia vahvuuksia ja heikkouksia. Keltainen on innostava tyyppi, se reagoi nopeasti, ponnistelee ottaakseen muita mukaan, ei kiinnostunut rutiineista, ei pidä toisten ulossulkemista ja usein toimii tosi impulsiivisesti. Keltainen on inspiroiva, innokas, vitsikäs ja hauska, hyvän tuulinen, rento höpöttelijä, ylläpitää ja luorentoa tunnelmaa, leppoisa ja huoleton​. Keltainen tyyppi tulee toimeen kaikkien ihmisten kanssa (jopa jos ne ihmiset eivät haluaa sitä) ja se on kaikkien kaveri.

 

Keltainen ihminen saapuu illan viettoon kaverinsa luo, josta hän ei tunnekuin yhden ihmisen.Mitentekee keltainen tässä tilanteessa? Hän ei turvaudu ainoaan tuttuunsapaikan päällä ja ole vain hänen kanssaan vaan alkaa keskustelemaan kaikkien kanssa jasopeutumaan sosiaalisesti uuteen ympäristöön. Keltainen tutustuu heti todella moneenuuteen ihmiseen ja pyrkii esittelemään itsensä mahdollisimman monelle.  (Erikson 2018).

 

Keltaien tyyppi on niin hyvä, että se voi alkaa ärsyttää muita ihmisiä. Monet ihmiset pitävät keltaisia turhan puheliaina sekä manipuloivina. Jotkut voi sanoa, että keltaiset ovat äkkipikaiset, epäjärjestelmälliset, kapinoivat ja itsekkäitä. Sekin on totta. Keltainen persoona on samaan aikaan helppo ja tosi hankala. Keltainen kyllästyy helposti pitkiin ja tylsiin asioihin, hän on huono kuuntelija ja heikko aikatauluissa. Samaan aikaan hän on tunnelman keventäjä ja nostattaja, helposti lähestyttävä ja avoin ja empaattinen, joka tuo valoisaa elämän asennetta muiden ihmisten elämiin.

 

Vaikka olisin itse toivonut nähdä ympärilläni pelkkiä punaisia, kun mietin omaa tiimiäni, koen että keltaisten tyyppien olemassa oleminen on erittäin tärkeää. Meidän tiimissämme, vaikka ne joskus luovat kaaosta, ne myös tuovat uusia ideoita ja ratkaisuja ja piristävät muita samaan aikaan kun minä huudan, että meillä taas kaikki meni päin persettä.

 

 

Pohdinta

 

Olen lukenut kirjaa ”Idiootit ympärilläni” hyvin sopivassa hetkessä, Tammikuussa 2024, kun meidät vasta jaettiin tiimeihin ja me olimme perustamassa meidän yritystämme. Vaikka mielipiteeni muista ihmisistä ei muuttunut ja edelleen pidän monia ihmisiä idiootteina, nyt minä ainakin tiedän miksi he ovat sellaisia ja miksi he käyttäytyvät just näin. Koko kevään aikana yritän käyttää kirjasta saamani tietoja ja hyödyntää niitä omassa toiminnassa tiimin sisällä. On se kuitenkin aika haastava tehtävä ja minulla on vielä paljon opittavaa. Koen, että jokaisen aksulaisen on luettava tätä kirjaa, niin yhteistyö sujuu paremmin. Tai ei suju, mutta ainakin saat vastaukset moniin kysymyksiin.

Ihmiset ovat tosi erilaisia ja koulussamme on tosi tärkeää, että opit tulemaan toimeen kaikkien kanssa riippumatta siitä haluatko sinä tai ei. Ja Thomas Eriksonin kirja on tosi hyvä lähtökohta sitä oppimista varten.

 

Erikson, T. 2018. Idiootit ympärilläni. Kuinka ymmärtää muita ja itseään. 14. painos. EU: Atena Kustannus Oy.

Koulutus.fi. 2021. 4 persoonallisuustyyppiä, jotka kohtaat päivittäin (ja miten kohdata heidät). Verkkosivu. Viitattu 31.3.2024.

https://www.koulutus.fi/artikkelit/4-persoonallisuustyyppia-joita-kohtaat-paivittain-13787

Kommentoi