Tampere
23 May, Thursday
18° C

Proakatemian esseepankki

HyvinvointibisnestäKirjoittanut: Emilia Kovanen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Rakas hyvinvointi. Kenen arvoihin kuuluu terveys?

Hyvinvointi bisnes laajenee ja kasvaa. Mikä on merkityksellistä ja kuka on siitä valmis maksamaan? Oma käsitykseni on, että terveyteen ja hyvinvointiin herätään liian myöhään, kun vaurioita alkaa näkymään jo mielessä tai kehossa. Terveys on teema joka voi kuulostaa kurkun nakertamiselta, mutta se tekee meistä onnellisempia ja hyvinvoivempia.

Hyvinvointi on ollut trendinä jo pitkään. Jokainen haluaa harrastaa ja syödä chiavanukkaita ja superfoodeja. Pinnalla on myös hyvin vahvasti itsensä kehittäminen ja mindfulness. Mindfulnessin tutkitut hyödyt liittyvät keskittymiskykyyn, mielen joustavuuteen, tunneälyyn, stressiin, sekä vuorovaikutukseen. Kaikki tämä puolestaan vaikuttaa organisaatioiden sisällä suorituskykyyn, tyytyväisyyteen, sekä sitoutuneisuuteen. (Mind@work.) Jokaiselle meistä on tarjolla terveydestä ja hyvinvoinnista informaatiota, kirjoja, kursseja ja ilmaista materiaalia netistä sekä kirjastoista.

 

Kuka voi tarjota hyvinvointia? Voinko minä?

Olen erittäin kiitollinen siitä, että Apajassa on paljon ihmisiä, keitä kiinnostaa hyvinvointi ja henkisyys. On ollut mieletöntä oivaltaa ja oppia yhdessä. Parasta on ollut myös innovoida projekteja. Jaamme paljon samoja arvoja ja mielenkiintoja ja kehityskohtia. Kysymys kuuluu, miten me voisimme auttaa ihmisiä?

Hyvinvoinnin parissa jokainen jakaa oppia ja informaatiota omalla tyylillään, sillä tavalla mikä tuntuu itselleen luontevimmilta. Hyvinvoinnin ammattilaisista osa opettaa ihmisiä, jotka ovat jo pidemmällä ja toiset ovat niitä ketkä vievät asioita aivan ruohonjuuritasolle.

Olen henkilökohtaisesti paininut riittämättömyyteni kanssa. Mikä kurssi tai sertifikaatti minun pitäisi käydä että olisin etuoikeutettu vetämään workshoppeja, joita Apajassa suunnittelemme. Eli siis, mieleni koittaa luoda minulle tapaa selviytyä. ”Tiedän tästä kaiken”, luo ihmisille turvaa toimia.

En voi toimia lääkärinä, koska en ole lääkäri. Mutta aivan kaikessa ei tarvitse olla täysin asiantuntija, harjoittaakseen jotakin toimintaa. Tietenkin oma kokemus ja opiskelu kasvattavat osaamista ja luovat enemmän luotettavuutta ja uskottavuutta toimintaan, mutta mitään selkeää rajaa ei ole olemassa. Me itse luomme rajamme ja kaikki aloittavat nollasta. Mutta osaaminen ei ole vain tietoa ja taitoa, se on myös asenteita, oppimisen halua, tahtoa ja motivaatiota (Leppänen 2013, 51). Tarvitsemme vain selkeän tavoitteen, intoa ja hyvän porukan ympärille. Siksihän me olemme perustaneet Apajan. Leppänen kehottaa myös alkuun myymään puolivalmista, ja toteaa että jos omaa juttua ei hävetä esitellä ollenkaan, niin silloin on jo myöhässä (Leppänen 2013, 88)

 

Vaivaa, tsemppiä ja hyviä ihmisiä

Hyvinvointivaikuttaja Olli Posti rohkaisee sosiaalisen median tileillään tekemään asioita hyvien tyyppien kanssa, joilta ei puutu ammatillista itseluottamusta. Hän jakaa jokaisen ystävänsä ja yhteistyökumppaninsa kanssa samoja arvoja ja kaikki haluavat hänen voittavan, kuten hän haluaa myös heidän.

Posti on erittäin inspiroiva ihminen ja uskon hänen sanomaansa täysin. Hänestä hehkuu uteliaisuuden jano, jonka merkitystä hän myös painottaa paljon. Vaivaa ja töitä tulee nähdä todella paljon niiden asioiden eteen, joita arvostamme. Yhteiskunta ei opeta niitä meille, vaan saatamme olla jopa hieman passiivisia toimijoita Postin mukaan.

On totta, että unelmoiminen ja haaveilu on helppoa ja kivaa. Tekemisen ja aloittamisen kulttuuri eivät ole niin suosittuja.

 

Oma hintalappu määrittää asiakkaamme.

Hyvinvointialalla näkee paljon intohimoisia ja elämäntyölleen sitoutuneita inspiroivia henkilöitä. Osalla homma sujuu ja kasvaa, mutta on myös heitä, ketkä eivät ehkä ymmärrä omaa arvoansa tai tähtää kasvuun. Miksi? Tarkoituksenani ei ole arvostella tai laittaa toimintamalleja laatikkoihin, haluan vain tarkastella mistä ilmiö johtuu, sekä pohtia sitä, miten itse suhtaudun asiaan.

Hyvinvointivaikuttaja ja -valmentaja Teemu Syrjälän pohtii podcastissaan hyvinvointia ja rahaa hyvinvointialan yrittäjän Miikka Peuravirran kanssa. Aiheena oli kuinka mielenkiinnon kohteista kasvaa yrittäjyyttä, ja miten raha liittyy asiaan.

Yksi podcastin tärkeä muistutus oli itseensä sijoittaminen. ”Meidän tulee voida hyvin, auttaaksemme muita voimaan hyvin”. Koulutukset, valmennukset ja hoidot ovat yleensä korkeammasta hintaluokasta kotoisin, mutta ne maksavat aina itsensä moninkertaisesti takaisin. Tämä kerryttää hyvinvointialan yrittäjän omaa tietotaitoa, sekä henkilökohtaista hyvinvointia.

Kaikki kuluttajat eivät ole valmiita maksamaan näistä, koska arvoa voi olla vaikea ymmärtää etukäteen. Moni hyvinvointialan yrittäjä kuitenkin haluaisi tarjota hyvää ja auttaa mahdollisimman montaa ihmistä, vaikka fakta on, että kaikkea ei voi tarjota kaikille. Olen itse havainnut henkisissä hyvinvointipalveluissa ajoittain todella alhaisia hintoja, minkä olen kokenut harmilliseksi. Moni hyötyisi palveluista niin paljon, mutta tällä hetkellä hinta ei näyttäydy aidon laadun kanssa oikein. Miikka puhuu podcastissa, että rahalla on suora linkki siihen, kuinka arvostamme omaa työtämme. Hän toteaa myös, että henkisellä puolella tehdään puoli-ilmaiseksi tai annetaan täysin ilmaiseksi. Uskon että se kuuluu varmasti alussa jokaisen yrittäjän henkilökohtaiselle polulle, mutta miten saisimme näitä todella tärkeitä hyvinvointi palveluita vielä enemmän ihmisten tietoisuuteen? Hoidot, menetelmät ja työpajat ovat niin upeita!

Liian halpa hinta voi osoittaa uskottavuutta tai huonompaa laatua. Ihmisten maksukyky vaihtelee, ja yrittäjä voi suoraan omalla hinnallaan määrittää, kenelle palveluita tuottaa.

Jokainen yrittäjä on erilainen. Meillä on omat tavoitteemme ja tasot, joihin olemme tyytyväisiä. Raha ei riitä koskaan yksinään motivaatioksi, mutta raha on väline moneen muuhun asiaan elämässä.

 

Kuinka sinä suhtaudut rahaan?

Sijoitatko henkiseen kasvuun ja hyvinvointiisi?

Pitäisikö sinun nostaa hintojasi?

 

Lähteet:

Leppänen, O. 2013. Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Tammi.

Mind@Work, https://www.mindatwork.fi/mindfulness-tutkimuksia/

Teemy Syrjälä Podcast feat. Miikka Peuravirta. Spotify. 21.2.2020.

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi