Tampere
26 May, Sunday
17° C

Proakatemian esseepankki

Hyvinvointi ja menestysKirjoittanut: Axel Wiklund - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Aki Hintsa - Voittamisen anatomia
Oskari Saari
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Luin Oskari Saaren kirjoittaman kirjan Voittamisen anatomia (WSOY 2015). Kirjassa käsitellään jo edesmenneen urheilulääkärin Aki Hintsan kehittämää hyvinvoinninmallia. Aki Hintsa on tehnyt pitkän uran lääkärinä eri tehtävissä, joista tunnetuimpana muistetaan Aki Hintsan ura Mika Häkkisen, Kimi Räikkösen ja Sebastian Vettelin F1-lääkärinä. Kirjan kirjailija Oskari Saari on toimittaja, tuottaja ja tietokirjailija. Saari on myös Formula 1 asiantuntija, ja hänet tunnetaankin F1-kilpailujen selostajana.

Kirjassa otetaan voittamiseen ja menestymiseen mielenkiintoinen näkökulma. Kirjassa syvennytään urheilulääkäri Aki Hintsan oppeihin ja kokemuksiin huippu-urheilijoiden ja huippujohtajien kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin valmentamisesta. Sinusta ei tule menestyjää tekemällä tiettyjä ennalta määritettyjä asioita. Menestyksen ja voittamisen anatomia on jokaiselle yksilölle erilainen. Hintsan yksi suurimmista oivalluksista oli, että hyvinvointi ei tule menestyksen myötä, vaan juurikin päinvastoin. Kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva yksilö menestyy lajissaan/tehtävässään todennäköisemmin, kuin onneton ja terveyttä laiminlyövä kollega.

Hintsa jakoi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin mallissaan hyvinvoinnin kuuteen eri osa-alueeseen, joista jokaisen pitää olla kunnossa, voidakseen hyvin ja pystyäkseen menestymään. Hyvinvoinnin tekijät on Hintsan kehittämässä mallissa jaettu näihin kuuteen osa-alueeseen; yleinen terveys, biomekaniikka, fyysinen aktiivisuus, ravinto, lepo ja henkinen energia. Kirjassa annetaan käytännönläheisiä vinkkejä jokaisen osa-alueen parantamiseen. Kaikista näistä osa-alueista voisi kirjoittaa oman esseensä, joten en pureudu niihin tarkemmin tässä kirjoituksessa.

Näiden kuuden eri osa-alueen keskiössä on core, eli ydin. Esimerkiksi kaikki yksilöt eivät tarvitse fyysistä aktiivisuutta tai samanlaista virheetöntä ravintoa voidakseen hyvin ja pystyäkseen menestymään. Ydinkysymykset, jotka tasapainottavat osa-alueita kuuluvat näin;

  1. Kuka olet?
  2. Mitä haluat?
  3. Kuka/mikä ohjaa elämääsi?

Hintsan mukaan pystyäksesi menestymään, ja rakentamaan omaa hyvinvointiasi tehokkaasti, täytyy sinun pystyä vastaamaan helposti ja vaivatta ylläoleviin kysymyksiin. (Saari 2015) Kysymykset ovat hyvin arvolatautuneita, ja kirkastamalla omia arvoja ja itselle oikeasti tärkeitä asioita, pystyy kysymyksiin vastaamaan helpommin. Näihin kysymyksiin vastaaminen vaatii valtavan määrän itsetutkiskelua ja itsetietoisuutta.

Ensimmäinen vuoteni Proakatemialla on saanut minut miettimään näitä ajatuksia aivan tiedostamattani. Kuka olen, missä olen hyvä, mitä haluan tehdä, mitkä ovat tavoitteeni? Kuljenko kohti omia unelmiani, vaiko kohti ulkopuolisten tahojen, kuten koulun, tiimin tai vanhempien odotuksia?

Kouluna Proakatemia on siinä mielessä poikkeuksellinen, että voimme opiskelijoina hyvin pitkälti itse määrittää opintojen sisällön. Jokaisella yksilöllä on Proakatemialla mahdollisuus omien arvojensa mukaiseen opiskeluun, samalla ottaen konkreettisia askeleita kohti omia unelmiaan. Olen itse hyvin tavoitekeskeinen ihminen, mutta en aina osaa asettaa omien arvojeni mukaisia tavoitteita. Olen huomannut, että kun asettamani tavoitteet ovat ristiriidassa omien arvojeni kanssa, ei tavoitteiden tavoittelu ole mielekästä. En tällöin nauti matkasta kohti tavoitteitani, eikä toiminta ole tällöin kestävällä pohjalla kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Matkasta nauttiminen ja hetkessä eläminen ovat yhtä tärkeitä kuin tavoitteiden saavuttaminen ja intohimo. (Saari, 2016)

Kirjassa Hintsa ottaa paljon kantaa nykyiseen terveydenhuoltokulttuuriin ja urheilijoiden valmentamiseen varsinkin Suomessa. Hintsan toimiessa Suomessa urheilulääkärinä, pidettiin Hintsan keskittymistä urheilijoiden henkiseen puoleen yhtä vakavasti kuin fyysiseen, täytenä humpuukina. Hintsa suhtautui terveydellisten ongelmien korjaamiseen ajatellen potilaan tilannetta kokonaisvaltaisesti, kun taas moni muu lääkäri keskittyi vain oireen hoitamiseen, eli yksittäisen tulipalon sammuttamiseen. Jos koko talo on ilmiliekeissä, ei tulipalon sammuttaminen pelkästään talon länsisiivessä auta paljoakaan. Sammuttamalla tulipalo kokonaisvaltaisesti, voidaan keskittyä rakentamaan ja remontoimaan uutta perustaa, uutta taloa. Sama pätee ihmiseen ja hyvinvointiin. Jos kehosi oireilee, keskittymällä vain oireen hoitamiseen, tarkoittaa se samaa kuin vain länsisiiven tulipalon sammuttaminen. On löydettävä oireen aiheuttaja, ongelman ydin, ja hoidettava sitä. Vain näin voimme joskus saavuttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Vaikka kirjassa pureuduttiin huippu-urheilijoiden ja yritysjohtajien kautta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kautta menestymiseen, pätee samat lainalaisuudet tavalliseen tallaajaankin. Ottamalla vastuun omasta hyvinvoinnista, voi jokainen meistä elää parempaa elämää, ja saada elämästä paljon enemmän irti.

Kommentoi