Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Hyvä idea ei toimiKirjoittanut: Sanna Tahlo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Hyvä idea ei toimi. Ei toimi huonokaan. Tarvitsemme jotain rohkeamapaa johon voi uskoa. Yhteinen tulevaisuutemme riippuu ideoista, tarinoista ja teoista. Pitää ajatella ja toimia toisin. Tehdä heti mitä ei ole ennen tehnyt. (Kulmala, 2009).

Ahaa! Selvä. Eikun siis mitä? Marko Kulmalan teos Hyvä idea ei toimi oli mielestäni erittäin kiinnostava. Kirja on jo pelkältä rakenteeltaan poikkeava, kuvia ja yksittäisiä lauseita ja sitten taas pidempiä tekstejä.

 

Luin kirjaa joululomalla ollessani matkalla, luin sitä junassa ja lentokoneessa, välillä sohvalla makoillessa. Muistan, kuinka jokin kirjan tietty lause nosti ensin hymyn huulille ja herätti ajatuksen, oivalluksen, aivan! Sitten meni hetki ja katsoin junan ikkunasta ulos ja totesin mielessäni, että siis mitä. Mitä se siis tarkoitti, tarkoittiko se tuota tai ymmärsinkö ylipäätään mitään, sittenkään. Kirja sai pohtimaan paljon ja tekemään oivalluksia, oivalluksia siitä, että kaikkea ei olekaan helppo ymmärtää, vaikka osaisi pohtia ja analysoida.

Tutki myyttejä ja sukella arkkityyppien maailmaan. Myytit eivät ole myyttejä suotta, arkkityypit ovat arkkityyppejä syystä. Ne ovat olleet aina totta ja ne tulevat olemaan aina totta. Jos et ole kiinnostunut merkityksistä, et ole kiinnostunut mistään. Kaikki häiritsevät ideat perustuvat myytteihin. Tappajahai ja ihmissisusi. IKEA ja 1. Mooseksen kirja: ”Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne”. Suomi on valtava tarina. Suomella on jo maailman suurin jatkuvasti kasvava kansanrunouden arkisto. Pannaan se näytille. (Kulmala, 2009). Niin, nyt luin lentokoneessa, ensin innoissani, sitten taas hämilläni, sitten palaan takaisin tekstiin ja luen uudelleen. Siskoni katsoo, mitä luen ja toteaa samoja asioita – kuinka kiinnostavaa! Mutta hämmentävää. Siis mitä.

 

Siirryn hämmennyksestä. Mikä kirjan pointti oli?

Hyvä idea ei toimi. Ei toimi huonokaan. Häiritsevä idea on idea. Häiritsevä idea aiheuttaa aina vastustusta. Vastustus on varmin tapa tunnistaa idea, jossa on ideaa. (Kulmala, 2009).

Tarvitsemme siis häiritsevän idean. Emme hyvää tai huonoa ideaa.

Miten keksiä häiritsevä idea?

Kulmala (2009, 128) kirjoittaa, että hyvä idea ottaa kantaa menneisyyteen. Häiritsevä idea synnyttää käänteen tulevaisuuteen. Ideat syntyvät usein tyhjästä. Vaali tyhjää.

Koen, että pitää ottaa aikaa, ottaa aikaa hiljaisuudelle, mutta niin, että pidämme silmät auki.

Kulmala (2009, 134) kertoo, että oivallus on sitä että huomaa ensimmäisten joukossa sään muuttuneen. Huomaamista autaa, kun pitää verhot auki.

Verhot auki. Silmät auki. Tarkoitetaanko samaa? Ehkä. Ehkä pitää opetella lisää läsnäoloa ja tilanteiden havainnointia. Ehkä pitää karsia kapeaa ajattelua, pitää nähdä mahdollisuuksia ja kokea intoa. Ei saa olla rajoittunut.

Helppoja sääntöjä kirjoittaa. Miten niitä noudattaa?

Tutki valokuvia ja tauluja. Kuvittele mitä niissä ei näy. Kuvittele tauluja, joita ei ole vielä tehty. Idean synty. Hölise holtittomasti. Usko lujasti. Ajattele yhdessä. Pyydä apua. Idea ei hedelmöity pihtaamalla. Tarvitaan holtitonta jakamista. (Kulmala, 2009)

 

Toistan vielä itseäni, kirja inspiroi ja innoitti. Poikkeavaisuus rakenteessa ja sisällössäkin toi eteen upean haasteen, jota oli vaikea selättää, mutta joka puhutteli ja herätti ajatuksia. Se toi myös haasteen kirjoittamiseen. Tämän teoksen innoittamana omat ajatukset rönsyilivät ja juoksivat lujaa. Kirja herättää paljon oivalluksia ja ajatuksia, mutta niitä on myös vaikea saada kuriin. Toisaalta se on myös virkistävää, melkeimpä mahtavaa. Inspiroitua, vaikka ajatuksia ei saa lauseiksi.

 

Lopuksi lisään vielä minua puhutelleen lauseen.

Mitä juttuja kannattaa tehdä? Välttämättömät ja ne joita rakastaa. Ja ne joista oppii mitä rakastaa. (Kulmala, 2009). Niin, voin oppia mitä rakastan vain kokeilemalla ja tekemällä. Pitää myös yrittää, kokeilla, oivaltaa ja keksiä häiritseviä ideoita. Ideioita, joita joku voi vastustaa! Jännittävää.

Kommentoi