Tampere
17 Jun, Monday
18° C

Proakatemian esseepankki

Hurmosta Rukalla!Kirjoittanut: Tilda Tamminen - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

Tiimimme Hurmos oli yhdessä projektireissulla Rukalla tammikuussa. Rukalla oli jo monta vuotta pyörinyt pipolätkä -tapahtuma, jonka järjestämisessä Hurmos pääsi olemaan mukana. Tiimimme tehtäviin kuului tuomarointia, kenttien huoltoa, makkaranpaistoa sekä infopisteessä toimimista. Lisäksi osa tiimistämme auttoi tapahtuman kasaamisessa sekä koko tiimi purkamisessa. Hurmos pääsi mukaan järjestämiseen, koska muutama tiimistämme oli ollut jo valmistuneen tiimin Samoan kanssa reissussa jo viime vuonna, joten meidän oli helppo ottaa tapahtumasta koppia.

 

Tuomarointi

Hurmoksesta suurin osa oli hoitamassa tuomarointia. Itsekin kuuluin tuomarointiporukkaan. Itse koen, että tuomarin tärkein tehtävä on maalien laskemisen lisäksi pitää huolta, että peli pysyy reiluna ja mielekkäänä molemmille osapuolille ja tunteet eivät kuumene liikaa kentällä. Tapahtuman idea on kuitenkin olla hauska ja turvallinen kaikille.

Tapahtumaa varten on määritelty säännöt tapahtuman nettisivuilla. Tiivistetysti, pelissä on kentällä 4 pelaajaa per joukkue ilman maalivahtia ja esimerkiksi taklaaminen ja kaikki muu väkivalta on kielletty. Väkivaltaisesta käytöksestä joukkue/pelaaja voidaan poistaa koko tapahtumasta. Lisäksi isommista säännöissä määritellyistä rikkeistä määrätään rangaistuslaukaus 2 minuutin rangaistuksen sijaan rangaistuslaukaus puolesta kentästä. Kypärän käyttö on erittäin suositeltavaa, vaikka kiekko ei saisi nousta polven yläpuolelle. (Pipolätkä. n.d.)

Omasta kokemuksesta eniten joutui puuttumaan pelaajien yli polven korkuisiin syöttöihin tai siihen jos maali on pois paikoiltaan, mutta omalle kohdalle ei osunut onneksi isompia ongelmia. Toki mitä pidemmälle kisassa mentiin, niin pelaajien totisuus pelaamiseen lisääntyi, jolloin saattoi syntyä jännitteitä joukkueiden väliin. Pari kertaa vahingossa pelaajat saivat myös mailasta, jolloin oli silmäkulma auki, mutta onneksi mitään sen vakavampaa ei päässyt omalla kentällä sattumaan. Oma tuomarointilinja ei ollut kovin tiukka ja välillä huomasin, että sieltä tuli hiukan palautetta joukkueilta, mutta itse ajattelin, että olen sentään tasaisen epäreilu molemmille joukkueille.

 

Haasteet

Kun lähdetään järjestämään tapahtumaa, on varauduttava muutoksiin ja odottamattomiin sattumuksiin. Meidän tuomarien kohdalla oli yksi raskas työntekoon vaikuttava teko nimittäin kylmyys. Rukalle oli juuri sille viikonlopulle saapunut todella kovat pakkaset, ja itse en ole koskaan kokenut vastaavaa säätä. Ilmatieteenlaitoksen mukaan Rukalla oli yhtenä tapahtuman päivänä jopa yli -30 astetta pakkasta (ilmatieteenlaitos 2024). Siihen, kun lisätään kireä pakkasv*tuntuuli, niin lämpötila alkoi tuntumaan -40 asteelta. Siinä, kun seisoi paikoillaan 40 minuuttia putkeen kentän reunalla niin varpaat vähän palelivat. Kun peli päättyi, monesti piti juosta sisälle, koska kylmyys sattui koko kroppaan. Puhumisesta tuli myös vaikeampaa.

Kylmyys ei ollut pelkästään tuomareille rankkaa vaan myös pelaajista huomasi, että vaihtoja tehtiin koko ajan tiheämmin pelin edetessä, koska kylmyys alkoi sattumaan pelaajia keuhkoihin. Lisäksi kylmyys vaikutti kenttien kuntoon. Kenttien huollosta vastuussa olevien tehtävä muuttui melko fyysiseksi, kun jää alkoi halkeilemaan pakkasen takia. Jäitä yritettiin paikata lumen ja veden avulla, mutta railoja tuli todella nopeasti lisää erityisesti niille kentille, jotka oli tehty järven päälle. Kenttien paikkaajat eivät paljon taukoja kerenneet pitämään.

 

Miten Hurmos toimi tiiminä

Reissu oli meitä varmasti tiimiyttävä kokemus ja itse lähtisin ehdottomasti uudestaan. Tämä oli ensimmäinen tiimimme yhteinen pidempi reissu ja niitä on tulossa lisää jo lähitulevaisuudessa. Reissulla huomasi, että olemme kyllä kehittyneet paljon tiiminä, mutta töitä on silti paljon vielä edessä. Meillä on vielä petrattavaa esimerkiksi palautteen annossa ja kommunikoinnissa, jotta pystymme kehittymään tiiminä.

Tiimissä kommunikointi on yksi peruspilareista ja jos siinä huojutaan, täytyy ottaa pari askelta taaksepäin ja myöntää, että ollaan vielä melko alussa tiimin rakentamisessa. Tiimiläisten täytyy jatkuvasti oppia toistensa käytöksestä ja uskaltaa antaa palautetta. Palaute kannattaa kirjoittaa ylös ja pyrkiä reflektoimaan omaa käytöstään. Tärkeintä on, että tiiminä tehdään yhdessä ja, että yksilöt ottavat muiden sanomiset huomioon. (Spiik 2022, 11, 20.)

Rukalla päivän päätteeksi meillä oli päivän läpikäynti, jossa oli mahdollisuus antaa palautetta, jos oli jotakin mielen päällä. Iltaisin väsymys oli hyvin läsnä, joten keskustelun rakentavuudessa olisi ollut kehitettävää ja tuli tarpeettomia ylilyöntejä, mutta ne on jälkikäteen puitu. Pyrimme tiiminä siihen, että kun asiat on käyty läpi, niihin ei enää palata vaan jatketaan eteenpäin. Opimme varmasti tiiminä paljon kommunikoinnin tärkeydestä Rukalla. Ensi vuonna tilanne on varmastikin toinen, koska tapahtuma on kaikille tuttu ennestään.

 

Pohdinta

Hurmoksen Rukan reissusta ja koko tapahtumasta jäi itselle hyvä mieli ja toivon pääseväni uudestaan. Tutustuin uusiin ihmisiin ja sain nauraa paljon pelaajien kanssa, vaikka kylmä olikin. Hurmoksesta opin paljon uutta ja tutustuin tiimikavereihini uudella tasolla niin kaverina kuin työkaverina. Reissun jälkeen oli todella outoa palata takaisin arkeen, vaikka kyseessä ei ollut pitkä tapahtuma. Elimme siellä tietynlaisessa Ruka kuplassa. Väsymyksen pystyi aistimaan koko tiimistä seuraavan maanantain viikkopalaverissa. Itsekin olin aivan pihalla siitä mitä pitäisi tehdä ja mitä on jäänyt rästiin edelliseltä viikolta. Vaati muutaman päivän, että oli toipunut univeloista, joita reissulla oli kertynyt.

Tapahtumassa tuli yllätyksenä sään kylmyys ja sitä kautta liian vähäinen työvoima kenttien huollossa. Myös yöllinen lumen sataminen aiheutti meille lisähommia, koska kenttien piti olla pelikunnossa aamulla yhdeksältä. Muun muassa tämän takia yöunet tuppasivat jäämään lyhyeksi. Ensi vuonna roolituksia pitää tarkastella, jotta saadaan kaikki menemään vielä sulavammin, mutta hauskaa tulee varmasti olemaan myös ensi vuonna.

 

Lähteet:

Ilmatieteenlaitos. n.d. Viimeisen 30 vuorokauden sää. Verkkosivu. Viitattu 6.2.2024.

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/viimeisen-30-vrk-saa

Pipolätkä. n.d. Säännöt. Verkkosivu. Viitattu 8.2.2024.

https://pipolatka.fi/pages/saannot

Spiik, K. 2022. Yhteisöohjautuvuus. Yhdessäohjautuva tiimi. E-kirja. Karlex. Vaatii käyttöoikeuden.

https://www.bookbeat.com/fi/kirja/yhteisoohjautuvuus-:-yhdessaohjautuva-tiimi-664086

 

 

 

 

 

Kommentoi