Tampere
29 May, Wednesday
21° C

Proakatemian esseepankki

Hurmoksen 12h innovaatioKirjoittanut: Jesse Salmi - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto: 

Toimeksiantajan ajatuksiin pureutuminen, päättelykyvyn käyttö, ongelman ratkaisu taidot ja lyhyessä ajassa parhaan mahdollinen lopputuloksen saaminen. Sitä pitävät sisällään innovaatiohaasteet. Hurmoksen toinen 12 h innovaatio haaste pidettiin 21.3. Toimeksiantajina toimivat Aleksi Kolunsarka sekä Atso Jaakkola, jotka ovat perustaneet tammikuussa 2024 Urakkaporukka Oy nimisen yrityksen. Yrityksen pää ideana on luoda työvoimaa tapahtuma-alan infrastruktuurin tilapäisratkaisuihin. Yritys haluaakin erottua muista henkilöstövuokraus alan yrityksistä siten, että heillä oppiminen ja ennen kaikkea uuden työntekijän opettaminen on yksi ydin arvoista. Saimme Urakkaporukalta kaksi toimeksi antoa, joita ratkoimme 12 tunnin haasteen aikana.  

 

Toimeksiannot: 

Ensimmäisenä haasteena meillä oli ratkaista myyntiprosessiin liittyvä ongelma. Toimeksiantajat halusivat ratkaisun siihen, miten Urakkaporukka pystyy luomaan luottamuksellisista suhdetta myyntiprosessissaan. Toisena toimeksiantona oli se, miten yritys voi kasvaa kestävästi niin, että yrityksen kulttuuri säilyy ennallaan. Kun olimme saaneet kattavat pohjatiedot toimeksiantajilta, oli aika käydä läpi kysymyksiä, jotka ohjaisivat meitä oikeaan suuntaan haasteen aikana. Haasteen esittelyihin ja kysymyksille oli varattu aikaa tunti. Kun tunti oli kulunut tuli aika, jolloin tehdään päätökset, mitkä toimeksiannot otamme. Innovaatio haasteessa projektipäällikköinä toimivat Sami ja Jenna. Tässä oli heille molemmille hieno hetki päästä johtamaan tiimiä ja viemään tiimiä kohti parhainta mahdollista loppu tulosta. Nopean projektipäälliköiden sparrailujen jälkeen toimeksiannot oli jaettu ja minun tiimilleni toimeksiannoksi tuli haaste ykkönen eli miten Urakkaporukka pystyy luomaan luottamuksellisia suhteita myyntiprosessissaan.  

 

Päivän kulku: 

Päivä oli jaoteltu hyvin selkeäksi ja raamikkaaksi. Siitä projektipäällikkömme pitivät hienosti huolen. Siirryimme tilaamme ja aloimme aluksi käymään ensi fiiliksiä toimeksiantoa kohtaan. Meistä osa oli sitä mieltä, että kulttuurihaasteeseen olisi mahdollisesti voinut olla enemmän annettavaa, mutta toisaalta myyntihaaste oli mielenkiintoinen ja opettavainen. Puolensa kummassakin. Olin itse avoimin mielin haastetta kohtaan. Kun olimme päässeet käymään läpi kaikkien ajatukset haastetta kohtaan, oli aika pureutua itse haasteeseen. Haaste itsessään tuntui siltä, että meillä oli aika nopeasti selvää, millä tulokulmalla lähdemme haastetta ratkaisemaan.  

 

Ratkaisu:  

Myyntiin ei ollut suunnitelmaa eikä strategiaa sekä myynti oli tapahtunut suhteita hyödyntäen. Näimme tässä selkeän raon luoda Urakkaporukalle myyntistrategian sekä suunnitelman. Kun olimme tästä yhtä mieltä, lähdimme vielä syventymään vielä haasteeseen enemmän. Olin itse kirjoittanut jonkin verran muistiinpanoja ja kiinnitin huomiota siihen, että toimeksiantajat halusivat uusasiakashankintaan, että kumppanuussuhteiden näkökulmasta ratkaisun. Haaste olikin siis kaksi osainen. Uusasiakashankinnassa lähdimme pureutumaan myyntistrategian sekä suunnitelman näkökulmasta ja kumppanuussuhteissa ylläpitämiseen luomaan asiakkuuksien johtamissuunnitelmaa.  

 

Päivän kasaaminen yhteen ja pitsaus: 

Päivä oli aikataulutettu erinomaisesti, joka teki sen, että saimme mielestäni asioita hyvällä tahdilla aikaseksi. Jostain syystä silti aika meinaa aina loppua ja tulee kiire loppu tuloksen kasaan saamisessa. Saimme ratkaisun kaikki osa-alueet valmiiksi noin seitsemän aikaan illalla. Tässä kohtaa lähti viimeinen tunti raksuttamaan, sillä haasteen suorituksen oli määrä loppu tasan kello kahdeksan illalla. Viimeiselle tunnille jäikin viimeisen pienen taon pitäminen, raportin valmiiksi saattaminen sekä pitsauksen rakentaminen. Viimeinen tunti oli valtava opin paikka tulevaisuuteen, sillä oli hyvä huomata, että tuntikin on todella lyhyt aika kahta arvosanaan vaikuttavaa asiaa valmiiksi laadukkaasti. Viimeisillä minuuteilla raportin viimeset lauseet kirjattiin ylös ja tiimimme pitsaajat eli minä ja Jenna saimme pitsauksemme valmiiksi. Tärkeintä on se, että pysyimme aikataulussa ja emme myöhästyneet.  

 

Arviointi: 

Kyllä voin sanoa, että tulosten arviointi jännitti valtavasti. Olen todella itse kriittinen puhumisen suhteen ja koin, että esimerkiksi pitsaus ei ollut sitä tasoa, mitä se olisi voinut olla. Saimme positiivista palautetta rohkeasta lähestymisestä haastetta kohtaan sekä siitä, minkälaisen valmiin sekä ammattimaisen suunnitelman pystyimme yritykselle luomaan innovaation aikana. Palautetta saimme siitä, että raportti jätti toivomisen varaa ja konkretiaa kumppanuussuhteisiin olisi kaivattu vielä enemmän. Yhteenvetona asiakkaat olivat tyytyväisiä lopputulokseen ja saimme arvosanaksi nelosen. Voi olla tyytyväinen.  

Toinen haaste sai erityisen hyvän palautteen ja voikin olla todella onnellinen siitä, että Hurmos pärjäsi näinkin hyvin haasteessa. Raportti oli toisen haaste tiimin selkeä vahvuus. Yli 30 sivuinen laaja ja syventyvä raportti päivän innovoinneista oli ylistyksen aihe. Sellainen vitosen raportin kuuluukin olla. Toinen ryhmä saikin haasteesta arvosanaksi vitosen. Virheistä opittiin ja tiimi oli aivan erilainen kuin viime haasteessa. Todella hienoa suorittamista kummaltakin porukalta.  

 

Pohdinta: 

Hurmos on kehittynyt valtavasti siitä, minkälaisen suorituksen teimme ensimmäisessä 12 h innovaatiossa. Tällä en silti tarkoita, sitä että olisimme silloin huonosti suoriutuneet. Päin vastoin. Lähinnä se, kuinka paljon olimme ottaneet kehityskohteitamme huomioon tässä uudessa haasteessa ja ennen kaikkea emme toistaneet niitä oli todella palkitsevaa. Mietin asiaa niin, että olemme nyt jo kehittyneet todella paljon, mutta pitää aikataulua vielä sen verran seurata, että raporttia aletaan tekemään heti aamusta, jotta siitä tulee tarpeeksi laaja ja laadukas. Toinen kehityskohta on pitsauksen tekeminen viimeisen puolen tunnin aikana. Se on liian lyhyt aika siihen ja puhujien itsevarmuuden kannalta olisi hyvä saada sille varattua myös reippaasti aikaa. Muutoin suorittaminen on nousujohteista ja voinkin sanoa, että oli ilo olla tekemässä tätä matkaa yhdessä tämän tiimin kanssa. Kohti uusia haasteista.  

Kommentoi