Tampere
27 May, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Hurmaava joukkosukupuuttoKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ja tämä on 6. sellainen.

Usein saa kuunnella hönkötystä siitä, kuinka maapallo on pelastettava ilmastonmuutokselta. Voitte olla varma, että maapallolla ei ole hätää, mutta sulla on.

Maanantaina julkaistiin yli 15 000 tutkijan allekirjoittama julkaisu, jossa varoitetaan ihmiskuntaa, toistamiseen. Julkaisussa todetaan, että vaaranamme edelleen tulevaisuutemme väestöllisesti epäsäännöllisellä materiaalin kulutuksella sekä pitkään jatkuneella hallitsemattomalla väestönkasvulla. Viimeinen vuosi on ollut ilmaston kannalta katastrofaalinen. Ääri-ilmiöt ympäri planeettaa saa monet tosissaan ajattelemaan ympäristö vaikutuksia. Kun huomataan, että tämä todellakin tapahtuu omalla takapihalla, oman elämän aikana, alkaa se vasta todella kiinnostaa.

Lokakuun lopussa tuli myös raportti, jossa todettiin, että Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteista ollaan kaukana. Unep:n raportin mukaan nykyisillä päästörajoitussitoumuksilla katetaan vasta kolmannes siitä määrästä, joka tarvittaisiin Pariisin ilmastosopimuksen täyttämiseksi.

Asiaa ei varmasti helpota Yhdysvaltojen irtautuminen sopimuksesta, joka oli yksi merkittävä rahoittaja sekä saastuttaja. Itse en edes ymmärrä, miksi Yhdysvallat saa edelleen toimia koko muuta maailma kohtaan täydellä piittaamattomuudella. Amerikka ensin on surullisin teema mitä ihmiskunta on saanut kuulla ja mitä hoetaan jo pitkin planeetta muidenkin maiden toimesta. Yhdysvaltain hallinto heiluttelee muulle maailmalle keskisormea samalla innolla, kuin Pohjois-Korea. Asiaa ilmentää ehkä parhaiten Valkoisen talon korkeimman ympäristövirkamiehen titteliä pitävän Kathleen Hartnett Whiten viime viikkoinen senaatin ympäristövaliokunnan kuuleminen. White on aktiivinen ilmastomuutos kriitikko. Samalla kuitenkin myöntäen että: ” Minulla ei ole minkäänlaista asiantuntemusta tai edes maallikkotietämystä valtamerien dynamiikasta ja ilmastonmuutosasioista”. White mielestä tiede ei voi myöskään sanella politiikkaa.

Tiede ei todellekaan ole ollut sanelemassa Yhdysvaltain politiikkaa. Parhaiten tilannetta ehkä kuvaa Virginian edustalla hukkuva Tangierin saari. Vuoden 1850 jälkeen meri on imaissut saaren massasta 67%. Pääosa saaren loppumassasta uskotaan katoavan seuraavan 50 vuoden aikana. Tutkijat ovat olleet hyvin yksimielisiä siitä, että kato johtuu ilmastonlämpenemisestä sekä sen sivutuotteista. Tästä huolimatta saaren asukkaista 90% äänesti Donald Trumppia presidentiksi. Heidän mielestään siis voidaan ruostevyön hiiliteollisuus pistää uuteen eloon. Vaikka tiede sanoisi selkeästi, että se vain edesauttaa omaa hukkuvaa laivaa. Tangierille riittä 12 miljoonan aallonmurtaja, ainakin pormestarin mielestä.

Kuten olen joskus aikaisemminkin todennut: maapallo on hyvin pitkälle verrannollinen avaruudessa matkustavaan alukseen; Meillä on rajallinen määrä ravintoa, tilaa ja materiaalia. Kukaan ei meille niitä ole lisää tuomassa. Siitä huolimatta rakennamme omia poteroita aluksemme nurkkiin, jossa käytämme merkittävän osan energiastamme sekä varannoistamme muiden kyttäämiseen. Emme välitä, vaikka aluksemme toimisi vielä tuhansia vuosia jälkeläisillämmekin, jos meidän poteromme tarvitsee hiilivoimalan selvitäkseen, niin sellaisenhan se saa.

Miksi on lottovoitto syntyä Suomen poteroon? Eikö voisi olla vain lottovoitto ylipäätään syntyä?

Tutkijoiden tekemässä julkaisussa oli kirjattu 13 kohtaa joihin meidän nyt tulisi keskittyä, jotta tältä totaaliselta tuholta vältyttäisiin. Ne ovat loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisia asioita, jotka vaatisivat vain ne toimet. Yksi jota jokainen voisi harrastaa päivittäisessä toiminnassa on ruokajätteen vähentäminen. En tiedä kuinka moni meistä seuraa, kuinka paljon heittää esim. kouluruokalassa ruokaa menemään, mutta suosittelen. Toissa viikolla tuli esille, että pääkaupunkiseudulla kouluruokaa heitetään 2 miljoonan euron edestä roskiin. Määrä on aivan järkyttävä, kuten koko ruokateollisuuden rasitteet ympäristöllemme.

Mitkä ovat ne asiat, joka saisi tavallisen kansalaisen sekä poliittisen ilmapiirin keskittymään meidän omaan sukupuuttoomme. Täytyykö planeettamme suorittaa terroristi isku, jotta se saisi huomiota, Vai tekeekö se niitä jo?

Kommentoi