Tampere
30 May, Thursday
21° C

Proakatemian esseepankki

HR vai TLKirjoittanut: Eemi Mäenpää - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Taas on se aika vuodesta, kun on aika palata menneeseen, ja tutkia miten pian päättyvä lukukausi on mennyt. Aika lailla vuosi sitten olimme loppusynnytyksessä, jossa meidät pinkut jaettiin tiimeihimme ja pääsimme aloittelemaan tiimiyritystämme. Syntyi Empiria Osk., joka koostui 21 innokkaasta tiimiyrittäjästä. Kirjoitin loppukesästä esseen tiimiyrityksemme ensimmäisestä keväästä, ja siitä mitä kaikkea opin sekä miten haluan jatkossa toimia toisin. Tässä esseessä taas käyn läpi, miten minun sekä tiimini toinen lukukausi, syksy 2022 on mennyt. Paljon on taas tullut oppia, ja matkaan on mahtunut niin onnistumisia kuin myös sekasortoa. Mutta eteenpäin on kuitenkin menty niin tiiminä kuin minä itse yksilönä.

Alkava HR-kausi

Viime kevään päätteeksi minut valittiin tiimiyrityksemme HR-henkilöksi (Human Resources) tälle syksylle. Tehtävänäni oli siis toimi tiiminvetäjänä yhdessä tiimimme Business Leaderin kanssa. Amalia Leinonen ja Laura Saarela kertovat blogissaan, että HR:n vastuualueena yrityksen inhimilliset voimavarat ja niiden hoitaminen. Toisin sanoa yrityksessä HR hoitaa kaikkea mikä liittyy ihmisiin. (Leinonen & Saarela, 2018.) Tämä olikin se rooli, jonka itse halusin ottaa itselleni ja palvella tiimiäni sitä kautta. Kun minua kysyttiin HR:n rooliin, tiesin että minulla olisi siihen annettavaa, ja näin roolin suurena mahdollisuutena mutta samanaikaisesti myös loistavana haasteena. En kuitenkaan tiennyt mitä kaikkea rooli pitää sisällään, enkä ole täysin varma tiedänkö edelleenkään. Tiimin ihmisten auttaminen ja tukeminen ei ole kaikkein yksinselitteisin työtehtävä.

Mökkipaja

Tiimimme lähti ensimmäisten joukossa Proakatemian tiimeistä syksyn mökkipajaan. Olimme mökkipajassa jo syyskuun loppupuolella, kun muut tiimit vasta suunnittelivat mökkipajojaan. Olimme koko tiimi innoissamme mökkipajaan lähdöstä, koska halusimme päästä tiimiytymään mahdollisimman pian kesän jälkeen. Mökkipaja oli itselleni kuitenkin käänteentekevä viikko oman tiimijohtajuuden kannalta.

Mökkipajassa esitimme omat oppimissopimukset, jotka vastaavat kysymyksiin missä olen ollut, missä olen nyt, mihin olen menossa, miten pääsen sinne sekä mistä tiedän olevani perille. Jokaisen on siis vastattava kaikkiin kysymyksiin oman tuntemuksen pohjalta. Vääriä vastauksia kysymyksiin ei ole. Jokaisen oppimissopimuksen jälkeen muilla tiimiläisillä on mahdollisuus esittää kulloisellekin esittäjälle tarkentavia kysymyksiä. Omalla kohdalla tuntui, että jouduin esityksenä päätteeksi pienoiseen piinapenkkiin. Minulle esitetyissä kysymyksissä minua haastettiin oman HR-roolini näkyvyydestä sekä siitä minkälaisia suunnitelmia minulla on erinäisten tiimin osa-alueiden kehittämiseen. Tiimiltä tulleet haastot saivat minut pohtimaan tarkemmin omaa asemaani tiimissä, sekä tapojani hoitaa HR-rooliani. Keskustelin myös samaisena päivänä tiimimme BL:n kanssa roolistani sekä yhteistyöstämme. Tämä keskustelu avasi vielä enemmän silmiäni omalle toiminnalle. Pystyin myös allekirjoittamaan väitteet omasta näkymättömyydestäni tiimijohtajana. En yleensäkään ole kova äänisin henkilö porukassa, koska luonteeltani olen jokseenkin introvertti. Mutta olin itse ennen mökkipajaa pitänyt itseäni edes jonkin verran näkyvänä tiimijohtajana. Ja kysehän on näkökulmaeroista, mutta ymmärsin myös tiimiläisten mielipiteen. Ja haluan myös mainita, että olen kiitollinen tiimilleni suorasta palautteesta, koska opin siitä hyvin paljon.

HR:sta TL:ksi

Kun syksyn aikana pohdiskelin, miksi olin näkymättömämpi tiiminvetäjä kuin tiimimme business leader, huomasin että tunsin tietynlaista alemmuuden tunnetta BL:ää kohtaan. Lähtökohtaisesti meidän tulisi olla tasavertaisia tiimijohtajia, mutta jostain syystä tunsin olevani hänen apulaisensa tai oikea käsi, en niinkään hänen kollegansa. Tehtyäni itsetutkiskelua tämän asian tiimoilta, huomasin että olin juurtunut omiin stereotypioihini HR-henkilöiden suhteen. Oman kokemukseni mukaan HR-henkilö on yrityksessä se, joka istuu toimistolla, eikä varsinaisesti vastaa kenestäkään työntekijästä, mutta on valmis kuuntelemaan ja auttamaan työntekijöitä heidän ongelmatilanteissaan. Eikä tämäkään kauas mene HR:n määritelmästä, mutta omassa mielessäni HR-henkilö ei ole kenenkään johtaja. Huomasin että nämä olettamukset saivat minut tuntemaan itseni myös BL:n alaiseksi. Huomasin että olin toiminut lähinnä vain silloin kuin sitä pyydettiin joko tiimin tai BL:n toimesta. En sano, etteikö minulla olisi ollut omia ideoita ja suunnitelmia tiiminvetämiselle, mutta minulta oli puuttunut rohkeus ja päättäväisyys toteuttaa niitä.

Hetki oli pysäyttävä, kun tajusin että en itse kokenut itseäni tiimijohtajaksi, vaikka kannoin kyseistä titteliä. Niin pahalta kuin se tuntuikin, oivalsin että suunnan on muututtava omassa toiminnassani. Ensimmäinen askel, jonka päätin ottaa, oli tittelini vaihtaminen. Proakatemialla tiimit saavat itse valita roolit, joita tiimiinsä haluavat. Monessa tiimissä HR:n tilalla on TL (team leader). Koin että tittelini vaihtaminen ajaisi minua jo hieman enemmän oikeaan suuntaa tiimijohtamisessa. Syysloman tienoilla minusta tuli siis TL, enkä enää ollut HR. Avasin myös tiimilleni syitä tähän muutokseen, ja vastaanotto oli positiivinen. Kysehän ei suoranaisesti ole siitä, että pelkkä nimikkeen muutos vielä muuttaa kaiken minussa itsessäni ja toiminnassani, mutta huomasin merkittävän eron itsessäni heti tittelin vaihtamisen jälkeen. Tunsin enemmän vastuuta. BL:n kanssa keskusteltuani tulimme myös siihen tulokseen, että vastuualueet oli helpompi jakaa uuden nimikkeeni kautta. Kun aiemmin vastuualueemme olivat olleet lievästi sanottuna sumuiset, nyt tuntui, että jokaiselle asialle löytyi helpommin vastuunkantaja.

TL-keskustelut

Yksi ylpeyden ja ilon aihe, jonka haluan omalta ”valtakaudeltani” nostaa, on TL-keskustelut. Päätin jo kesällä, ennen koulun alkamista, että haluan pitää jokaisen tiimiläisen kanssa 1 on 1-keskustelun, jossa käymme tiimiläistemme sekä tiimimme tilanteita läpi. Keskustelujen tavoite oli antaa jokaiselle tiimiläiselle turvallisen ja helpon väylän tuoda ajatuksiaan esille, ilman minkäänlaista ryhmäpainetta. Tiesin jo etukäteen tällaisten keskustelujen tärkeyden, mutta odotukseni ylittyivät täysin.

TL-keskustelujen kautta opin itse tuntemaan tiimiläisiäni paremmin ja pystyin ymmärtämään heidän elämän tilanteitaan sekä ajatuksiaan paremmin. Opin myös paljon omasta roolistani, sekä sain paljon elintärkeää tietoa, mitä tiimiläiset minulta odottavat. Näitä keskusteluja voin suositella ihan jokaiselle tiiminvetäjälle tulevaisuuteen. Vaikka kaikkien tiimiläisten kanssa käytäviin keskusteluihin kului todella monta tuntia, en vaihtaisi niitä mihinkään. Ne olivat itselleni sata prosenttisesti sen arvoisia. Toivon vain, että näistä keskusteluista oli myös tiimiläisillemme hyötyä.

Opit ja kopit

Syksy 2022 ei ollut tiimillemme kaikista helpoin. Kävimme läpi monta kompastuskiveä ja muutaman tulikiven katkuisen keskustelun. Välillä iski epätoivokin, mutta niistä selvittiin. Näin jälkikäteen olen huomannut, kuinka tärkeä tämä syksy oli tiimillemme kaikkine haasteineen. Kuten Scott M. Graffius Phases of Team Development-diagrammissaan osoittaa, jokaisen huipputiimin kehityksessä tulee vastaan storming-vaihe, jossa ongelmia nostetaan esille. Tämä diagrammi antoi itselleni paljon uskoa siihen, että tämä on osa prosessia ja että tämä vie meitä eteenpäin tiiminä. Eihän yksikään pitkään kestävä parisuhdekkaan selviä ilman riitoja. Vasta storming-vaiheen jälkeen päästään norming-vaiheeseen, jossa tiimille luodaan tavoitteet, joihin jokainen pystyy sitoutumaan. Graffiuksen diagrammi tiimin kehityksestä loi minulle myös uskoa tulevaisuuteen, toi se mitä tahansa tulleessaan.

TL-kaudeltani opin myös kommunikoinnin ja yhteistyökyvyn merkityksen. Huomasimme BL:n kanssa jo hyvin varhaisessa vaiheessa puutteet kommunikaatiossamme. Ja onneksi huomasimme. Syksyn mittaan itsekin jouduin opettelemaan kommunikaatiota ja sitä, miten asiat kannattaa ilmaista. Se on yksi osa-alue, jossa koen kasvaneeni, vaikka ihan maalissa ei vielä ollakaan. Mutta uskon että kehitys loppuu tyytyväisyyteen, ja olen itse vielä kehityskaareni alkupäässä. Samalla lailla tiedän, että olemme tiiminä vasta aloittaneet matkan kohti huipputiimiä, ja se auttaa ainakin itseäni jaksamaan. Tulemme varmastikin astumaan vielä moneen sudenkuoppaan, mutta suunta on ainakin oikea.

Lopuksi, niin pliisua kuin se onkin, haluan kiittää tiimiäni siitä tuesta ja palautteesta, jota olen syksyn aikana saanut. Se on ollut minulle kultaakin arvokkaampaa. Haluan myös kiittää muiden tiimien tiimijohtajia, joilta olen saanut paljon tietoa ja taitoa TL-pajojen kautta. Viimeiseksi haluan toivottaa onnea omani sekä muiden tiimien tuleville tiimijohtajille. Matka ei tule olemaan helppo, mutta aivan varmasti sitäkin antoisampi ja opettavaisempi. Team leader Eemi in and out.

Lähteet:

Leinonen, A. & Saarela, L. 2018. Mitä kuuluu HR:n tehtäviin? https://blogit.jamk.fi/liiketalous/2018/03/09/mita-kuuluu-hrn-tehtaviin/

Graffius, S. 2021. Phases of team development. https://www.scottgraffius.com/blog/files/tag-five-phases-of-team-development.html

Kommentoi