Tampere
21 May, Tuesday
4° C

Proakatemian esseepankki

HR- kevään tavoitteet, soluesseeKirjoittanut: Arttu Vitikainen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

HR-keväämme tavoitteena on ollut ihmisten sisäisen motivaation löytäminen, tiimitoiminan tehostaminen sekä niin kutsuttu ”äidillinen potkaisu”. Ihan äideiksi ei silti olla rupeamassa, vaan jokainen on lähtökohtaisesti vastuussa omasta etenemisestään. Tiimihengen nostattamisessa palautteen anto on tärkeässsä osassa, siksi tähän alkuun onkin hyvä käydä läpi Ben Furmannin – spykiatrian erikoislääkärin pointteja rakentavaan keskusteluun:

  1. Itsensä rauhoittaminen
  1. Varaa riittävästi aikaa keskusteluun
  1. Aloita keskustelu jostain positiivisestä asiasta
  1. Yksi juttu mitä sun pitäis harjoitella/kehittää

Nämä ovat keskeisiä pointteja hyvässä keskustelussa, jossa on tarkoitus luoda muutakin kuin mielipahaa. Ja jokainen hyvä keskustelu osaltaan vie keskustelijoita lähemmäs toisiaan ja näin ollen helpottaa tiimin toimintaa. Pelkkä keskustelu ei silti itsessään riitä, sillä tekemisen kautta tiimi lähtee etenemään omalla painollaan. Syksyn aikana keskityttiin paljon keskustelemaan, ja se alkoikin näkyä tiimissä vellomisena ja turhautumisena. Keskustelut sinänsä ovat kehittäviä, mutta pelkkä keskustelu saa tiimin junnaamaan paikallaan, jolloin on aikaa ja tilaa eripuralle. Nyt taas vuoden vaihteen jälkeen, kun tiiminä ollaan selkeästi panostettu enemmän tekemiseen, niin myös tiimihengen on tuntenut nousseen.

Positiivisen ja ulospäin suuntautuvan tekemisen merkitys on huomattu useissa isoissa firmoissa, missä on esimerkiksi luotu whatsup ryhmiä, joissa myyntitykit hypettävät omia ja muiden onnistumisia. Tällä saadaan luotua ehkä jopa ylipositiivistä hypeä, mutta samalla se luo positiivista painetta ”kyllä munkin pitää onnistua, kun Jussikin onnistu”. Tälläiset myös nostattavat hypee ja turvallisuuden tunnetta siitä, että firmalla menee hyvin. Tälläinen tapa pitää hyvin tiimin yhtenäisyyttä yllä, vaikka kaupparatsut kiitäisivätkin ympäri maailmaa. Näiden oppien perusteella ollaan pyritty nostattamaan hypeä Kajon toimistolla sekä luotiin firman viestintäkanavaan erillinen ryhmä tällaista myyntihypeä varten. Toivottavasti ihmiset innostuvat yhä enemmän hehkuttamaan omia onnistumisiaan, sillä innostuneiden ihmisen katselu on todella mieltä nostattavaa.

Nyt kun on vuosi enää jäljellä, niin on paljon noussut myös keskustelua Kajon jatkumisesta akatemia taipaleemme loppuessa. Yllättävänkin yhtenäinen kanta on ollut, että luodut ihmissuhteet toki pysyvät, mutta Kajo jatkanee yksittäisinä projekteina, joita pyritään osakeyhtiöittämään jo mahdollisesti ennen akatemian loppua. HR-toiminta pyrkiikin ohjaamaan ihmisiä omia kiinnostuksiaan kohti, sillä vielä on vuosi aikaa kiihdyttää kohti omia unelmia. On ollut todella mukava huomata miten Kajosta alkaa nousta projekteja, joita on innokkaita jatkamaan myös akatemian jälkeen. Tällaisina mainittakoon esim. Pitstop, hääsuunnittelu, kahvi, Ylöjärven SKA, siima, autokauppa yms. Yrittäjyyteen tähtäävien projektien lisäksi monet tuntuvat jo löytäneen suuntaa missä haluaisivat työskennellä. Vaikka ihmiset hakeutuvatkin eri suuntiin, niin tavoitteena on viimeisen vuoden aikana luoda tiimistä entistä yhtenäisempi porukka, jolla olisi mahdollista jatkaa yhteistyötä ja mökkipajoja myös akatemian jälkeen. Allekirjoittanut ainakin tällä hetkellä uskoo sen olevan hyvinkin mahdollista.

Olemme kokeneet HR-kautemme alun antoisana ja olemme jo lyhyessä ajassa kerinneet tekemään paljon asioita, joista on tullut tiimiltä hyvin positiivinen vastaanotto. Isona oppina on tullut, että paljon toivotaan, mutta ajalliset ja rahalliset resurssit rajoittavat paljon. Kaikki eivät aina pääse osallistumaa kaikkeen ja kaikkien ei tarvitsekkaan osallistua kaikkeen. Tavoitteena onkin ollut tehdä kaikille jotakin vähän Laash-tyylistä HR-toimintaa sivuten. On ollut todella palkitsevaa nähdä iloisia naamoja niin pallokentällä kuin kehityskeskustelujenkin jälkeen. Saimme toimintaamme varten pienen budjetin, minkä turvin yhteisen tekemisen järjestäminen on entistä helpompaa, sillä osallistujien ei enää tarvitse maksaa kaikkia omasta pussistaan. Lähdemmekin innolla tämän esseen jälkeen uusiin haasteisiin.

 

Toisena tavoitteenamme oman HR-kautemme aikana lisätä ryhmähenkeä, hyvinvointia ja yhteistä tekemistä urheilun ja muun toiminnallisen tekemisen kautta. Hommaa on otettu haltuun jo hyvissä ajoin järjestämällä yhteistä liikuntaa erilaisten pallopelien muodossa, sekä irtiottoa arjesta mökkeilyn muodossa. Pyrimmekin nyt keskittymään siihen, että mennään ja tehdään, eikä mähmitä ja käydä loputtomia keskusteluja jo moneen otteeseen keskustelluista aiheista. Tekeminen on se, joka muodostaa tiimeistä huipputiimejä.

Työyhteisöissä liikutaan pääsääntöisesti liian vähän siihen nähden, mitä ihminen tarvitsee etenkin pysyäkseen kunnossa, mutta myös jaksaakseen paremmin kiireisessä arjessa. Liikunnalla muutenkin on melko tärkeä vaikutus omaan terveyteen.

Olimme kerran tiimin kanssa viime vuoden puolella Poltteen yritystreenitunnilla, johon osallistui mukava määrä tiimiläisiä. Jokainen heistä muistaa varmasti, kuinka rankkaa, mutta silti niin antoisaa ja nautinnollista se oli. Tällaiset jutut luovat äärimmäisiä onnistumisen tunteita ja hyvää fiilistä, varsinkin kun tekee yhdessä tiiminä. Nämä taas yhdistävät tiimiläisiä ja luo avoimuutta henkilöiden välillä. Liikunnasta saatavat onnistumisen tunteet ja siitä muodostuva flow siirtyvät myös työhön ja sitä kautta tuovat mukanaan yhteisöllisyyttä. Urheilu ja liikunta luo myös sisäistä motivaatiota itse kullekin.

Vapaa-ajan tekeminen ja vapaamuotoisemman tekemisen puute on ollut todella vajavaista tiimissämme. Pyrimmekin keskittymään myös lisäämään näitä huomattavasti. Ensimmäinen steppi tähän oli vapaamuotoinen HR-mökkipaja Himoksella, johon aluksi oli hyvinkin osallistujia, mutta valitettavasti osalle tuli esteitä, eivätkä päässeet siihen osallistumaan. Aiemmat mökkipajamme ovat olleet todella intensiivisiä ja työorientoituneita, vailla vapaampaa yhdessäoloa. Tarkoituksenamme olikin tuolla Himoksella viettää nimenomaan vapaampi ja täysin työhön liittymätön mökkipaja. Tässä onnistuttiinkin, kun kävimme ajelemassa hieman peltoautolla ja ampumassa tarkkuutta kivääreillä. Tulevaisuudessa järjestämme erilaisia illanviettoja, toiminnallisia aktiviteetteja lasersodan, paintballin ja muun vastaavanlaisen toiminnan muodossa. Unohtamatta tietenkään tiimin yhteisiä saunailtoja.

Uskomme, että olemme menossa tällä oikeaan suuntaan ja viemme omalta osaltamme tiimiä eteenpäin. Teemme kaikkemme, jotta onnistumme kasvamaan yhtenäisemmäksi, kun on vain vuosi aikaa jäljellä. Vuosi on kuitenkin loppujen lopuksi hyvin lyhyt ajanjakso, joten nyt jos koskaan on sen aika.

Jokainen tiimiläinen tietää varmasti, mihin suurimman osan ajastamme olemme tähän mennessä käyttäneet, ja se on keskusteleminen. Eikä sillä, että se olisi jotenkin pahasta, mutta liika on liikaa, eikä se hirveästi ole meitä vienyt eteenpäin saatikka kasvattanut joukkueena, eihän? Nyt otamme itseämme niskasta kiinni ja lähdemme menemään ja tekemään, luomaan positiivista ilmapiiriä ja järkyttävää hypeä, jotta voimme vuoden päästä todeta; ”ollaan ylpeitä jokasesta, kasvettiin joukkueena ja mentiin eteenpäin”. Ja ennen kaikkea, että Me tehtiin tää.

 

 

 

Koho, U. Liikunta ja työhyvinvointi – pienillä asioilla merkittäviä vaikutuksia, 1.8.2014 http://omaliikunta.fi/artikkelit/liikunta-ja-tyohyvinvointi-pienilla-asioilla-merkittavia-vaikutuksia

 

Kunnossa kaiken ikää – ohjelma

https://www.kkiohjelma.fi/toimintakykya_tyoelamaan/fyysinen_aktiivisuus_ja_tyourat

 

http://www.benfurman.com/blogi/

 

 

 

Arttu Vitikainen & Toni Latosaari

 

 

 

Kommentoi